Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Verigheta sau iubirea eternizata


Verigheta sau iubirea eternizata

Email Imprimare

Verigheta, cel mai faimos simbol asociat casatoriei, are o istorie milenara, cu origini in civilizatia Egiptului Antic. Astazi, oferta de pe piata de profil este extrem de variata, atat in termeni de materiale, cat si de forma sau pret. Insa nu a fost dintotdeauna asa. Se pare ca primele verighete ar fi fost realizate din plantele care cresteau pe malurile Nilului si nu erau altceva decat impletituri din papirus, stuf si trestie. Forma circulara a verighetei se explica prin faptul ca cercul era, atat pentru egipteni, cat si pentru alte civilizatii antice, simbolul eternitatii. Asemenea timpului, verigheta nu are inceput si nici sfarsit, asa ca nu e de mirare ca a devenit un simbol al iubirii, in speranta ca sublimul sentiment ar putea fi astfel eternizat.

Interesanta este si viziunea culturilor stravechi asupra spatiului gol din interiorul cercului, considerat o poarta de acces catre necunoscut. La fel ca in zilele noastre, verigheta se purta pe inelarul de la mana stanga, existand credinta ca vena din degetul patru al mainii stangi duce direct la inima. Dupa cucerirea Egiptului de catre Alexandru cel Mare, legenda a fost preluata de greci, iar de la ei, de romani, care au denumit aceasta vena, poetic, vena amoris, adica vena iubirii.
Cum primele verighete, vegetale, nu erau deloc rezistente, au fost inlocuite, treptat, de cele din piele, os sau fildes si, in cele din urma, de verighetele din metal, incrustate cu pietre semipretioase sau pretioase. Desi in Biblie nu gasim referiri directe la verighete, la unele ordine religioase s-a perpetuat traditia conform careia Sfanta Fecioara Maria ar fi purtat un inel cu onix si ametist, daruit de Iosif.
La Roma, verighetele erau cel mai adesea fabricate din fier, ca simbol al fortei iubirii pe care o simtea barbatul pentru aleasa inimii sale. In Evul Mediu, verighetele din aur erau daruite cu mult fast si erau uneori lucrate in forma de cheie, mirele aratand astfel ca i-a incredintat miresei toata averea sa. Erau impodobite cu pietre pretioase, precum rubine (a caror culoare rosie era asociata inimii si, implicit, iubirii), safire (albastre precum cerul) si mult ravnitele diamante. Argintul s-a folosit pentru verighete o scurta perioada, in Anglia si in Franta secolului al XVII-lea. La acea epoca era la moda gravarea, pe verighete, a unor scurte versuri de dragoste, referinte la aceasta traditie existand chiar si in operele lui Shakespeare.
In folclorul irlandez se credea ca daca nu este din aur, verigheta aduce ghinion. Potrivit altor superstitii, din alte parti ale lumii, verigheta trebuia sa se potriveasca perfect pe deget: prea stramta, era semn de gelozie, in timp ce daca era prea prea lejera, prevestea o despartire iminenta.
De-a lungul timpului, au existat anumite verighete care au intrat in istorie. De exemplu, verigheta purtata de Printesa Maria, fiica regelui Angliei Henric al VIII-lea, la casatoria ei cu regele Frantei Francisc I, in 1518, era un simplu inel de aur, probabil cel mai mic din istorie, asta pentru ca Printesa nu avea decat... 2 ani. Astazi, asa ceva pare ciudat, insa, la vremea respectiva, casatoriile "din fasa" erau ceva frecvent in randul nobilimii si al familiilor regale. Se spune ca, mai tarziu, cand a urcat pe tron, Maria a pastrat verigheta pe un lantisor pe care il purta la gat.
Revenind la zilele noastre, printre verighetele care au facut inconjurul lumii se numara si cele de la nunta Camillei Parker-Bowles cu Printul Charles, din anul 2005. Aceste verighete au impresionat nu numai prin minutiozitatea lucraturii, ci si prin eleganta aurului de 22 kt. In anii 60, in prim-plan a fost verigheta pe care Elvis Presley i-a daruit-o sotiei sale, Priscilla: o verigheta ornata cu un diamant de 3,5 kt, inconjurat de 21 de diamante mai mici. Dupa asasinarea Presedintelui Kennedy, Jacqueline Kennedy a devenit sotia magnatului grec Aristotel Onassis, care i-a oferit o verigheta cu un diamant Marquise Lesotho III de 40 kt, vanduta la licitatie, in 1996, pentru aproape 3 milioane de dolari.
Nu ne ramane decat sa va invitam in magazinele You&Me, pentru a descoperi, impreuna cu alesul/aleasa inimii voastre, verighetele care vor eterniza iubirea ce v-o purtati unul altuia.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy