Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Bijuteriile in noua Europa moderna


Bijuteriile in noua Europa moderna

Email Imprimare

Cand Napoleon s-a autoproclamat Imparat al Frantei, in 1804, a reimpulsionat moda si bijuteriile. Asa-numitii joailliers lucrau bijuteriile fine, iar bijoutiers (bijutierii) lucrau cu metale mai putin pretioase. Membrii noii familii imperiale franceze au reluat bijuteriile fostei familii regale, reinterpretandu-le in stil neoclasic. Noile tendinte in bijuterie au fost copiate peste tot in Europa si mai ales in Anglia, iar designul era inspirat mai ales din arhitectura greaca si romana. Seturile numite parure erau alcatuite din mai multe bijuterii care se potriveau: lantisor, tiara, diadema, bratari, ace, inele, cercei, pieptene… Stim cu totii ce seturi parure impunatoare a avut Imparateasa Josephina!

Cand pe tronul englez a ajuns Regina Victoria, in 1837, bijuteriile erau romantice si cu specific national, oarecum nationaliste. Atentia era indreptata catre arta populara europeana, care a influentat mai tarziu directia artelor mestesugaresti. Timp de secole, bijuteriile au fost realizate prin mai multe metode, dar productia de masa de la mijlocul epocii victoriene, cu centre in Birmingham (Anglia) si Providence (Rhode Island), a insemnat o coborare a stachetei calitatii. Femeile victoriene se revoltau cand vedeau in oferta bijuterii realizate de masini, chiar daca multe dintre cele care au supravietuit pana astazi sunt de buna calitate. In semn de protest, multe dintre ele nu purtau deloc bijuterii sau le cumparau de la mestesugari si artisti bijutieri. Unii dintre acestia, precum Tiffany, au inceput sa creeze bijuterii fine, cu un standard foarte inalt, atat de apreciate incat si-au deschis magazine in principalele orase ale Europei.
Noua filosofie a artei si mestesugurilor, de dupa 1870, a fost o reactie la bijuteriile realizate cu ajutorul masinilor si la productia de masa, la produsele ornamentale create de revolutia industriala. William Morris si John Ruskin promovau pentru bijuterii, tapet si mobila motivele simple, bazate pe forme florale, motivele primitive sau celtice.
Catre anul 1900, intra in scena un nou stil, mai ostentativ: Art Nouveau. Miscarea inceputa in Paris si care urma sa influenteze intreaga lume vestica, punea accent pe linii sinuoase ale visarilor romantice si imaginare. Francezul René Lalique era maestrul obiectelor din aur din acea perioada, creand unicate extraordinare. Epoca Art Nouveau este admirata si copiata chiar si astazi.
Odata ce minunatele forme florale si botanice lucrate in email au ajuns ieftine, devenind populare prin productia de masa, stilul Art Nouveau a inceput insa sa decada.
Daca va place sa va insipirati si din stilurile mai vechi, in oferta noastra, se gasesc si bijuterii care se inspira din vechile stiluri clasice. Va asteptam cu drag in magazinele You&Me, sa colindam prin stiluri, prin istorii, prin povesti de viata…

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy