Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Culorile diamantelor


Culorile diamantelor

Email Imprimare

Atunci cand specialistii vorbesc despre culoarea diamantelor, ei se refera la gradul lor de transparenta. Diamantele alcatuite 100% din carbon pur, fara impuritati, sunt complet incolore. Totusi, aproape toate diamantele contin impuritati, cauzate de urme de nitrogen (galbui sau maronii), hidrogen sau alte elemente. Cand doriti sa cumparati un diamant, luati in considerare acest fapt: cele mai valoroase diamante au cele mai putine urme de culoare. Desigur, exista o clasa separata de diamante colorate, numite fancy diamonds, care pot fi roz, albastre si chiar galbene. Daca doriti asa ceva, atunci va veti alege, desigur, culoarea preferata si care vi se potriveste.

In prezent, chiar daca au existat si alte scale, standardul sistemului de nuante in industria diamantelor e cel elaborat de Institutul Gemologic American (GIA). Acesta incepe cu gradul D (cel mai alb) si merge pana la Z (pietre galbui sau maronii). GIA a ales in mod deliberat literele alfabetului de la D la Z, care nu fusesera folosite niciodata pentru a marca nuantele diamantelor.
Cand se determina culoarea unui diamant, acesta e examinat cu atentie pe toate partile, intr-o lumina speciala, controlata. Nuanta sa este apoi comparata cu o master stone, care are o culoare predeterminata. Iata clasele de culoare ale diamantelor:
D = 100% incolor. Cel mai inalt grad pe care-l poate obtine un diamant. Diamantele D sunt extrem de rare si foarte valoroase.
E, F = fara culoare. Transparenta exceptionala. Urmele de culoare pot fi detectate extrem de greu. Sunt diamante rare si valoroase.
G, H = aproape fara culoare. Daca nu sunt puse langa piatra de referinta, culoarea lor e aproape insesizabila. Apar complet fara culoare cand sunt privite direct. Sunt rare, valoroase, dar nu exagerat de scumpe.
I, J = aproape fara culoare. Culoarea lor este abia perceptibila, mai ales dupa ce sunt montate. Au o valoare superioara.
K-M = galben stins. Culoarea este abia perceptibila; totusi, unele diamante din aceasta clasa au o culoare mai vie.
N-Z = galben deschis sau foarte deschis. Culoarea este vizibila.
Ce culoare sa aleg? Cel mai bine e sa comparati intre ele mai multe diamante. Diferenta dintre diamantele fara culoare si cele aproape fara culoare poate fi insesizabila, dar diferenta de pret poate fi considerabila. Daca sunteti sensibila la gradul de culoare, alegeti un diamant cu un grad mai inalt (E, F, G, H), care sa va satisfaca. In schimb, daca mergeti mai mult doar pe placerea vizuala, s-ar putea sa va placa un diamant aproape fara culoare (I, J). Daca nu aveti timp sa studiati vitrinele, tineti minte ca, daca sunteti in cautarea unui diamant taiat in forma de briliant stralucitor, va puteti permite mai multa flexibilitate in legatura cu nuantele sale. Stralucirea taieturilor face mult mai dificila detectarea culorilor. In schimb, la un diamant taiat intr-o forma mai simpla culoarea poate fi detectata mai usor.
Ce e fluorescenta? Plasate sub lumina ultravioleta, multe diamante emit o irizatie. Cum lumina naturala, obisnuita, de zi, contine raze UV, unele diamante prezinta o fluorescenta. Conform GIA, fluorescenta are si ea grade: Inerta, Stinsa, Medie, Puternica. Totusi, pana acum, expertii nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste impactul fluorescentei asupra valorii unui diamant. Aceasta pentru ca o fluorescenta puternica intr-un diamant cu grad de culoare ridicat (de la D la H) poate face ca acesta sa apara laptos, in timp ce o fluorescenta puternica intr-un diamant cu grad de culoare coborat il poate face pe acesta sa apara mai alb. Dar fluorescenta nu are impact asupra unui diamant intr-o lumina obisnuita, normala.
Oricare ar fi insa de gradul de culoare si de flurescenta sau valoarea financiara pe care o are un diamant sau altul, trebuie sa fiti incantate si dumneavoastra personal de stralucirea acestuia si de montura in care este prins. Puteti alege cercei, bratari, pandantive cu diamante… Ce anume vi se potriveste puteti afla impreuna cu consilierii nostri de vanzari, in oricare dintre magazinele noastre You&Me.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy