Degustare sanatoasa la Buzau

Imprimare

Joi seara ne-am intalnit cu cativa dintre cititorii nostri din Buzau, la Hanul Crasmarita din Buzau din cadrul Complexului Moara Dragaicilor, pentru a discuta despre produsele romanesti de calitate si despre ce putem face pentru a le incuraja.
In tara noastra intalnim, astazi, urmatorul paradox: exista produse de foarte buna calitate, traditionale, preparate dupa retete vechi, originale, care insa nu sunt cunoscute foarte bine la noi, dar care au mare cautare pe plan international. Care sa fie cauza acestei stari de fapt? Poate ca si promovarea insuficienta, intr-adevar, insa si o lipsa de informare asupra anumitor ingrediente sanatoase, pe care poate ca le-am cunoscut odinioara, dar pe care acum le ignoram. Romania exporta tone de catina, acest fruct absolut miraculos pentru sanatate, in timp ce romanii abia daca stiu despre catina. Polenul crud obtinut in tara noastra este foarte cautat in Occident, insa la noi foarte putini stiu despre calitatile lui. In schimb, ne inghesuim sa cumparam alimente si produse straine doar pentru ca sunt mai noi sau mai frumos ambalate, fara sa ne mai punem problema calitatii lor.
Prin urmare, romanii au nevoie sa fie informati despre existenta unor adevarate bogatii alimentare care le sunt la indemana, dar pe care nu stiu sa le pretuiasca. Tocmai de aceea, incercam, prin articolele noastre referitoare la produse autohtone sanatoase si prin promovarea unor marci romanesti, sa constientizam in randul publicului larg cat de multe beneficii ne stau la dispozitie.

Brandul Topoloveni este unul din exemplele care arata ca, atunci cand ai un produs de calitate, reusesti sa te impui. Poate mai greu, dar reusesti, chiar si la noi. La inceput, fabrica din Topoloveni exporta magiunul de prune en gros, in unele tari care il valorificau apoi sub marci proprii. Dupa un timp, strategia a fost schimbata. Magiunul, care este produs la fel ca acum 100 de ani, dupa o reteta traditionala romaneasca, a fost ambalat ca produs de sine statator, a primit un nume, o marca, magiunul de Topoloveni, si a fost vandut direct de catre producator. A fost introdus si pe piata romaneasca, unde a avut un mare succes, fapt care a permis producatorului sa-si deschida deja magazine proprii, in care il poate vinde, alaturi de toata gama de produse, la preturi mai mici decat in supermarketuri. Mai mult, simtind nevoia romanilor de a avea acces la produse autohtone de calitate, fabrica din Topoloveni a lansat marca proprie Topoloveana, care cuprinde dulceturi 100% naturale, fara zahar si fara conservanti, obtinute din diferite fructe, unele autohtone, altele mai exotice.
Apiland este o alta firma producatoare din Romania care este foarte apreciata in Europa. Polenul crud Apiland este foarte cautat in Franta, de exemplu, iar in Romania lumea abia acum afla de el. La fel, alte produse apicole, precum laptisorul de matca pur, pastura, mierea monoflora si poliflora sau propolisul. E adevarat ca, inainte de 1989, eram obisnuiti cu acel polen uscat, sub forma de granule, care se dizolva si se digera destul de greu. Polenul crud pastreaza insa toate calitatile initiale, fiind mult mai eficient, mai gustos si mai usor de metabolizat, ceea ce il face ideal si pentru copii.

Desigur, ideal ar fi ca unele produse sa ni le preparam chiar noi, acasa, asa cum se facea odinioara. Zacusca sau magiunul sunt doar doua exemple. Daca nu avem timp sa facem acest lucru, atunci trebuie sa stim cum sa alegem cele mai sanatoase produse din oferta larga pe care ne-o prezinta supermaketurile. In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca e vorba de produse naturale, care nu contin zahar sau alti indulcitori, care nu contin conservanti si coloranti alimentari sau alte substante chimice. Apoi trebuie sa avem incredere in producator – vom alege doar produsele a caror calitate este recunoscuta. Nu in ultimul rand, trebuie sa ne asiguram ca aceste produse au fost pastrate in magazin respectandu-se regulile. De exemplu, polenul crud se pastreaza la congelator. Necontinand deloc apa, el nu ingheata, astfel ca poate fi consumat direct de acolo. Prin urmare, nu vom cumpara polen crud de la un magazin care nu detine congelator, caci la temperatura camerei calitatile polenului crud se reduc foarte mult dupa cateva zile.

O optiune foarte buna este reprezentata, astazi, de magazinele online. Preturile lor sunt mai bune, caci nu mai exista adaosul impus de un supermarket, iar comanda este onorata rapid, prin posta sau prin curier, ajungand acasa la client, indiferent de locatie. Si in Romania aceste magazine au inceput sa fie din ce in ce mai cautate, ceea ce este un fapt imbucurator. Mai mult, tot mai multe produse autohtone au inceput sa fie cautate si comandate prin internet.

La intalnirea Dacic Cool de joi ni s-a alaturat, spre bucuria noastra, si o echipa de la Televiziunea Romana, care a tinut sa realizeze un material despre produsele sanatoase romanesti, despre produsele de calitate produse la noi in tara, despre beneficiile lor si despre locurile in care le putem gasi.
Despre beneficiile produselor de calitate romanesti si despre importanta incurajarii consumului acestora a vorbit, in cadrul intalnirii Dacic Cool, si Cecilia Caragea, consultant comunicare.