Educatie sanatoasa in trup sanatos!

Imprimare

Joi, 27 martie, am avut ocazia ca, alaturi de cativa dintre cititorii nostri, in acelasi timp parinti, sa aflam lucruri foarte interesante despre pedagogie, in cadrul intalnirii Dacic Cool. De asemenea, am degustat impreuna cateva dintre delicioasele dulceturi de Topoloveni.
Ca parinte, momentul in care trebuie sa alegi gradinita cea mai potrivita pentru copilul tau nu este cel mai simplu. Ce sistem educativ sa aleg? Pe cel de stat sau unul privat? Ce pedagogie sa aleg: pe cea clasica, oficiala sau o metoda alternativa? Pentru a face cea mai buna alegere trebuie sa tii cont, desigur, de aptitudinile si mai ales de personalitatea copilului tau, precum si de unele detalii "tehnice", cum ar fi programul, distanta fata de casa etc. Insa extrem de importanta este cunoasterea cat mai buna a metodelor educative care sunt aplicate intr-o anumita gradinita. Trebuie sa fii atent la relatia parinte-pedagog, trebuie sa te informezi in legatura cu activitatile care au loc si cu modul in care se desfasoara. Trebuie sa alegi, pe cat se poate, un sistem educativ care personalizeaza educatia in functie de fiecare copil, asa cum este sistemul Montessori.

Libertatea de expresie este foarte importanta la aceasta varsta, caci ii da copilului posibilitatea sa invete sa se exprime in felul sau, fara constrangeri prea mari. Astfel, capata incredere in fortele proprii si se va dezvolta armonios. Desigur, trebuie sa vezi cu ochii tai si alte aspecte, cum ar fi dotarile gradinitei si modul in care este organizata, cu ce materiale se lucreaza, unde se ia masa, cum este baia etc.
Specialistii in pedagogie Montessori au discutat cu parintii invitati toate aceste aspecte carora nu li se da intotdeauna importanta cuvenita. Deoarece intalnirea a avut loc la gradinita Montessano din Bucuresti, care a adoptat pedagogia Montessori, parintii au avut ocazia si sa vada pe viu materialele cu care se lucreaza, modulele si modelele aplicate, salile de clasa etc., astfel ca intalnirea a fost deosebit de utila pentru ei.
Si, daca tot am vorbit despre un sistem educativ sanatos, intalnirea noastra a cuprins si o parte destinata trupului, caci am degustat impreuna cu invitatii nostri cateva produse naturale marca Topoloveana. Magiunul si dulceturile de la Topoloveni se numara printre foarte putinele astfel de produse 100% naturale de pe piata. Nu contin indulcitori, aditivi alimentari, coloranti si conservanti, fiind indulcite doar cu suc de mere concentrat.
Dulceata de cirese negre Topoloveana, lansata pe piata in anul 2010, a primit o serie de atestate de calitate, numarandu-se printre produsele furnizate Casei Regale a Romaniei. Contine 65% pulpa de cirese negre intregi (fara samburi) si e bogata in fibre alimentare. Ciresele au o actiune antiinfectioasa, atenueaza reumatismele si rahitismul, regleaza activitatea ficatului si a stomacului, au efect sedativ la nivelul sistemului nervos, regenereaza tesuturile si au efect laxativ.
Dulceata din flori de salcam Topoloveana e un produs unic pe piata din Romania. Contine 35% flori de salcam si 65% suc concentrat de mar. Are efecte antitusive, iar flavonoidele, glucozidele, taninurile şi uleiurile esenţiale continute sunt benefice pentru organismul uman. Dulceata de salcam regleaza afectiuni precum tulburările digestive, insomnia, migrenele si calmeaza arsurile. Avand o valoare energetica scazuta, poate fi consumata si de catre bolnavii de diabet.
Dulceata de gutui Topoloveana contine fruct sub forma de cuburi (70%). Gutuile sunt bogate in vitamine si minerale, glucide, tanin, pectina, protide, lipide, mucilagii si acid malic. Poate fi consumata chiar si in curele de slabire.
Dulceata de nuci verzi Topoloveana e preparata din nuci verzi intregi, curatate manual si fierte la bain-marie, la 70 de grade Celsius, timp de 12 ore, in suc concentrat de mar. Coaja nucilor verzi contine mari cantitati de iod, atenuand afectiunile gastrice si infectiile intestinale acute, mentinand sanatatea ficatului si improspatand sangele. E bogata in calciu, care este benefic pentru inima si sistemul osos. Prin continutul de vitamine si minerale, nucile asigura cea mai buna “hrana” pentru creier, avand efecte pozitive in afectiunile neurologice, avand in acelasi timp proprietati imunostimulatoare. Antioxidantii regleaza nivelul colesterolului, tensiunea arteriala si reduc riscul de infarct. Nucile verzi sunt indicate si in anemii, caci contin fier.
Dulceata de prune cu migdale dulci Topoloveana a fost gandita ca un aliment functional complet, foarte putin procesat, care, pe langa fructe, sa contina si un funizor de acizi grasi esentiali. Contine migdale intregi (7%) si pulpa de pruna (53%). Prunele contin fibre alimentare, vitamine, antioxidanti, minerale si oligoelemente, iar migdalele contin proteine de cea mai buna calitate si lipide sub forma de acizi grasi esentiali, benefici pentru sistemul cardiovascular. Si aceasta dulceata e permisa in orice fel de dieta, inclusiv in cea a diabeticilor.

http://www.ag-tng.com.ua/
http://www.mexes.com.ua/