Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Cerceii, mai mult decat un accesoriu feminin


Cerceii, mai mult decat un accesoriu feminin

Email Imprimare

Dupa incursiunea prin istoria milenara a cerceilor, pe care v-au oferit-o magazinele noastre, You&Me, va invitam sa descoperiti, in cele ce urmeaza, o legenda privind aparitia cerceilor. Pentru ca, la fel ca in cazul oricarei istorii, si istoria cerceilor are legendele ei, dincolo de evenimente strict cronologice. Povestea aceasta incepe, firesc, cu a fost odata ca niciodata... un rege si o regina, care traiau intr-un castel impunator, inconjurati de servitori si, mai ales, servitoare unele mai frumoase ca altele. Intr-o buna zi, regele se indragosti de una dintre ele... Regina descoperi relatia extraconjugala a sotului ei si hotari sa o pedepseasca pe servitoare. Decisa sa puna capat infidelitatii regelui, ea porunci ca servitoarei sa-i fie strapunsi lobii urechilor. Insa regele merse la cel mai iscusit bijutier din regatul sau si cumpara de la el doua diamante, ca sa impodobeasca urechile nefericitei. Si astfel ar fi aparut primii cercei... Vazand cat de frumoase sunt bijuteriile, regina tinu neaparat sa aiba si ea o pereche tot atat de frumoasa. De atunci si pana in zilele noastre, femeile din toate colturile lumii poarta cercei.

Interesant este faptul ca, de-a lungul istoriei, si barbatii au purtat cercei, iar aceasta moda continua si astazi. Se crede ca barbatii au purtat cercei inca din cele mai vechi timpuri. In sud-estul Asiei s-au descoperit cercei barbatesti din jad, datand din mileniul al III-lea i. H. In Antichitate, se pare ca in anumite regiuni ale lumii, precum Asiria si Babilon, barbatii purtau cercei ca simbol al rangului. La razboinicii azteci, cerceii ar fi fost un semn al onoarei. Se spune ca pana si sclavii purtau cercei sau bratari, ca simbol al sclaviei. Nu trebuie sa uitam ca zeii hindusi sunt reprezentati cu cercei in urechi, aceasta traditie facand parte din cultura indiana. Se pare ca, pentru marinari, cerceii aveau rolul unor amulete, aparandu-i de naufragii si inec. Pentru ei, cerceii ar fi avut si o valoare economica: daca se intampla ca un marinar sa moara departe de casa, pe mare, cerceii din aur erau folositi pentru a-i plati inmormantarea. Se mai crede si ca cerceii simbolizau logodna dintre marinari si mare.
Au existat si barbati celebri despre care se spune ca ar fi purtat cercei. De exemplu, in Anglia din timpul domniei Reginei Elisabeta I (1533-1603), exploratorul Sir Walter Raleigh (1552-1618), navigatorul Sir Francis Drake (1540-1596), dar si marele William Shakespeare sunt reprezentati, in unele tablouri, purtand cercei. Dintre aceste portrete, cel mai faimos este, fara indoiala, asa-numitul portret Chandos al lui Shakespeare, despre care se crede ca ar fi fost pictat undeva intre 1600 si 1610. Cu toate ca National Portrait Gallery este de parere ca tabloul il infatiseaza, intr-adevar, pe marele dramaturg, exista specialisti care au inca indoieli in aceasta privinta. Shakespeare si Walter Raleigh sunt infatisati in portrete purtand un cercel in urechea stanga. Se crede ca, in epoca, barbatii purtau cercei ca semn al unui stil de viata mai boem.
Inainte de anii 1980, barbatii care purtau cercei erau asociati categoriilor sociale marginale. La sfarsitul anilor ’60, moda cerceilor la barbati se raspandeste in randul comunitatilor hippie si gay din Statele Unite ale Americii. Barbatii poarta cercelul (sau cerceii) in urechea stanga, purtarea lui in urechea dreapta fiind interpretata ca semn al apartenentei la comunitatea homosexualilor. In anii ’70, membrii comunitatilor punk incep sa-si dea ei insisi gauri in urechi. Moda purtarii de cercei de catre barbati s-a raspandit in industria muzicii, dar si in sport. Printre celebritatile care au aparut in public cu cercei in ureche se numara jucatorul de baschet Michael Jordan si actorul Harrison Ford, care au dat tonul unei adevarate mode. (Foto: Wikipedia)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy