Marti, 28 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Maria, numele cel mai iubit

Maria, numele cel mai iubit

Email Imprimare

Maria este cel mai cunoscut si mai des intalnit prenume feminin. Raspandit pe scara larga in Europa, cele doua Americi, in Australia, Africa si Asia, despre numele de origine ebraica Maria se spune ca ar insemna copil dorit. Vechi nume biblic, preluat de evrei din egipteana, numele Maria s-a raspandit, prin greaca si latina, la toate popoarele crestinate, devenind cel mai cunoscut prenume feminin de sursa biblica. In Vechiul Testament, in Exod, numele este purtat de sora mai mare a lui Moise, profetesa Maria. In Noul Testament, sunt amintite mai multe femei cu acest nume, dintre care cea mai importanta este Maica Domnului, slavita Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria. Biserica Ortodoxa i-a inchinat Preacuratei Fecioare Maria mai multe praznice, printre care Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), Bunavestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august). Traditional, persoanele care poarta numele Preasfintei Fecioare Maria isi sarbatoresc onomastica pe 15 august (Sfanta Marie Mare) si pe 8 septembrie (Sfanta Marie Mica).

Etimologie
Pentru Maria, cel mai discutat si mai controversat prenume, s-au propus, pana astazi, mai bine de 60 de solutii etimologice. In acceptiunea egipteana, numele Maria ar putea veni de la cuvintele mry - iubit sau mr - iubire. In greaca Noului Testament numele apare sub doua forme: Maryam si Miryam/Miriam.
La trecerea din greaca in latina, Mariam a devenit Maria, forma aceasta fiind preluata, cu mici modificari, in limbile franceza, italiana, spaniola, engleza. Sfantul Ieronim (347-420), primul traducator al Bibliei din greaca, ebraica si aramaica in latina (Vulgata), considera numele Mariam ca fiind un compus din cuvintele ebraice mar - picatura si yam - mare, adica picatura de mare, redat in latina ca stilla maris (prin erorile de copiere a textului latin s-a ajuns la structura mai cunoscuta stella maris - stea de mare). De aici se spune ca deriva si prenumele feminin Stela, care, initial, era considerat sinonim cu Maria.
In Europa de Vest, numele Maria este atestat incepand din secolul al IV-lea. Desi cultul Fecioarei Maria era larg raspandit pe continent, numele de botez Maria nu se generalizeaza decat destul de tarziu (intre secolele al XV-lea si al XVIII-lea), in buna parte si pentru ca numele era atat de respectat incat parintii nu indrazneau sa-l atribuie copiilor. In Spania, de exemplu, erau atribuite, prin botez, nume de sarbatori sau de sanctuare dedicate Sfintei Fecioare. Asa au aparut prenume precum Consuela/Consuelo, care inseamna cel/cea care consoleaza. Tot in vestul Europei se intalnesc frecvent prenume masculine duble, de tipul Jean-Marie, Rainer-Maria, Fernando-Maria etc. In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, in Anglia, se pare ca 25% dintre femei purtau numele Mary. Ca o curiozitate, numele capitalei Argentinei, Buenos Aires, se pare ca este si el legat de unul dintre culturile dedicate Sfintei Fecioare Maria: intemeietorul orasului, Pedro de Mendoza, a numit asezarea de pe malurile fluviului La Plata Nuestra Senora del Buen Aire, devenita, mai tarziu, Buenos Aires, dupa numele unei biserici din Sevilla, inchinate Fecioarei vanturilor bune, ocrotitoarea navigatorilor de pe vasele cu panze.
In Europa de Est, prenumele Maria nu a fost niciodata perceput ca fiind tabu. Desi la romani atestarile apar de-abia in secolul al XV-lea, se presupune ca numele era mult mai vechi, fiind folosit, probabil, inca de pe vremea populatiei romanizate si crestinate de la nordul Dunarii, inainte de contactul cu slavii.

Derivate de la prenumele Maria:
Maricica, Marioara, Mariuca, Maruca, Mariuta, Marieta, Marica, Maricuta, Marita, Maruta, Mara, Mioara, Mia, Mimi, Mari, Mariana, Ana-Maria, Anne-Marie, Masa, Mita, Maia, Rica, Uta
Nume precum Marian sau Marius, despre care filologii nu considera ca ar avea vreo legatura etimologica cu numele Maria, popular se considera ca ar fi legate de numele Maria, intrand in mentalul colectiv ca fiind derivate de la acest nume. Asemanarile cu numele Maria sunt formale, aceste nume derivand pe alte filiere de la vechi ginte romane.
(Originea numelui Mara este disputata. Unii specialisti il considera un derivat de la Maria, in timp ce alti lingvisti sustin ca ar avea o alta origine, mai exact ca ar reproduce un vechi nume ebraic, Marah (care inseamna amar). Vom dedica numelui Mara si ipotezelor privind originea lui un alt articol.)

Personalitati cu numele Maria:
Regina Maria a Romaniei (1914-1927); Maria Rosetti (1819-1893), prima femeie ziarist din Romania, care a constituit modelul pentru tabloul Romania revolutionara de C. D. Rosenthal; Maria Tanase (1913-1963), Maria Ciobanu (n. 1937)
Maria Magdalena (primul martor al Invierii Domnului); Maria Stuart, regina a Scotiei (1542-1567); Maria Tereza a Austriei, imparateasa a Imperiului Romano-German (1745-1765); Maria Antoaneta, regina a Frantei (1774-1792); Marie Curie (1867-1934); Francois-Marie Arouet (Voltaire) (1694-1778); Rainer Maria Rilke (1875-1926); Carl Maria von Weber (1786-1826)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Maria:
Despre persoanele botezate cu prenumele Maria sau cu derivate de la acest nume se spune ca sunt firi perfectioniste, rabdatoare, deosebit de sensibile, sociabile. Persoanele cu acest nume pot manifesta inclinatii catre profesii legate de copii, profesii medicale sau legate de sanatate, dar si profesii creative sau din domeniul economic. (Foto: Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sfanta sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului (15 august) si de sarbatoarea Sfintei Maria Mica (8 septembrie). Promotii dedicate celor cu numele Maria

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 1-8 septembrie 2016. Toate persoanele cu numele Maria sau cele cu nume derivate, precum Maricica, Mariana, Maricela etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 11-15 august 2016. Toate persoanele cu numele Maria sau cele cu nume derivate, precum Maricica, Mariana, Maricela etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 1-8 septembrie 2015. Toate persoanele cu numele Maria sau cele cu nume derivate, precum Maricica, Mariana, Maricela etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 11-15 august 2015. Toate persoanele cu numele Maria sau cele cu nume derivate, precum Maricica, Mariana, Maricela etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 1-8 septembrie 2014. Toate persoanele cu numele Maria sau cele cu nume derivate, precum Maricica, Mariana, Maricela etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 10-15 august 2014. Toate persoanele cu numele Maria sau cele cu nume derivate, precum Maricica, Mariana, Maricela etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 2-8 septembrie 2013. Toate persoanele cu numele Maria sau cele cu nume derivate, precum Maricica, Mariana, Maricela etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado, de la Gerocossen.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 5-15 august 2013. Toate persoanele cu numele Maria sau cele cu nume derivate, precum Maricica, Mariana, Maricela etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado, de la Gerocossen.

Promotiile Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 3-15 august 2012 si in perioada 31 august - 8 septembrie 2012, in care toti cei cu nume derivat de la Maria, precum Marioara, Mariuca, Mariuta, Marita, Maricica, Mia, Mioara, Mariana, Marinela, Anamaria, Marian, Marin, Marinica etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioadele mai-sus mentionate de catre persoanele cu nume derivat de la Maria, pentru o singura comanda (in fiecare dintre cele doua perioade), in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda ca premiu inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei). Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.
Avantajele numelor compuse: persoanele care poarta numele Ana-Maria si Mariana pot participa nu numai la promotia din perioada 31 august - 8 septembrie 2012, dedicata celor care poarta numelui Maria, ci si la cea dedicata numelui Ana, chiar daca aceste promotii se desfasoara in paralel. Astfel, persoanele care poarta numele Ana-Maria sau Mariana pot beneficia de doua ori de dublarea comenzii, pentru doua comenzi diferite (una pentru numele Maria si una pentru numele Ana).

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin email ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 9.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.