Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Povesti de aur

Email Imprimare

Asociatia Minelor din Statele Unite ale Americii a publicat un raport despre aur, in care este prezentata si istoria acestui metal pretios. Aflam ca, in jurul anilor 4000 i.H., o civilizatie plasata in zona cunoscuta astazi ca Estul Europei a inceput sa utilizeze aurul pentru realizarea obiectelor decorative. Aurul era extras, probabil, din Muntii Transilvaniei si din Muntele Pangaion din Tracia (Grecia de astazi). Foarte interesant! Practic, dovezile arata ca pe meleagurile romanesti de astazi s-a extras aur pentru prima data in istorie.
Abia mult mai tarziu, prin anii 3000 i.H., civilizatia sumeriana din sudul Irakului actual a folosit aurul pentru o intreaga serie de bijuterii, creand stiluri sofisticate dintre care unele sunt valabile si astazi. Si abia prin 1500 i.H., datorita marilor cantitati de aur descoperite in Nubia, a devenit Egiptul o natiune bogata, mai ales ca aurul incepea sa fie recunoscut ca moneda standard.
Tot din acest raport aflam multe alte lucruri demne de atentie. Cam cu 1200 de ani inainte de Hristos, pe malul de est al Marii Negre, aurul era cernut din nisipul raurilor cu ajutorul pieilor de oi netunse. Dupa ce nisipul era spalat si trecut prin piei, acestea erau uscate si scuturate, lana eliberand particulele de aur. Se pare ca acest procedeu ar fi fost inspiratia pentru celebra si legendara Lana de Aur a Antichitatii.
Deja inainte de anul 1000 i.H., in China existau mici patrate din aur care functionau ca bani. Primele monezi din aur au fost insa batute in 560 i.H., in regatul Lydiei, in Asia Mica. In anul 50 i.H., romanii au pus in circulatie o moneda din aur, numita Aureus, iar in 1284 Venetia a introdus ducatul de aur, care a devenit rapid cea mai populara moneda din lume, ramanand astfel timp de cinci secole.
In 1799 a fost gasit pentru prima data aur in Statele Unite ale Americii, in Cabarrus County, Carolina de Nord. In 1803, aurul descoperit la Little Meadow Creek, in acelasi stat, a declansat prima goana dupa aur, iar pepitele descoperite in 1848 de catre John Marshall langa Sacramento, California, in timp ce construia o moara, a declansat goana dupa aur in California si popularea Vestului.
Exploatarea aurului in Africa de Sud a pornit de la o... intamplare. In anul 1868, un anume George Harrison a sapat o fundatie pentru a-si construi o casa si, printre pietre, si a gasit aur! De atunci, din Africa de Sud s-a extras nu mai putin de 40% din intreaga cantitate de aur extrasa in toate timpurile, in lume.
In 1992, Consiliul Mondial al Aurului a introdus Gold Mark ca semn international de identificare a bijuteriile din aur.
Daca ne amintim cat de interesante sunt povestile despre aur, cat de aprinse sunt discutiile pe care le suscita chiar si astazi, cat de bine ne simtim  purtand o bijuterie de aur, cat de frumoase si de puternice ne simtim cand o bijuterie de aur ne insoteste, nu ne ramane decat sa ne alegem cate o mica piesa din magazinele You&Me, pentru a ne bucura nu numai de un metal mereu fascinant, ci si de un design inovativ care sa ni se potriveasca.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy