Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Bijuterii din bronz intr-un nou stil


Bijuterii din bronz intr-un nou stil

Email Imprimare

Bijuteriile din bronz sunt printre cele mai vechi obiecte de podoaba folosite de om. Chiar daca, de-a lungul istoriei, gusturile au evoluat, preferate fiind acum mai ales aurul si argintul, bronzul ramane un material din care se realizeaza bijuterii sofisticate, originale si de un rafinament aparte, tocmai pentru ca sunt impregnate de acea nota antique atat de fermecatoare. Bijuteriile din bronz sunt in voga la ora actuala, dat fiind ca, in acesti ultimi ani, revin in tendinte bijuteriile din metal, inspirate de Antichitate. Magazinele noastre, You&Me, va ofera acum, de la brandul italian Manuel.Zed, o intreaga colectie de bijuterii din bronz intr-un nou stil: Mira.

Bronzul este termenul generic prin care sunt desemnate aliajele din cupru si staniu. Principalul avantaj al acestor aliaje este ca sunt foarte rezistente la uzura si au un grad de rezistenta medie la coroziune. Primii care au folosit bronzul se pare ca ar fi fost sumerienii, cu aproximativ 3.500 de ani i. H., la confectionarea de unelte, arme, monede si bijuterii. Datorita rezistentei si versatilitatii sale, bronzul a devenit unul dintre cele mai apreciate materiale, revolutionand modul de confectionare a armelor folosite in Antichitate. Astfel, nici un alt metal nu are o istorie mai bogata decat bronzul.
Arta bronzului s-a dezvoltat in Mesopotamia, in Egipt, in regiunea care inglobeaza teritoriul actual al Irakului si Iranului si, mai tarziu, in China, tara unde tehnica de prelucrare a metalului a evoluat rapid. In Antichitate, predominante erau reprezentarile de bovine si de alte animale simbolice pentru arta sacra din acele regiuni. Apogeul artei bronzul a fost atins in Egipt, unde erau turnate in bronz statuile divinitatilor ce ornau templele sau statuetele care insoteau mortii in viata de apoi. In Grecia Antica, in secolul al V-lea i. H., se realizau, din bronz, statui ale zeilor in marime naturala. Aceste sculpturi erau atat de reusite - la unele dintre ele, ochii personajelor erau incrustati cu fildes, argint si chiar cu aur -, incat faima lor s-a raspandit in tot bazinul mediteranean, ajungand pana la Roma.
Inelele si bratarile din bronz sunt precursoarele bijuteriilor de astazi. Nu se stie exact unde au aparut pentru prima data bijuteriile din bronz. Dupa unii, ele ar fi aparut la mayasi, altii sustin ca primii artizani ai bijuteriilor din bronz ar fi fost egiptenii sau chinezii. Bijuteriile din bronz aveau nu numai rolul de obiecte de podoaba. Ele erau un simbol al statutului social, erau folosite ca moneda de schimb si erau asezate in morminte, insotindu-i pe cei morti in lumea de dincolo. Pentru a realiza bijuteriile, oamenii acelor timpuri isi faceau, din ceara si lut, matrite in care turnau apoi bronzul. Metalul putea fi topit si modelat sub aproape orice forma. Fasiile din bronz lungi si subtiri erau spiralate si serveau la realizarea de cercei, in timp ce din fasiile mai groase se confectionau bratari si coliere. In Occident, cele mai vechi bratari dateaza din epoca bronzului, fiind decorate cu motive geometrice. Locuitorii insulelor britanice, de exemplu, purtau bratari masive din bronz, adesea aurite si smaltuite.
Istoria milenara a bronzului se reflecta in designul modern al bijuteriilor pe care designerii zilelor noastre le creeaza inspirati fiind de stilurile proprii Antichitatii. Astfel, bijuteriile din bronz reinvie modele si motive specifice unora dintre marile civilizatii stravechi, cum sunt civilizatia egipteana, incasa sau azteca. Unul dintre simbolurile prezente pe obiectele de podoaba purtate cu mii de ani in urma de faraoni, asa-numitul Ankh, reprezentare a vesniciei, este reluat in bijuteriile moderne, fiind remarcabil prin designul sau unic si misterul ce il inconjoara. Bronzul le ofera artistilor bijutieri posibilitatea de a crea motive mult mai elaborate decat in cazul altor metale pretioase. In plus, pretul mai mic al acestui aliaj face ca bijuteriile din bronz sa fie mai accesibile decat cele din aur, argint sau platina. Patina care se formeaza pe bronz odata cu trecerea timpului protejeaza metalul de coroziune. Astfel, bijuteriile din bronz rezista la proba timpului, dobandind o nuanta deosebita. La ora actuala, designeri celebri, precum Jean Paul Gaultier, includ bijuteriile din bronz in colectiile lor, iar multe vedete de la Hollywood isi fac aparitia pe covorul rosu in tinute accesorizate cu bratari, inele, cercei sau coliere din bronz.
Prestigiosul brand Manuel.Zed a dedicat o intreaga colectie bijuteriilor din bronz, pe care le-a reunit sub numele Mira. Seturile de bijuterii, formate din bratari, pandantiv si inel, sunt remarcabile prin faptul ca bronzul este innobilat, fiind placat, prin procedeul baii galvanice, cu aur, argint sau ruteniu - un metal alb-argintiu din familia platinei, cu duritate foarte mare. Toate bijuteriile sunt incrustate cu pretioase cristale Swarovski. Va invitam in magazinele You&Me pentru a descoperi fascinantele bijuterii din bronz de la Manuel.Zed!



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy