Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Cerceii de botez

Email Imprimare

Pentru orice familie, botezul copilului este un eveniment cu totul deosebit, ceremonia religioasa marcand momentul in care cel mic intra in randul crestinilor. La botez, traditia cere ca nasii sa-i aduca pruncului daruri simbolice, ei fiind calauza spirituala a copilului atunci cand va creste. Potrivit unui vechi obicei, nasii ii daruiesc copilului si o bijuterie: un lantisor, daca este baietel, sau o pereche de cercei, daca este fetita. Daca va pregatiti pentru un botez la care veti fi nasii unei fetite, va invitam in magazinele You&Me, pentru a alege cercelusii de care fina dumneavoastra sa-si aminteasca peste ani cu drag.

Traditional, cercelusii de botez sunt din aur. De ce? Pentru ca, in crestinism, datorita culorii sale solare, aurul este unul dintre simbolurile asociate Mantuitorului Iisus Hristos. Aurul este pus in legatura cu lumina divina si cu perfectiunea, in lumea ortodoxa fiind frecvent folosit la realizarea fundalurilor din icoane (icoanele pe foita de aur). Crestinismul asociaza aurului anumite virtuti spirituale, precum credinta, dreptatea, mila, blandetea, smerenia. Diverse culturi au atribuit aurului, de-a lungul timpului, mai multe semnificatii: puritate, sursa de viata, ratiune, nemurire. Romanii credeau ca gaurile din corp, in acest caz cele date in urechi, erau o poarta de intrare pentru spiritele malefice si, de aceea, purtau cercei din aur. In Antichitate, se mai credea ca cerceii din aur aveau puteri tamaduitoare. In alchimie, aurul simbolizeaza perfectiunea, scopul suprem, evolutia din planul material in cel spiritual. Se crede ca aurul corespunde zilei de duminica, ziua Invierii Mantuitorului. Sa nu uitam nici ca aurul este metalul pretios prin excelenta, inoxidabil si foarte rezistent. In plus, aurul este mai potrivit decat argintul sau alte metale pentru pielea sensibila a unui bebelus.
Ne putem intreba, firesc, de ce se daruiesc fetitelor cercei si nu alte bijuterii. Desigur, invitatii la botez pot face cadou pruncului si alte accesorii pretioase, insa se pare ca, dintre toate bijuteriile, cerceii, in cazul fetelor, sunt o constanta. Poate si pentru ca, dincolo de mode si excentricitati, cerceii au fost, dintotdeauna, apanajul femeilor. Ar trebui sa ne amintim si ca, in secolele trecute, fetele erau initiate de catre mama si bunica, de la o varsta frageda, in mestesugul cusutului, tesutului si tricotajului. Erau astfel obisnuite cu acul de cusut, cu ajutorul caruia isi pregateau, timp de ani de zile, trusoul de nunta. Iar prima lor amintire legata de ac era chiar de la botez, cand fetitelor le erau strapunsi lobii urechilor pentru inserarea cerceilor. Asadar, dincolo de rolul pur estetic, cerceii de botez pot fi considerati si un simbol absolut al feminitatii si al indatoririlor pe care fetita va trebui sa si le asume, peste ani de zile, in mijlocul familiei si al comunitatii.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy