Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Bijuterii incarcate de simboluri


Bijuterii incarcate de simboluri

Email Imprimare

Bijuteriile cu simboluri universale, cum sunt Soarele, Luna sau stelele, pot fi considerate mai mult decat simple obiecte de podoaba. Incarcate de semnificatie, ele transfera asupra celui sau celei care le poarta o particica din simbolistica elementelor naturale reprezentate. Simbolul Soarelui, bunaoara, fascineaza omenirea de mii si mii de ani. Obiect de adoratie sau, din contra, element natural de temut, simbolul Soarelui este recurent in mai toate culturile lumii, avand atat incarcatura benefica - sursa de caldura si viata -, cat si conotatii negative - orbire si moarte.

La vechii egipteni, Soarele era intruchiparea zeului Ra, creatorul lumii. Noaptea, Soarele cobora in regatul mortilor, intorcandu-se pe cer in dimineata urmatoare. Faraonii erau reprezentantii lui Ra si ai Soarelui pe pamant. Grecii venerau Soarele in persoana lui Apollo, zeul poeziei si al muzicii, care avea si puteri tamaduitoare. Cu parul sau auriu, asemanator razelor Soarelui, si ochii albastri, Apollo era, la greci, si intruchiparea idealului de frumusete masculina.
Religia incasa avea si ea in centru cultul Soarelui, pentru care incasii ridicau temple sub forma de piramide. Simbol al puterii, despre Soare se credea ca are drept de viata si de moarte asupra oamenilor, seceta fiind considerata o pedeapsa divina. Fiind si zeu al razboiului, incasii obisnuiau sa induplece Soarele prin sacrificii umane.
In Japonia este venerata zeita Amaterasu, mama Universului si a Soarelui, cea despre care in credintele nipone se spune ca straluceste pe cer. Anual, in zorii zilei de Anul Nou, mii de japonezi pornesc in pelerinaj catre templul Ise de pe insula Honshu, inchinat zeitei Amaterasu, si bat de doua ori din palme cand rasare Soarele, pentru a atrage asupra lor binecuvantarea divina.
Luna, astrul noptii, exprima, prin fazele sale, procesul de transformare permanenta. Din timpuri ancestrale, Luna a fost asociata principiului feminin, omul proiectandu-si propria viata prin paralela cu ciclurile Lunii: precum Luna, omul se naste, creste si descreste (moare). Simbol al ritmurilor biologice si al trecerii timpului, Luna influenteaza ploile, vegetatia, fertilitatea. Insa Luna simbolizeaza si speranta in renastere: asa cum Luna aflata la ultimul patrar este urmata de Luna noua, moartea este urmata de inviere. Pe timpul noptii, o parte a Lunii ramane ascunsa vederii, acest aspect fiind pus in legatura cu tot ce este ascuns sau secret. Interpretarile pozitive ale Lunii corespund ideilor de odihna, visare, imaginatie, poezie, intuitie, atractie, carisma, maternitate, feminitate, senzualitate, iubire deplina. Luna are insa si conotatii negative, cum ar fi lipsa de energie, incertitudinea, lipsa iubirii materne, depresia, haosul. In universul bijuteriilor, simbolul Lunii este argintul, asociat ideilor de feminitate, puritate, transparenta sau traire interioara.
La randul lor, stelele sunt sursa de lumina. Reprezentate pe bolta locasurilor de cult, stelele releva caracterul celest al acestora. Stelele sunt considerate simboluri ale spiritului, ale conflictului dintre fortele spirituale si cele materiale, dintre lumina si intuneric. Strapungand intunericul, despre stele se spune ca sunt ca o lumina proiectata asupra subconstientului. Steaua cu cinci colturi este simbolul microcosmosului uman, in timp ce steaua cu sase colturi este emblema iudaismului.
In legendele aztece, stelele sunt numite mimixcoatl, adica serpii-nori, pentru ca Mixcoatl, zeul tutelar al stelei polare - Steaua Nordului, s-ar fi intrupat sub forma stelelor de pe bolta cereasca. Tot in cultura azteca, se crede ca stelele ar fi fost create inaintea Soarelui si ca Soarele s-ar hrani cu stele. In Guatemala, stelele simbolizeaza sufletele mortilor, in timp ce in Peru ele sunt simbolul sufletelor dreptilor. Luceafarul de dimineata vesteste renasterea zilei, fiind simbolul vietii.
Stelele sunt in centrul profetiilor indienilor Hopi despre sfarsitul lumii asa cum o cunoastem noi. O straveche profetie Hopi vorbeste despre steaua albastra (Kachina) care va aparea pe cer in ziua Purificarii, pentru a vesti ceea ce indienii Hopi numesc a Cincea Lume sau Lumea iluminarii. Cercetatorii care au studiat profetiile Hopi au identificat steaua Kachina ca fiind Sirius, cea mai stralucitoare stea de pe bolta cereasca.
Prin gravitarea lor in jurul stelei polare, considerata axa lumii, stelele simbolizeaza ordinea cosmica. Prin urmare, toate traditiile lumii acorda stelelor o importanta deosebita, in multe culturi fiind vazute drept lumini calauzitoare. Sa ne gandim doar la steaua care a ghidat pasii magilor catre ieslea din Bethleem unde s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos. Fecioara Maria este adesea reprezentata ca regina, purtand pe cap o cununa de douasprezece stele, asa cum se relateaza in Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul.
Despre stele se crede ca au puterea de a ne influenta destinul, acest aspect fiind ilustrat si la nivel de vocabular, prin expresii precum a fi nascut sub o stea norocoasa sau a crede in steaua sa. Se spune ca, atunci cand vezi o stea cazatoare, trebuie sa-ti pui o dorinta, pentru ca dorinta ta are mari sanse sa se implineasca. Aceasta credinta dateaza din Antichitate, cand astronomul grec Ptolemeu consemna ca zeii privesc uneori spre pamant, din curiozitate sau din plictiseala, tragand cu ochiul catre oameni ca prin vizorul unei cortine de la teatru. Prin aceasta portita s-ar strecura stelele cazatoare. In asemenea clipe, zeii puteau zari muritorii, care aveau astfel sansa sa le fie indeplinite dorintele arzatoare.
Magazinele noastre, You&Me, va invita sa va lasati cuceriti de farmecul bijuteriilor din colectia Crystal de la Zable, ce are in centru simbolurile universale ale Soarelui, Lunii si stelelor. Jucause, moderne si, in acelasi timp, elegante, seturile alcatuite din bratara, cercei si lant cu pandantiv din otel inoxidabil si cristale de diferite culori imprima oricarei tinute un suflu tineresc, iar celei care le poarta - dinamism si incredere in puterea ei de seductie.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy