Joi, 7 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Evenimente Dacic Cool Descoperiti Arta Medierii, la o noua intalnire Dacic Cool

Descoperiti Arta Medierii, la o noua intalnire Dacic Cool

Email Imprimare

In 25 iulie, de la ora 17.00, va propunem o noua intalnire Dacic Cool la atat de placutul restaurant Creanga de Aur, din centrul Bucurestiului, unde, rasfatandu-ne cu bauturi racoritoare si - de ce nu? -  cu un pahar de vin de calitate, vom avea ocazia sa discutam cu doi invitati speciali care ne vor explica in ce consta si care sunt avantajele medierii ca mijloc de rezolvare a conflictelor. In ultimul timp, pe Dacic Cool s-a scris destul de mult cu privire la mediere, mai ales pentru a apara aceasta noua institutie de cei care incearca sa o saboteze. Un act normal pentru o revista de atitudine, ai carei cititori se implica activ in viata Cetatii, alegand sa-si publice opiniile despre problemele cu care ne confruntam si sa analizeze directiile in care, la un moment dat, par a se indrepta lucrurile in Romania si in lume in general. In acelasi timp, multi ne-au scris, doritori de a afla mai multe despre avantajele medierii si despre modul in care isi pot rezolva efectiv conflictele prin intermediul medierii. Acesta este motivul pentru care am apelat la Consiliul de Mediere pentru a ne sustine in acest demers si, astfel, la urmatoarea intalnire Dacic Cool vom avea ocazia sa discutam cu doi mediatori cu o bogata experienta, domnul Cornel Pavel si doamna Emilia Oprea, care vor petrece alaturi de noi o placuta dupa-amiaza in care vor raspunde tuturor intrebarilor si nedumeririlor cititorilor nostri.

Medierea, care in tarile occidentale se bucura de un deosebit respect si de o istorie de mai multe decenii, s-a nascut in Romania de-abia in 2006. Astazi, avem insa deja mai multe mii de mediatori acreditati in toata tara si multe mii de conflicte rezolvate pe aceasta cale. Iar numarul acestora este intr-o crestere rapida.
Acest fapt nu are cum sa ne mire pentru ca medierea are nenumarate avantaje. In primul rand, este mult mai ieftina si mult mai rapida. Fata de un proces care poate dura ani si ani, medierea se rezolva in zile sau, cel mult, in saptamani. Dar, poate, cel mai important este faptul ca, daca un proces nu va multumi niciodata ambele parti si, de multe ori, nu va reusi nici macar sa multumeasca una dintre parti, generand noi si noi conflicte, de multe ori, mereu mai grave, medierea conduce la stingerea conflictului, solutia fiind gasita prin intelegerea partilor, prin adoptarea unei propuneri acceptata de toate partile.
Astfel, medierea are si o importanta functie sociala, de a stinge conflictele si de a ne ajuta sa traim in buna intelegere. Iar, in acest sens, cred ca putem spune, fara riscul de a gresi, ca medierea are si o importanta functie educativa. De a ne invata sa-l ascultam si pe celalalt, sa intelegem mai clar care este, de fapt, propriul nostru interes si unde se poate realiza un compromis echitabil. In acest sens, medierea vine sa inlocuiasca escaladarea confruntarii, efortul de argumentare a propriului punct de vedere, cu o comunicare reala, cu incercarea de a-l intelege si pe celalalt si a-l ajuta in acelasi timp ca - ascultandu-te si el pe tine - sa te inteleaga la randul lui. Astfel, medierea vine in sprijinul crearii unei adevarate comunicari, a unei reale intelegeri intre noi, capabile sa treaca peste diferentele temperamentale sau comportamentale, peste firestile divergente intre interesele fiecaruia, peste regretabile, dar inerente greseli, conducand astfel la o reala coeziune sociala, evitand crearea antagonismelor, a conflictelor ireductibile intre vecini, intre rude, intre colegi sau chiar intre firme. Viata este mult mai placuta si chiar mai sanatoasa atunci cand este traita in armonie si buna intelegere. Medierea ne ajuta sa stingem starile conflictuale si sa revenim la relatii normale. Ne ajuta sa ne intelegem si sa ne respectam reciproc. Iar domeniile de aplicare ale medierii sunt nenumarate.
Daca avocatul te ajuta sa-ti impui punctul de vedere incercand sa-l incadreze in prevederile legii pentru a-i asigura forta si a desfiinta pozitia si pretentiile adversarului, mediatorul are o misiune total diferita. El nu este partizanul nici unei parti. El este si trebuie sa fie, in mod profund, impartial. El nu vine sa impuna ceva. Dimpotriva, el vine sa ajute partile sa-si depaseasca propria nemultumire si incrancenare, intoleranta fata de afirmatiile celuilalt. Si, in locul inflexibilitatii si al incrancenarii, el vine sa ajute partile sa se asculte reciproc cu calm si sa descopere singure ce este, de fapt, important pentru fiecare in parte si cum interesele lor pot fi reconciliate, ajungandu-se la o solutie acceptabila pentru toate partile.
Medierea si-a demonstrat avantajele si eficienta atat in conflictele legate de mosteniri, de iesirile din indiviziune, de divorturi si partaje, cat si in cadrul celor mai diferite conflicte dintre vecini. Dar nu mai putin benefica este medierea si in cazul conflictului dintre angajat si angajator, in litigiile ce tin de protectia consumatorului sau in rezolvarea litigiilor dintre firme.
Cu privire la toate aceste probleme si la multe altele, dar inainte de toate la propriile intrebari ne vor raspunde joi, 25 iulie, doi specialisti cu o vasta experienta in mediere, domnul Cornel Pavel, mediator, care ocupa si functia de Director Executiv al Secretariatului Tehnic al Consiliului de Mediere, si doamna Emilia Oprea, mediator si consilier juridic al Consiliului de Mediere. Dar discutiile nu vor fi reci si distante. Si aceasta si datorita gazdei noastre, atat de primitoare, restaurantul Creanga de Aur, care ne va rasfata asa cum prea bine stie sa o faca…
Impreuna cu cei doi experti care au avut amabilitatea sa raspunda invitatiei noastre, va asteptam cu tot dragul la o intalnire care speram sa fie la fel de placuta pe cat va fi de interesanta si de benefica. Sunt lucruri noi si importante pe care le putem afla in cadrul acestei intalniri, extrem de utile, atat pentru noi, cat si pentru cei din jurul nostru. Iar o intalnire placuta intr-o dupa-amiaza de vara, intr-un loc atat agreabil precum terasa restaurantului Creanga de Aur, este un moment de ragaz pe care il meritam cu prisosinta dupa o zi petrecuta la serviciu. Iar un delicios pahar de vin si alte surprize de vara vor fi pregatite sa ne ajute sa ne simtim cu adevarat Cool, Dacic Cool. Nu mai ramane decat sa ne intalnim joi, 25 iulie 2013, ora 17.00, in superba casa boiereasca din strada Hristo Botev, numarul 25, la restaurantul Creanga de Aur.

Va rugam sa va inscrieti si sa confirmati participarea la Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau la numerele de telefon 021.225.05.07, 0787.88.46.05, de luni pana vineri, intre orele 10.00-18.00. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy