Vineri, 24 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool

Blogurile brandurilor Dacic Cool

Promotii speciale Apiland la Targul National al Mierii

Email Imprimare

Ajuns la a zecea editie, Targul National al Mierii, organizat de catre Asociatia Crescatorilor de albine din Romania a devenit deja o traditie. In perioada 4-6 aprilie, in cadrul editiei de primavara, organizata pe platforma apicola Baneasa (B-dul Ficusului, nr. 42, Sector 1, Bucuresti) targul va prezenta, ca in fiecare an, produse apicole de cea mai buna calitate. Asa cum este denumit targul, personajul principal va fi mierea, prezentata in diverse sortimente, dar si celelalte produse ale stupului, avand si acestea un rol esential in pastrarea sanatatii, in combaterea unor afectiuni sau in cresterea imunitatii. Un loc special il vor avea si produsele care au in compozitie produsele apicole: produse cosmetice, medicamente, suplimente nutritive.
Apiland le va prezenta iubitorilor de albine si consumatorilor de produse apicole atat diferite sortimente de miere - de salcam, de tei, poliflora -, cat si alte produse ale stupului: laptisor de matca, diferite sortimente de polen crud, pastura, propolis purificat 95%, dar si diferite sortimente de oteturi: cu miere si rozmarin, cu miere si salvie, cu miere si ardei iute, cu miere si tarhon, cu miere si soc.

Rolul laptisorului de matca in stup

Email Imprimare

Minunata si complexa este lumea albinelor, atat de inteleapta si bine organizata, incat noi, oamenii, am putea invata foarte multe de la ele! Desi pare greu de crezut pentru noi, albinele au o ierarhie foarte bine stabilita si, fara regulile stricte si bine stabilite ale stupului, nu ar supravietui. Pana sa ajunga albina, aceasta fiinta aproape incredibila trece printr-o fascinanta metamorfoza, care cuprinde cateva stadii: oul, larva, nimfa si albina adulta. In stup, bine protejate de tot ceea ce se intampla in exterior, albinele isi ingrijesc, cu maiestrie si dedicatie totala, puietul, asigurandu-i toate conditiile pentru ca acesta sa se dezvolte.

Uleiurile vegetale in cosmetica, de la Cleopatra pana in prezent

Email Imprimare

Poate ca pare greu de crezut, insa tratamentele pentru infrumusetare au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri, iar Cleopatra, cea despre care se spune ca ar fi scris si un indrumar pentru frumusete, folosea, printre alte remedii oferite de natura, uleiurile vegetale. Ca unei adevarate maestre in cautarea perpetua a perfectiunii trupesti, Cleopatrei nu ii lipseau ritualurile. Se spune ca era adepta masajelor cu uleiuri vegetale, pe care le considera esentiale in pastrarea fermitatii pielii.

Despre albine, in legende si superstitii

Email Imprimare

Traim in aceasta lume ca niste fiinte supreme, stapani a tot ceea ce exista aici, pe pamant… Insa, in realitate, depindem de existenta fiecarei plante, fiecarui animal, a fiecarei insecte. Lumea, asa cum este astazi, este rezultatul modului in care omul a considerat ca trebuie sa modeleze mediul. In intregul acesta miraculos, fiecare element are rolul sau, mai mult sau mai putin nuantat, insa intotdeauna esential pentru pastrarea intregului. Haideti sa discutam despre albine, despre rolul si importanta lor in viata noastra de zi cu zi… Sunt mici si harnice, uneori ne inteapa, insa fara ele lumea nu ar exista.

Prunele mentin echilibrul digestiv

Email Imprimare

Prunus domestica este prunul obisnuit, european. E o specie de pom cu frunze cazatoare din familia Rosaceae, care creste doar cultivat, niciodata in salbaticie. A fost obtinut cu multa vreme in urma, de catre sirieni, apoi romanii si cruciadele crestine l-au raspandit in intreaga Europa. Cel mai probabil provine din incrucisarea catorva soiuri euroasiatice: Prunus salicifera (un soi de corcodus), Prunus spinosa (porumbar) si Prunus insititia (renglot, goldan sau prun de Grecia). Pe langa varietatile cunoscute de prun se cultiva astazi si Prunus americana (prunul american) si Prunus salicina (prunul japonez), precum si multi hibrizi.

Trandafirul salbatic, cel mai aromat tonifiant

Email Imprimare

Macesul sau trandafirul salbatic (Rosa canina) este un arbust din familia Rosaceae raspandit in intreaga Europa si in zone cu clima temperata din Asia si America. Ajunge la 2-3 metri inaltime si are ghimpi, mai ales in partea de jos. Ramurelele subtiri sunt curbate, formand o coroana, iar frunzele sunt zimtate. In zonele mai sudice infloreste primavara, iar in tarile nordice, mai tarziu. Florile sunt alcatuite din cinci petale colorate in alb si roz si au un miros placut.

Mierea Manuka, singura miere medicinala din lume

Email Imprimare

Calitatile si virtutile mierii pentru sanatate si ingrijire sunt binecunoscute de mii de ani. Mierea este, pe drept cuvant, un aliment-minune si un ingredient-minune in cosmetica. In functie de florile din care isi aduna albinele polenul necesar, mierea este de mai multe feluri. Iar unele varietati de miere, chiar si de la noi din tara, pot fi considerate medicinale. Insa pe plan mondial exista o singura miere care a primit statutul oficial de miere medicinala, si anume mierea Manuka.

Un veritabil medicament: propolisul

Email Imprimare

Dupa vacanta, atunci cand copiii reintra in comunitate, parintii au de-a face din nou cu racelile si gripele. Mai ales cand afara se incalzeste, iar microbii circula in voie.
Unul dintre cele mai sanatoase remedii este reprezentat de produsele stupului. Pe langa nenumaratele beneficii pentru sanatate si imunitatea generala a organismului, acestea au si un gust foarte bun, fiind dulci, ceea ce le face mai usor de administrat copiilor. Unul dintre cele mai eficiente produse apicole impotriva microbilor si virusurilor este propolisul. Acesta este un produs cu adevarat uimitor. Albinele isi tapeteaza stupul pe interior cu propolis pentru a impiedica patrunderea microbilor in comunitatea lor.

Copiii iubesc produsele stupului!

Email Imprimare

Produsele apicole se numara printre cele mai sanatoase si gustoase produse destinate copiilor. In general, se stie de miere si polen, insa toate "alimentele" care provin de la albine sunt benefice.
Despre aceste produse, parintii ar trebui sa stie cateva lucruri elementare. De exemplu, faptul ca polenul crud si pur este mult mai eficient decat polenul uscat, pe care il stiam odinioara. De asemenea, polenul crud este mai usor de digerat decat polenul uscat. Polenul crud se pastreaza doar la congelator – necontinand apa, el nu ingheata niciodata. De acolo vom lua ratia zilnica (1-2 lingurite) de energie, vitamine si minerale. Poate fi tinut la temperatura camerei doar timp de cateva zile; dupa aceea, incepe sa-si piarada din proprietati. Evident, il putem amesteca cu miere sau cu alte alimente.

Cum alegem si cum folosim mierea

Email Imprimare

Cu totii cunoastem mierea, ii apreciem gustul si beneficiile pentru sanatate. Chiar si copiii o iubesc si o doresc. Mierea ne poate ajuta mult in perioadele in care gripele si racelile sunt mai frecvente, caci ea creste imunitatea organismului. Toate studiile care au comparat mierea cu alti indulcitori, in special zaharul, au aratat ca ea este mult mai benefica pentru organism. Practic, consumand miere in loc de zahar facem un pas important catre o alimentatie sanatoasa.

Veninul de albine in cosmetica

Email Imprimare

Este primavara, este vremea regenerarii si a celebrarii frumusetii! De asemenea, este momentul in care suntem atenti la tot ce este legat de sanatate. Iar sanatatea si frumusetea inseamna, mai ales pentru femei, nu doar alimentatie si diete, nu doar fitness, ci si ingrijirea si reintinerirea aspectului exterior, a pielii si mai ales a tenului.
Frigul iernii, precipitatiile, precum si schimbarile bruste de temperatura au agresat, in ultimele luni, pielea tenului, deosebit de sensibila. De aceea, este timpul sa ne indreptam atentia asupra lui. Gama de cosmetice pe care ne-o ofera magazinele de specialitate este, desigur, extrem de larga. Totusi, vom alege doar ceea ce ni se potriveste, in functie de tipul de ten pe care il avem. De asemenea, asa cum este in tendinte, vom incerca sa alegem, pe cat posibil, produse cosmetice de tip bio, organice, naturale, care sa contina cat mai putini compusi chimici.
Unul dintre ingredientele care se bucura acum de un mare interes, peste tot in lume, este veninul de albine. Acesta intra in componenta mai multor produse cosmetice, printre care mai ales cremele sau serurile pentru piele din jurul ochilor si mastile pentru fata. Aceste produse sunt de cel mai inalt nivel calitativ. De aceea, sunt mai scumpe decat produsele obisnuite. Insa sunt mult mai eficiente.

Cum pastram produsele apicole

Email Imprimare

In zilele noastre, alimentele sanatoase au ajuns sa fie din ce in ce mai cautate. Eco, bio, natural, organic sunt concepte care au ajuns adevarate trenduri. Dupa ce oamenii s-au lamurit de faptul ca orice substante chimice puse in alimente si bauturi dauneaza sanatatii, au inceput sa caute solutii. Iar orientarea spre produsele naturale a venit in mod firesc. In acest context, produsele apicole au fost redescoperite, pur si simplu, in ultima perioada. Calitatile lor au fost reevaluate - mai mult, cercetarile recente au demonstrat ca acestea sunt mai multe decat stiam.

Florile de portocal ca ingredient in cosmetica

Email Imprimare

Inca din Antichitate, florile de portocal erau pretuite, fiind considerate florile puritatii. Din ele se confectionau coliere sau bratari pe care miresele le purtau la nunta, ca semn al inocentei. In anumite regiuni din indepartata Asie si astazi la nunti se pun in buchetul miresei aceste flori, pentru a aduce noroc. Nu doar datorita aspectului placut si a parfumului irezistibil, dar si datorita proprietatilor lor antioxidante, florile de portocal au fost folosite, de-a lungul timpului, in industria cosmetica.

Rasfat pentru piele: apa florilor

Email Imprimare

Apele de flori au fost folosite in mod traditional, mai ales in tarile din regiunea Mediteranei, pentru a aromatiza unele deserturi. Si cei din Asia Mica le-au utilizat, de asemenea, in bucatarie. Mai ales apa de flori de portocal. In baclava, de exemplu, sau amestecata cu siropuri sau pur si simplu pentru a imbunatati gustul apei care continea prea multe minerale sau care avea gust de statut. In Maroc insa, apa de flori de trandafiri era folosita pe post de parfum, fiind oferita oaspetilor inainte de a intra in casa gazdei sau pentru a se spala pe maini inainte de servirea ceaiului. Aceasta apa le era oferita in boluri speciale din argint, care faceau parte din seturile de ceai.

Calluna vulgaris, decorativa si utila

Email Imprimare

Iarba neagra (Calluna vulgaris) este o specie de iarba decorativa care face parte din familia Ericaceae. Este perena, creste sub forma de tufa, atingand pana la 60 cm inaltime. Infloreste din iulie pana in octombrie si este foarte rezistenta peste iarna, pastrandu-si frunzele, chiar si bobocii. Creste bine in soluri acide, in zone deschise (pasuni, pajisti, poieni, povarnisuri), fiind de multe ori planta dominanta.
Planta se inmulteste prin seminte, care se pun in pamant imediat dupa ce se coc sau in luna februarie, intr-o zona umbrita a serei. Germineaza cam intr-o luna, doua, la o temperatura de 20°C. Creste foarte bine in ghiveci, dar se muta din sera doar dupa ce si-a dezvoltat bine radacinile.

Paducelul, prietenul inimii

Email Imprimare

Paducelul este un arbust cu crengi lungi, care apartine familiei Rosaceae, din care face parte si macesul. Exista cam 250 de varietati, care cresc la altitudini de 1.500 m. Frunzele au 2-4 cm lungime si sunt foarte crestate. Inflorescentele au forma de umbrela, fiind alcatuite din 5-25 de flori. Petalele sunt albe-roz si lungi de 5-6 mm. Inflorirea are loc de obicei in aprilie-mai. Fructele paducelului sunt ovale, rosii atunci cand se coc (in noiembrie-decembrie) si cu un miez care contine semintele. Se culeg dupa ce da prima bruma, cand sunt coapte bine. Sunt comestibile, avand un gust dulceag, usor astringent (datorita vitaminei C), dar de obicei nu se consuma proaspete, ci sub forma de gem, dulceata sau sirop. In Romania cresc mai multe varietati de paducel: Crataegus monogyna, C. oxyacantha, C. pentagyna, C. laevigata ÅŸi C. macrocarpa. Paducelul mai este denumit malaiul-cucului, malaet, gherghin, gherghinar sau maracine alb.

Marul tine doctorul departe…

Email Imprimare

Marul (Malus domestica) apartine familiei Rosaceae si este cel mai raspandit pom fructifer. Este recunoscut din timpuri de demult pentru calitatile sale vindecatoare. Romanii apreciau foarte mult merele pentru gust, dulceata si frumusete. Masa lor incepea de obicei cu un ou si se termina cu un mar, de unde si expresia Ab ovo usque ad mala (de la ou pana la mere, adica in totalitate, complet). In jurul anului 800, regele Charlemagne a ordonat plantarea merilor pe teritoriile germane, iar in anul 1600 existau deja acolo cam 200 de soiuri de mar cunoscute. Merii sunt de multe feluri: unii se coc vara devreme, altii vara tarziu, altii toamna, altii chiar iarna. Merele pot fi sferice, cu varf (bot) etc. si in diferite culori si texturi ale coajei.

Salcia, simbol al tamaduirii

Email Imprimare

Salcia (Salix) face parte din familia Salicaceae. Exista peste 300 de varietati de salcie. Acesti copaci cresc pana la 6-18 metri si au crengi suple, care atarna. Florile barbatesti sunt galbene, iar cele femeiesti, verzi. Culoarea scoartei difera de la soi la soi, fiind de la galben-verzuie pana la gri-maroniu. Vechii egipteni utilizau coaja salciei albe pentru tratarea durerilor si inflamatiilor. Kuan-Yin, Bodhisattva al compasiunii, este adeseori reprezentat tinand in mana o ramura de salcie ca simbol al vindecarii. Tamaduitorii amerindieni se bazau, de asemenea, pe proprietatile analgezice ale salciei.

Mierea inchisa la culoare are o valoare nutritionala mai mare

Email Imprimare

Mierea inchisa la culoare nu doar ca are un gust diferit fata de mierea de culoare deschisa, ci are si o mai mare valoare nutritionala. Acest lucru a fost demonstrat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Illinois at Urbana-Champaign, condusa de catre May Berenbaum. Aceasta este un cunoscut entomolog, care organizeaza festivaluri de filme documentare referitoare la insecte. Studiul a fost publicat in revista Journal of Apicultural Research.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ...82 Inainte > Sfarsit >>