Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me 1,6 milioane de lire sterline pentru cerceii Elenei Lupescu


1,6 milioane de lire sterline pentru cerceii Elenei Lupescu

Email Imprimare

Evenimentul mult-asteptat a avut loc joi, 26 aprilie: perechea de cercei cu perle daruita de Regele Carol al II-lea al Romaniei Elenei Lupescu a fost scoasa la licitatie, fiind adjudecata pentru nu mai putin de 1.618.000 de lire sterline. Casa de licitatii britanica Woolley and Wallis din Salisbury, care a organizat licitatia, estima initial o suma de maximum 500.000 de lire sterline. Insa frumusetea acestor bijuterii deosebite se pare ca i-a cucerit pe colectionari, iar pretul a urcat mult peste asteptari. Jonathan Edwards, seful departamentului Bijuterii al casei de licitatii, declara inaintea licitatiei: Noi credem ca acesti cercei au fost cumparati in timpul unei calatorii prin Europa a Regelui Carol al II-lea pentru Elena Lupescu, amanta sa. Vanzatorul i-a adus la noi pentru o evaluare, din curiozitate, si a fost uimit sa afle cat de valorosi sunt. Acesti cercei au suscitat un mare interes din partea cumparatorilor, astfel ca se vor vinde probabil cu mult peste 120.000 de lire, valoarea lor estimata.

Intr-adevar, este vorba de niste piese deosebit de frumoase. Fiecare cercel consta dintr-o perla imensa, naturala, alba, cu irizatii roz-albastrui, despre care se crede ca ar proveni din marile australiene sau din zona Golfului Persic, si dintr-un lantisor lung de 1,25 cm, incrustat cu diamante mici. Una dintre perle cantareste 8,94 grame, iar cealalta, 8,55 grame, iar aceste dimensiuni sunt extrem de rare.
Cerceii dateaza de la inceputul secolului al XX-lea. Carol al II-lea, stra-stranepot al Reginei Victoria a Marii Britanii, a fost rege al Romaniei intre anii 1930 si 1940. Ascensiunea sa la tron nu a fost deloc conventionala, dupa obiceiurile caselor regale. Cand Regele Ferdinand, tatal sau, a murit, in anul 1927, tara a fost lasata in grija nepotului acestuia, Printul Mihai, si nu in grija lui Carol, pe care acesta nu il considera responsabil. Carol, care s-a casatorit de doua ori, a preferat sa cutreiere Europa alaturi de amanta sa, Elena, in loc sa isi indeplineasca atributiile regale. A devenit mai cunoscut pentru aventurile sale romantice decat pentru modul in care a domnit, fiind poreclit Regele Playboy.
Desi a renuntat la tron, Carol s-a intors in tara in 1930 si a fost proclamat rege. A domnit intr-o perioada cu multe tulburari, timp de 10 ani, fiind nevoit sa abdice in 1940, din cauza lipsei sale de popularitate si a incapacitatii de a rezolva problemele poporului sau. Plecand de pe tron a doua oara, Carol al II-lea si-a ales o viata mai linistita, asezandu-se in Portugalia, unde s-a si casatorit cu amanta sa, care a devenit Printesa Elena de Hohenzollern (1947). A ramas in exil tot restul vietii si a murit in1953, in Estoril. In 1977, inainte sa moara, Elena a daruit acesti cercei familiei, care i-a detinut pana acum cateva zile. Nefiind apreciati de catre noii lor proprietari, care considerau ca sunt prea mari si fara valoare, ei au stat aruncati intr-un sertar de atunci si pana acum. Insa licitatia organizata acum cateva zile a demonstrat interesul imens pe care il au piesele de valoare care, in plus fata de valoarea bijuteriilor in sine, au si o incarcatura istorica si romantica.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy