Vineri, 29 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Martisoarele emailate, intre bijuterie si opera de arta


Martisoarele emailate, intre bijuterie si opera de arta

Email Imprimare

Se spune ca oferind un martisor daruiesti o farama de soare. Clasic sau modern, simplu sau, din contra, bogat ornamentat, din materiale conventionale sau metale pretioase, martisorul este vestitorul mult asteptat al primaverii, de care se bucura copiii si oamenii mari, deopotriva. Exista si martisoare care, prin maiestria realizarii lor, sunt adevarate bijuterii si chiar mai mult de atat: martisoarele din argint, emailate, pot fi considerate veritabile opere de arta.

Emailarea este un procedeu extrem de delicat, ce presupune prelucrarea emailului (amestec de sticla si oxizi de metal) la temperaturi foarte ridicate. Tehnica emailarii are o istorie indelungata, acest procedeu de prelucrare artistica a metalului avandu-si originea in Egiptul Antic, unde obiectele de podoaba erau acoperite cu email policrom, ulterior fiind folosit emailul transparent sau cel monocrom. Erau acoperite cu email margele, bratari, amulete, statuete, vase, culorile cele mai folosite fiind albastrul si verdele, care aminteau de doua dintre pietrele preferate ale egiptenilor, lapis lazuli si turcoazul. Producerea emailului s-a perfectionat in timpul Regatului Nou (1550-1070 i.H.) - cea mai infloritoare epoca din istoria Egiptului -, cand nuantele de albastru si verde se multiplica, fiind completate de diverse nuante de rosu, galben si alb laptos. Bijutierilor antici li se datoreaza patru procedee de fixare a emailului, dintre care cele mai importante, champleve si cloissonne, sunt utilizate si astazi in industria bijuteriilor.
In Evul Mediu, cele mai importante centre de emailare erau orasele bizantine, din secolul al XII-lea impunandu-se orasul francez Limoges. Procedeul artistic de emailare a bijuteriilor si obiectelor de arta a fost redescoperit in perioada Renasterii. In epoca, emailarea se folosea atat pentru decorarea vaselor de cult si laice, cat si a bijuteriilor fastuoase si a armelor. Incepand din secolul al XVI-lea, procedeul emailarii va fi folosit si pentru ornarea portretelor in miniatura. Dupa o perioada in care au fost eclipsate, bijuteriile emailate au revenit din nou in voga la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, mai ales gratie renumitului bijutier Peter Carl Faberge, creatorul celebrelor oua Faberge, veritabile opere de arta realizate din metale si pietre pretioase, acoperite cu email. Prin inovatiile sale in tehnica emailarii, Faberge a dus arta realizarii de bijuterii aproape de perfectiune. Faberge a perfectionat dificilul procedeu al emailarii in ronde bosse, adica aplicarea emailului pe suprafete curbe. Un alt maestru al bijuteriei in email la inceput de secol XX a fost Rene Lalique, reprezentant al curentului Art Nouveau. Adevarate ode inchinate frumusetii feminine, creatiile exceptionale semnate Lalique, considerate, uneori, provocatoare, nu puteau fi purtate decat de femei cu o personalitate puternica, cea mai cunoscuta dintre muzele bijutierului francez fiind actrita Sarah Bernhardt.
Astazi, bijuteriile emailate sunt din nou la mare cautare, amintind, prin delicatetea lor, de farmecul unor epoci de mult apuse. In luna lui Martisor, va invitam in magazinele noastre, You&Me, pentru a descoperi o colectie unica de martisoare din argint emailat. Martisoarele emailate dezvaluie intreaga poezie a primaverii, in forme jucause, culori vii si cu un rafinament inegalabil.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy