Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Platina sau aur alb?


Platina sau aur alb?

Email Imprimare

Platina este rara, versatila si vesnica... In plus, este prietenoasa cu pielea, fiind hipoalergenica si neprovocand neplaceri celor cu pielea mai sensibila. Pe scurt, este cel mai pretios dintre metale si unul dintre cele mai potrivite pentru realizarea de bijuterii. O bijuterie din platina este exclusivista, individuala, personala, puternica si dorita de cunoscatori. De la Faberge la Cartier, toti marii bijutieri au preferat sa lucreze cu platina datorita versatilitatii acesteia, care permite obtinerea unor forme variate, si faptului ca ea nu-si pierde culoarea niciodata. De exemplu, se poate lucra cu fir de platina, realizandu-se desene complicate, ceea ce nu este posibil cu alte metale pretioase.

Platina este un metal pretios alb, care, spre diferenta de aur, este folosit in forma aproape pura, de 95%, nu in aliaje. Spre comparatie, aurul de 18 carate are o puritate de 75%. Desigur, exista multe bijuterii care folosesc combinatii de platina cu aur alb, de exemplu, dar platina in sine este pura. Fiind foarte rezistenta si foarte alba, platina nu trebuie sa fie placata cu rodiu, asa cum se intampla de obicei in cazul aurului alb.
Platina e foarte densa, grea, astfel ca un inel din platina e intotdeauna mai greu decat unul din aur. Este si foarte scumpa – un inel din platina costa aproximativ dublu fata de unul din aur de 18 carate (excluzand pretul pietrelor pretioase). Unul din motivele care fac ca platina sa fie atat de scumpa este faptul ca se gaseste in doar cateva locuri din lume, fiind de 30 de ori mai rara decat aurul.
Platina seamana mult, din punctul de vedere al culorii, cu aurul alb. Aurul alb este aur galben in aliaj cu un alt metal (de obicei nichel sau palladium) pentru a i se creste rezistenta si duritatea si pentru a i se estompa culoarea galbena. Totusi, depinde la ce aur alb ne referim, la cel placat cu rodiu sau nu. Daca o bijuterie e confectionata din aur alb placat cu rodiu (asa cum sunt majoritatea), diferenta fata de o bijuterie din platina este insesizabila. In schimb, daca e vorba de aur alb neplacat, nuanta acestuia, desi apropiata, este putin mai inchisa decat a platinei. Combinatia aur alb neplacat / platina este destul de des folosita in bijuterii, caci nuantele, fiind apropiate, dau nastere la jocuri de  lumina si reflectii foarte frumoase.
Insa, indiferent de metalul pretios pe care il preferati sau de pietrele pretioase sau semipretioase pe care le admirati, un rol esential il are si designul unei bijuterii. Clasic sau modern, de o simplitate rafinata sau de o sofisticare fascinanta, designul bijuteriilor are un rol esential. Pentru a putea alege dintr-o varietate cat mai mare de bijuterii, va invitam in magazinele noastre You&Me, fiind siguri ca nu veti regreta vizita pe care ne-o veti face.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy