Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Tehnica din spatele stralucirii diamantelor


Tehnica din spatele stralucirii diamantelor

Email Imprimare

Arta taierii si a slefuirii diamantelor isi are originea in India. Acolo a fost descoperit faptul ca un diamant poate fi facut sa straluceasca prin frecarea sa de un alt diamant. Si astazi diamantele si pudra de diamant joaca un rol important in taierea si slefuirea diamantelor, insa uneltele traditionale au fost inlocuite de masini moderne. Taierea si slefuirea unui diamant pot dura de la cateva ore pana la cateva luni. In timpul acestor procese, diamantul isi pierde cam jumatate din greutatea initiala.
Va prezentam cateva detalii despre tehnica taierii si slefuirii diamantelor pentru a va putea imagina cat de lung, de complicat si de minutios este traseul pe care il parcurg aceste pietre pretioase pana la a ajunge sa straluceasca in bijuteriile pe care le admirati atat de mult. Atunci cand veti aprecia o bijuterie cu diamant in magazinele noastre, You&Me, ne face placere sa va povestim cate ceva si despre istoria si realizarea acelei bijuterii.

Deoarece fiecare diamant este diferit de celelalte, acesta trebuie sa fie examinat cu mare atentie inainte de a fi taiat. Taierea in forma de briliant rotund este cea mai populara pentru ca ea confera unei pietre cea mai mare stralucire posibila si implica cele mai mici pierderi de material.
Pentru taietura briliant, diamantul este taiat intai in doua parti, cu ajutorul unui disc din metal de grosimea unei foi de hartie, cu marginea din praf de diamant, care se invarte cu foarte mare viteza. O alta varianta este laserul.
Dupa aceea, colturile diamantului se rotunjesc (doar briliantul rotund necesita acest procedeu), apoi diamantul este fixat prin cimentare intr-un strung. Un alt diamant este cimentat la capatul unei baghete lungi. In timp ce strungul se roteste, cele doua diamante sunt puse in contact si se slefuiesc reciproc pana la forma dorita. Praful de diamant care rezulta in urma acestui proces este folosit ulterior in slefuirea altor diamante.
In final, briliantul are un fel de brau in partea sa cea mai lata. Marimea si pozitia acestui brau nu trebuie sa se modifice pe parcursul taierilor si slefuirilor care urmeaza. In general, acest brau reprezinta partea care se monteaza in metal.
Dupa taiere urmeaza slefuirea. Fatetele pietrei sunt slefuite pe rand, una cate una. O fateta este acea suprafata mica, acel plan care reflecta lumina, facand diamantul sa straluceasca. Cele mai multe diamante au 58 de fatete. Fatetele sunt slefuite cu ajutorul unei suprafete din fier, acoperite cu praf de diamant si ulei. Diamantul este fixat ferm, apoi este frecat de aceasta suprafata la viteza foarte mare.
Se considera ca un diamant a fost taiat bine atunci cand fatetele sale sunt curate, simetrice, cu margini ascutite, iar proportiile dintre partea de sub brau si partea de deasupra braului sunt corecte. Se considera ca un diamant este corect proportionat atunci cand o treime este sub brau, iar doua treimi deasupra braului. Se vede cu ochiul liber cand un diamant este bine taiat si prelucrat, caci el este foarte stralucitor si frumos.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy