Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Diamantul Taylor-Burton


Diamantul Taylor-Burton

Email Imprimare

Unele femei care poarta diamante exagerat de mari pot fi eclipsate de frumusetea acestora. Este un risc pe care ti-l asumi sau nu. Totusi, nu e cazul tuturor femeilor... Celebra Elizabeth Taylor era, in mod, cert, un exemplu de femeie careia diamantele i se potrivesc in mod natural, nimic neputand-o eclipsa. Nestematele primite cadou de la sotul ei, Richard Burton, i s-au potrivit de minune. Se poate spune ca intre ea si aceste magnifice pietre pretioase s-a stabilit o compatibilitate perfecta… De fapt, oricarei femei i se potriveste un diamant, chiar daca, asa cum spuneam, nu orice femeie poate purta diamante imense, istorice si magnifice precum Liz Taylor. Pentru fiecare insa exista ceva potrivit in magazinele You&Me. Iar pana veti face alegerea potrivita, va va face cu siguranta placere sa cititi istoriile diamantelelor celebrei Liz…

Prima bijuterie comandata de Richard Burton pentru Liz Taylor a fost Diamantul Krupp, in 1968. Aceste avea 33,19 carate si o taietura marca Asscher. Inainte, piatra apartinuse Verei Krupp, a doua sotie a lui Alfred Krupp, magnatul otelului. Liz Taylor a purtat diamantul montat intr-un inel, in mai multe filme facute dupa 1968, la interviul lui Larry King pe CNN, din 2003, precum si la multe alte ocazii.
A urmat Diamantul La Peregrina, pentru care Richard Burton a platit 15.000 de lire sterline si care are o poveste lunga si complicata.
La implinirea varstei de 40 de ani, in 1972, Burton i-a daruit lui Liz Taylor Diamantul Taj-Mahal, in forma de inima, o piatra mare, plata, cu cate o inscriptie in limba araba pe fiecare parte. Este montat intr-un lantisor de aur, alaturi de rubine si alte diamante. As fi vrut sa-i cumpar Palatul Taj-Mahal, declara atunci actorul, dar transportarea lui ar fi costat prea mult. Acest diamant are atat de multe carate... e aproape cat o gulie! Apoi a adaugat: Diamantele sunt o investitie. Cand oamenii nu vor mai dori sa ne vada pe Liz si pe mine pe ecran, atunci vom putea vinde cateva pietricele.
Insa cea mai celebra bijuterie comandata de actor pentru sotia sa a fost un diamant de 69,42 carate, in forma de para, numit mai tarziu Diamantul Taylor-Burton. Acesta a fost taiat dintr-o piatra bruta de 240,8 carate ce provenea in mina Premier, in 1966, iar primul sau proprietar a fost Harry Winston. Coincidenta a facut ca, cu 8 ani inainte, tot in mina Premier sa fie gasita o piatra de greutate similara, 249, 74 carate. Harry Winston a cumparat-o si pe aceasta, spunand: Nu cred ca exista in lume 6 pietre care sa aiba aceasta calitate. Intr-adevar, diamantul de 69, 42 carate care a fost taiat din aceasta a doua piatra este unul perfect, catalogat de culoare D (100% incolor). Dar sa revenim la piatra care a facut istorie sub numele de Diamantul Taylor-Burton. Cand piatra bruta de 240,8 carate a ajuns in New York, Harry Winston si specialistul sau, Pator Colon Jr., au studiat-o timp de 6 luni. S-au trasat marcaje pentru taieturi, s-au sters, s-au trasat altele... In ziua stabilita pentru prelucrare, televiziunile au avut acces in sala de lucru. Dupa taiere, mestesugarul de 50 de ani n-a spus nimic, apoi s-a uitat prin ochelarii speciali si a exclamat: Beautiful! Din bucata bruta de 78 de carate urma sa fie obtinut un diamant pur de 24 de carate, iar din bucata mai mare, de 162 carate, urma sa se obtina un diamant in forma de para de aproximativ 75 de carate.
Totusi, al doilea proprietar al diamantul nu a fost Liz Taylor. In 1967, Winston a vandut diamantul in forma de para lui Harriet Annenberg Ames, sora lui Walter Annenberg, ambasadorul american la Londra, in timpul administratiei Nixon. Dupa 2 ani, aceasta a trimis diamantul la Galeriile Park-Bernet, in New York, pentru a fi oferit la licitatie. A explicat: Il ascundeam si nu-mi dadeam jos manusile de frica sa nu fie vazut. Am fost dintotdeauna o fiinta sociabila si nu mi-a placut deloc acest sentiment. A stat intr-un seif de banca timp de ani de zile. Parea o nebunie sa-l tin daca nu-l puteam folosi. Dupa cum stau lucrurile in New York, nu poate fi purtat in public…
Diamantul a fost scos la licitatie in 1969, cu mentiunea ca va putea fi numit dupa cumparator. Inaintea licitatiei, in presa s-au facut multe speculatii in legatura cu potentialii doritori. Liz Taylor a fost numita si ea printre acestia – intr-adevar, actrita l-a putut vedea in avanpremiera, diamantul fiindu-i adus special in Elvetia pentru aceasta.
Licitatia a inceput de la 200.000 dolari. La 1 milion de dolari, reprezentatul lui Richard Burton a renuntat. Castigator a fost Robert Kenmore, presedintele Kenmore Corporation, care detinea Cartier Inc. – acesta a oferit 1.050.000 dolari pentru diamantul pe care l-a numit imediat Cartier. Recordul anterior pentru o bijuterie fusese 305.000 dolari pentru un lantisor cu diamante din colectia Rovensky, in 1957, care continea un diamant de 46,5 carate.
Chiar si Harry Winston participase initial la licitatie, dar a renuntat pe parcurs. Insa Richard Burton nu s-a dat batut! De la un telefon public al unui cunoscut hotel din sudul Angliei, el a discutat cu agentul lui Kenmore. De la telefonul public, plasat intre barul din hol si salon, actorul a negociat pentru diamant in timp ce introducea mereu si mereu monezi in telefon. Cei care isi sorbeau linistiti bauturile l-au auzit, la un moment dat, strigand: Nu ma intereseaza cat de mult costa; du-te si cumpara-l! In final, Robert Kenmore a fost de acord sa-l vanda, cu conditia ca firma Cartier sa il poata expune, sub numele de Taylor-Burton, in New York si Chicago. A recunoscut ca, pentru Cartier, a fost un castig, spunand: Suntem oameni de afaceri si suntem fericiti ca Miss Taylor este fericita. Expunerea diamantului in magazinul Cartier din New York a creat o mare imbulzeala – peste 6.000 de oameni pe zi au venit sa-l vada. Presa a fost insa destul de acida la adresa Diamantului de un milion de dolari.
Pe 12 noiembrie 1969, Miss Taylor a purtat diamantul Taylor-Burton in public pentru prima data, cu ocazia aniversarii a 40 de ani de la nastere a Printesei Grace, la Monaco. Diamantul a fost adus din New York la Nisa, insotit de doi paznici inarmati, angajati de Richard Burton si Cartier.
In 1978, dupa divortul de Burton, Liz Taylor a anuntat ca a scos diamantul la vanzare si ca, cu o parte din suma obtinuta, va construi un spital in Botswana. In iunie 1979, bijutierul Henry Lambert din New York a anuntat ca a cumparat Diamantul Taylor-Burton pentru 5 milioane de dolari. In luna decembrie a aceluiasi an, el a vandut diamantul lui Robert Mouawad, cel care il detine si astazi. Putin dupa aceea, Mouawad a facut mici rectificari pietrei, iar acum aceasta cantareste 68,09 carate. (Foto: Wikipedia)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy