Sambata, 13 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Un suflu nou pentru bijuteriile-amuleta


Un suflu nou pentru bijuteriile-amuleta

Email Imprimare

Figurinele in miniatura si pandantivele reprezinta o categorie deosebita de bijuterii, fiind purtate, din timpuri stravechi, ca amulete, pentru a tine la distanta ghinionul si spiritele malefice. E imposibil sa spunem cu exactitate cand si-au facut aparitia asa-numitele charm jewels - cum sunt cunoscute in limba engleza -, insa se pare ca primele astfel de bijuterii ar fi fost purtate de omul din neolitic, sub forma de pietricele despre care se credea ca sunt aducatoare de noroc. Cele mai vechi bijuterii incarcate de simbolistica norocului au fost descoperite de arheologi in mormintele faraonilor egipteni, care erau depusi in sarcofage purtand bijuterii bogat ornamentate, din aur si argint, incrustate cu pietre rare.

Prima atestare a bijuteriilor charm ca simbol al vietii provine de la crestinii din primele veacuri. Din cauza persecutiilor, crestinii obisnuiau sa poarte amulete sub forma de peste, atat ca semn de recunoastere intre ei, cat si pentru a nu-si divulga apartenenta religioasa in fata paganilor. Simbolul pestelui amintea de cuvantul grec ichthys (peste), acronim pentru sintagma Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul. Fascinati de simboluri, grecii si romanii purtau si ei asemenea bijuterii, din superstitie si respect pentru zei. Unele dintre cele mai raspandite erau pandantivele tip caseta, in care se pastrau mici lucruri de pret, crezandu-se ca, daca sunt tinute cat mai aproape de inima, se vor intipari mai bine in minte si in suflet. De exemplu, barbatii plecati la razboi purtau cu ei o suvita din parul sotiei, pentru a le aduce aminte de cei dragi, dar si pentru noroc. 
De-a lungul timpului, bijuteriile-amuleta si-au pierdut din incarcatura simbolica, ajungand sa fie purtate doar ca obiecte de podoaba. Bratarile-amuleta au devenit extrem de populare in epoca Reginei Victoria, ea insasi mare amatoare de pandantive, amulete si bijuterii in general. Era la moda ca doamnele din inalta societate britanica sa-si intregeasca tinutele extravagante cu accesorii de lux precum bratarile-amuleta. Bijuteriile-amuleta s-au impus in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand soldatii obisnuiau sa colectioneze mici accesorii care sa le aduca aminte de camarazii de arme sau de femeile pe care le-au iubit. Incepand de atunci, bijuteriile-amuleta sunt colectionate in semn de amintire a vremurilor bune si pentru a retrai, fie si numai stiind ca porti un astfel de accesoriu, emotii si sentimente puternice.
Bratarile si pandantivele amuleta au fost in mare voga in anii '50-'60, fiind un cadou deosebit de apreciat la aniversarea de 16 sau 18 ani a fetelor sau la celebrarea logodnei. Avantajul bratarilor-amuleta moderne este ca elementele ce le compun pot fi schimbate in functie de starea de spirit, pentru a exprima cat mai bine dispozitia sufleteasca a celui sau celei care le poarta intr-o zi anume.
Bijuteriile-amuleta sunt si astazi la fel de cautate si apreciate ca odinioara. Se bucura de un succes imens in randul persoanelor de toate varstele, de la oameni simpli la celebritati. Printre cele mai indragite simboluri aducatoare de noroc se numara trifoiul cu patru foi, delfinul, potcoava sau cheita - deschizatoarea drumului catre succes sau a drumului catre... inima persoanei iubite. Brandul Zable, atat de apreciat in randul tinerilor pentru viziunea originala asupra conceptului de bijuterie ca accesoriu care trebuie, inainte de toate, sa te reprezinte, sa te dezvaluie asa cum esti, dar si cum iti doresti sa devii - dinamic, entuziast, exuberant - le propune iubitorilor de bijuterii cu simbolistica bogata colectia Rag, ce reuneste pandantive-amuleta din otel inoxidabil simplu, emailat sau placat PVD (prin depunere fizica de vapori), prevazute cu o inchizatoare speciala ce permite sa fie purtate atat la o bratara, cat si la lantisorul de la gat. Va invitam sa alegeti bijuteria-amuleta care va reprezinta cel mai bine facand o vizita in magazinele noastre, You&Me.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy