Joi, 21 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Branduri Branduri Romanesti Corcova Roy&Damboviceanu, un brand european

Corcova Roy&Damboviceanu, un brand european

Email Imprimare

Putine sunt lucrurile atat de strans legate de istoria noastra incat sa reprezinte un adevarat blazon, asa cum se intampla in cazul vinurilor noastre traditionale. Calitatea si savoarea lor deosebita i-au facut pe greci sa-l origineze chiar pe marele Dionysos pe aceste meleaguri, iar pe romani sa imortalizeze nepretuitele boabe de struguri in aurul monedelor batute dupa cucerirea Daciei. Unul dintre locurile binecuvantate de Dumnezeu, atat de bine adecvat viticulturii, se gaseste in Piemontul Motrului, parte a celei mai mari unitati piemontale de la noi, Piemontul Getic, mai exact in zona comunei Corcova, plasata la doar 10 km de Strehaia. Vinurile de Corcova au fost mereu apreciate de-a lungul timpului, aparand consemnate in hrisoavele vremii.

Nenumarate vechi hrisoave vorbesc de aceste atat de apreciate podgorii si de vinurile lor atat de indragite. Astfel, in secolul al XVI-lea, apar actele semnate de Mihai Viteazul care, in 1 iulie 1594, ii daruieste lui Necula doua vii la Corcova, iar in 8 iulie 1596 ii daruieste lui Radu, al doilea paharnic, ocine si vii in Jirov, Cernaia, Cotoroaia si Valea Buna. Apoi, in secolul al XIX-lea, gratie familiei Bibestilor care stapaneau la Corcova peste 1.000 de hectare, vinul de Corcova avea sa cucereasca atat de pretentiosul si de exclusivistul Paris. Cantat si omagiat de nenumarati scriitori romani, precum Martha Bibescu, Mihai Sebastian, Ion Pillat sau Ion Minulescu, vinul de Corcova nu va lipsi nici din scrierile unor nume celebre, precum Marcel Proust sau Anatole France. Astfel, in pragul Primului Razboi Mondial, Proust scria Nume dragi, ca acela de Corcova, imi erau atat de familiare si de apropiate ca Senlis si de o mie de ori mai dragi decat Bonelles.
Dar realizarile printului Bibescu, ale marelui iubitor si sustinator al culturii, care a reusit sa impinga atat de departe faima vinului de Corcova, nu aveau sa reziste perioadei comuniste, in care aceste nepretuite vii aveau sa decada, unele disparand cu totul, iar altele degradandu-se intr-un mod iremediabil. Totusi, in pofida acestei adevarate tragedii, terenurile cu adevarat de exceptie ale Corcovei, cu o structura litologica variata si o mineralitate bogata, beneficiind de un climat temperat-continental cu influente mediteraneene, veri calde si secetoase, ierni blande cu precipitatii abundente, inzestrat cu toate elementele necesare si cu adevarat binecuvantat de Dumnezeu, nu avea sa ramana pentru mult timp uitat si lasat in paragina. Destinul locurilor, precum si cel al oamenilor, este insa extrem de complicat…
Un om indragostit de meleagurile lui natale si convins de valoarea vinurilor romanesti, Serban Damboviceanu a plecat la 18 ani, in 1994, la Strasbourg, unde a studiat dreptul, insa zona viticola a Alsaciei i-a trezit pasiunea pentru vin. Astfel, s-a angajat la grupul Edouard Leclerc, unde avea sa-l cunoasca pe Michel Roy, viitorul lui coleg, prieten si asociat. Lucrand in acest grup in retailul de vin, avea sa se familiarizeze cu comertul de vin din Franta, Polonia si Italia. Apoi, descoperind aceasta inegalabila comoara pe care o reprezita terenurile de la Corcova au cumparat impreuna, in 2005, o parte din fosta mosie a printului Bibescu, infiintand Corcova Roy&Damboviceanu. Au demarat rapid o impresionanta investitie de peste trei milioane de euro, din care peste doua milioane si jumatate din fonduri proprii si restul din fonduri europene. Ca director tehnic l-au angajat pe Laurent Pfeffer, absolvent al Facultatii de Agronomie din Bordeaux, cu studii de oenologie si cu o experienta de peste patru ani de vinificatie in regiunea Bordeaux, atat de cunoscuta pentru vinurile ei. Se reitera astfel tandemul de succes dintre un entuziast proprietar roman si un talentat oenolog francez pe care il inaugurase printul Bibescu, care l-a invitat la Corcova pe oenologul Aristotel Sauget.
Replantarea a fost realizata cu vitele furnizate de Pepinieres Hebinger din Franta, companie cu 20 de ani de experienta in selections massales, specializata in altoirea plantelor pentru domenii de prestigiu. Aici, echipele de control urmaresc an de an butucii care produc corzile pentru altoire, inregistrand caracteristicile de crestere, cantitatile de struguri produse, numarul de ciorchini, perioada coacerii, zaharul acumulat, culoarea, gustul etc. Este o munca laborioasa care, in afara de pasiune, experienta si profunde cunostinte de specialitate, mai necesita si un software performant fara de care analiza acestui volum imens de date nici nu ar fi posibila. Pana acum au fost replantate 55 de hectare cu soiurile traditionale ale locului, existente si pe vremea Bibestilor, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Muscat Ottonel, Chardonay, Sauvignon Blanc, dar si cu un soi nou, Syrah, atat de potrivit solului de la Corcova. Nimic nu a fost neglijat sau lasat la voia intamplarii. Pregatirea terenului, orientarea plantatiei, distanta dintre randuri, respectiv cea dintre butuci, totul a fost stabilit si urmarit cu exactitate pentru a pregati astfel obtinerea unor recolte de cea mai buna calitate. In acelasi timp, au fost renovate cramele, ele fiind modernizate in perioada 2008-2009 si dotate cu utilaje si echipamente moderne, care permit o procesare conform standardelor europene si o adevarata punere in valoare a calitatii strugurilor.


Astfel, la Corcova se produc astazi iarasi vinuri de cea mai buna calitate, care au cucerit deja aprecierile elogioase ale specialistilor. Investitia a reprezentat un act temerar si nu urmareste realizarea unui profit imediat, investitia neputand fi amortizata decat in aproximativ 20 de ani, ci recuperarea unei traditii si valorificarea unor soluri de exceptie lasate in paragina. Este dorinta de a realiza ceva trainic. Este o veche credinta a lui Serban Damboviceanu care spunea Am fost intotdeauna convins de potentialul viticol al Romaniei si deseori am regretat ca vinurile romanesti nusunt recunoscute peste hotare. Mi-am propus sa fac un excelent vin romanesc. Dar este in egala masura si urmarea faptului ca Michel Roy, vizitand meleagurile Piemontului Getic, nu a intarziat sa se indragosteasca de aceste locuri si de oamenii de aici. In plus, devenind constient de potentialul pamanturilor romanesti si-a propus sa trezeasca la viata locuri care produceau odinioara vinuri cunoscute si apreciate la Paris. In acelasi timp, era vorba si de dorinta lor de a reda unor oameni pasionati de activitatea de viticultor, dar care ajunsesera sa se zbata in conditia atat de ingrata a celor fara loc de munca un nou orizont. A fost un adevarat pariu de a readuce la viata locuri si oameni cu o atat de bogata istorie si vinurile atat de apreciate in secolele trecute.
Oamenii din Corcova poarta si astazi in suflet cuvintele spuse de Petronius in vechea Roma - Vinul e viata. Pentru Roy&Damboviceanu totul porneste de la un profund respect pentru vin si pentru viata. De aceea, se straduiesc sa produca numai vinuri de cea mai buna calitate, dar, in acelasi timp, isi asuma atat o importanta responsabilitate sociala, cat si protejarea mediului, avand mereu in minte cuvintele ecologistului David Brower, Nu mostenim pamantul de la stramosi; il imprumutam doar, pentru copiii nostri. Dar Roy&Damboviceanu isi asuma si o alta mostenire a Corcovei, mostenirea printului Bibescu si a marilor scriitori care au admirat, au iubit si au scris despre aceste locuri minunate si despre vinurile lor de exceptie. Astfel, muzica, scrisul, fotografia, dansul, coregrafia sunt doar cateva dintre domeniile pe care Roy&Damboviceanu a ales sa le sustina. De exemplu, Sambata Sonora, evenimentul desfasurat in fiecare luna la Centrul National al Dansului Bucuresti este sponsorizat de Roy&Damboviceanu.
Pe scurt, la Corcova este respectata natura, padurile in mijlocul carora se afla minunatele vii, strugurii culesi si sortati manual, presati lent si transformati in nepretuita licoare pe care stim sa o savuram la adevarata ei valoare. Iar marea cultura si nenumaratele forme de arta menite sa ne incante sufletul si spiritul sunt principalele domenii pe care Roy&Damboviceanu si-a propus sa le sprijine, la fel precum facea si ilustrul lor predecesor pe meleagurile Corcovei, cea binecuvantata de Dumnezeu.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.