Joi, 19 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Branduri Branduri Romanesti Fares, un brand romanesc cu traditie

Fares, un brand romanesc cu traditie

Email Imprimare

Brand Story FaresChiar daca nu suntem nici englezi, nici rusi si nici japonezi, ceaiul joaca un rol important in viata noastra de fiecare zi. Fata de alte produse la care aproape ca nu gasim decat branduri straine sau cu capital strain, in cazul ceaiurilor, lider pe piata din Romania este o firma cu capital integral romanesc: Laboratoarele Fares Bio Vital din Orastie sau, pe scurt, Fares.

In zona Orastie exista o traditie milenara a ceaiurilor medicinale, traditie exploatata din plin, inca de la primele inceputuri ale precursorilor firmei si pana astazi. Pentru a le face o vizita, patrundem intr-una din putinele zone nepoluate ale Romaniei de astazi si o zona cu bogate traditii populare. Chiar din poarta fabricii porneste drumul serpuitor ce duce in adancul muntilor, la ruinele cetatii ce reprezenta candva capitala dacilor - Sarmisegetuza. Comoara de invataturi acumulate de-a lungul secolelor a facut ca aici, la Orastie, sa apara, in 1697, o farmacie bazata in principal pe plante medicinale. In 1908, fiica familiei ce detinea farmacia, care la acea data se numea "La Leul de Aur" si se gasea in strada Regina Maria, la numarul 8, se indragosteste de Andrei Farago, un om cu o pasiune arzatoare pentru plantele medicinale, care se intorcea de la Viena, dupa terminarea studiilor. Dar Andrei Farago era, in acelasi timp, un vizionar care intrevedea importanta trecerii de la activitatea artizanala la organizarea industriala. Cu privire la inceputurile colectarii, cultivarii, prelucrarii si folosirii plantelor medicinale de catre farmacistul Andrei Farago se fac referiri in rapoartele Circumscriptiei Agricole Orastie deja din anii 1908-1915. Andrei Farago si-a castigat respectul si pretuirea comunitatii stiintifice din Romania si din strainatate, avand numeroase studii publicate in care prezenta valoarea terapeutica a plantelor medicinale. Pentru a putea extinde suprafetele cultivate, in vederea unei organizari industriale fundamentate stiintific, isi dezvolta intreprinderea, infiintata deja din 1910, prin asocierea cu un grup de 15 intelectuali si tarani care participau cu propriile terenuri sau cu bani. Astfel, in 1929, ia nastere "Prima Cooperativa Romana pentru Cultivarea Plantelor Medicinale, Orastie".
Brand Story FaresActivitatea lui Andrei Farago era cunoscuta nu numai in tara, unde era consultat inclusiv de membrii ai guvernului Romaniei, ci, practic, in intreaga lume. Produsele sale, peste 334 de sortimente de ceaiuri si o serie intreaga de medicamente binecunoscute in epoca, pe care le producea, erau folosite si apreciate de la Budapesta si Viena pana la Paris si Berlin. Aceste rezultate au fost posibile datorita seriozitatii studiilor efectuate pe teren si in laboratoarele proprii de chimie si biologie care au dus la imbunatatirea continua a culturilor si a procedeelor de prelucrare. Astfel, produsele sale erau considerate printre cele mai bune din lume, rivalizand cu cele din Germania si Anglia.
Produsele lui Andrei Farago au fost prezentate la numeroase expozitii din tara si strainatate, unde au fost recompensate cu numeroase Diplome de Onoare si Medalii de Aur. Pentru meritele sale deosebite si pentru rezultatele obtinute de Cooperativa Digitalis, al carei director executiv era, in anul 1934 lui Andrei Farago i se acorda, prin Decret Regal, medalia "Meritul Comercial si Industrial - clasa I".
In 1990, regia Plafar, in care fusese inglobata aceasta prima cooperativa de prelucrare a plantelor medicinale, este dezmembrata. Prin privatizarea, care are loc in 1995, ia nastere actuala companie Fares, care continua istoria de exceptie a inaintasilor sai. Cu un actionariat pasionat, care pune umarul alaturi de restul angajatilor, colectivul de la Fares a reusit, in scurt timp, sa puna pe picioare o companie, aflata astazi deja la nivel european atat prin dotarile sectilor de productie si ale laboratoarelor proprii, care monitorizeaza continutul de substante active la nivelul plantelor si pe intreg parcursul procesului de productie, cat si prin tehnologia ecologica de cultivare a plantelor in cadrul propriilor culturi. Acestea se intind pe suprafete de peste 200 de hectare. In centrul atentiei se gasesc, evident, culturile ecologice. In primul rand, trebuie subliniata insa pasiunea si competenta echipei de cercetare-dezvoltare compusa din medici, farmacisti si chimisti care duc mai departe, cu entuziasm si profesionalism, traditia si reputatia create de inaintasul lor, Andrei Farago.

Alaturi de vechile retete de valoare ale lui Andrei Farago, readuse la viata de colectivul de cercetare-dezvoltare al companiei, au aparut acum si multe produse noi, care au castigat deja aprecierea si increderea atat a specialistilor, cat si a consumatorilor. Pentru ca la Fares, calitatea si, odata cu aceasta, respectul pentru consumator nu se negociaza, Linia Verde de la Fares cuprinde doar produse integral naturale, de cea mai buna calitate si maxima eficacitate pentru sanatatea noastra. Iar gama de produse este extrem de vasta. Practic, nu ai cum sa nu gasesti ceea ce iti trebuie.
Conform Comisiei Nationale de Statistica, in 2002, Fares a prelucrat jumatate din plantele medicinale si aromatice cultivate si recoltate din Romania si a fost clasata in anii 2004-2005 pe locul I la categoria intreprinderilor mijlocii, in domeniul "fabricarea zaharului, produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase, prelucrarea ceaiului si a cafelei, fabricarea condimentelor, preparatelor alimentare omogenizate si alimentelor dietetice, a altor produse alimentare", conform Topului National al Firmelor alcatuit de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. De altfel, trebuie stiut ca intregul proces, de la cultivare si pana la obtinerea produsului finit, se desfasoara cu respectarea cerintelor Sistemului de Management al calitatii ISO 9001:2000, iar fluxurile de productie intrunesc cerintele de siguranta alimentara HACCP.
Astazi, dupa ce a reusit sa se impuna ca un lider incontestabil pe piata romaneasca, Fares porneste cu pasi siguri pe drumul si mai dificil al recastigarii prestigiului european de odinioara.


Brand Story Fares

www.faresbiovital.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.