Miercuri, 28 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Filip, nobletea iubitorilor de cai

Filip, nobletea iubitorilor de cai

Email Imprimare

Numele Filip provine de la grecescul Philippos, unul dintre cele mai vechi, mai frecvente si mai larg raspandite prenume din Grecia Antica. Numele era deosebit de apreciat mai ales de catre macedoneni, unde Philippos era un nume traditional in familia regala a Macedoniei. Cel mai cunoscut rege macedonean cu acest nume este Filip al II-lea (359-336), tatal lui Alexandru cel Mare. Nascut in anul 382 i. H., Filip a preluat conducerea Macedoniei la numai 23 de ani. Talentul sau diplomatic, iscusinta militara, dar si caracterul sau darz si curajos l-au facut pe istoricul grec Theopompos sa exclame, in lucrarea Istoria filipica: Europa n-a mai cunoscut un barbat ca Filip, feciorul lui Amyntas. In timpul domniei sale, Filip al II-lea a obtinut unitatea politica a Greciei si a adus Regatul Macedoniei la apogeu, pe toate planurile, inclusiv pe plan militar. Stralucirea lui nu a fost eclipsata decat de fiul sau, Alexandru al III-lea, supranumit cel Mare.
Numele Filip a intrat in onomastica crestina prin intermediul martirilor si sfintilor care l-au purtat. Pe 11 octombrie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Diacon Filip.

De-a lungul istoriei, Filip a continuat sa fie un prenume regal, purtat de numerosi imparati romani si bizantini, dar si de buna parte din regii Frantei si Spaniei. Dintre acestia, printre cei mai cunoscuti sunt Filip al IV-lea al Frantei, zis si Filip cel Frumos (1285-1314) si Filip al IV-lea al Spaniei, zis si cel Mare (1621-1665).
Sfantul Diacon Filip, sarbatorit pe 11 octombrie, este unul dintre primii sapte diaconi alesi de membrii Bisericii de la Ierusalim. Sfantul Diacon Filip a fost numit, la randul lui, apostol, chiar de catre cei 12 apostoli, pentru a continua propovaduirea Evangheliei. El nu trebuie confundat cu Sfantul Apostol Filip, unul dintre cei 12 discipoli ai lui Iisus Hristos, care a contribuit la raspandirea crestinismului in Asia Mica si Scitia, si care este sarbatorit pe 14 noiembrie. Chiar daca si Sfantul Diacon Filip apare numit ca Apostol, pentru activitatea sa de propovaduitor al Evangheliei.
Sfantul Diacon Filip s-a nascut in Cezareea Palestinei. Impreuna cu Sfantul Arhidiacon Stefan, el s-a numarat printre cei sapte diaconi alesi de catre Sfintii Apostoli. Sfantul Filip a fost casatorit si a avut patru fiice. In vremea prigoanei asupra crestinilor, Sfantul Filip s-a stabilit in Samaria, unde a predicat cuvantul lui Hristos. Tot aici, Dumnezeu a facut prin Sfantul Diacon Filip mai multe minuni.

Etimologie
Numele grec Philippos este compus din doua elemente frecvente in onomastica vechilor greci: phil- (philos-) - iubitor si -ippos (hippos) - cal. Astfel, numele s-ar traduce prin cel care iubeste caii. La romani, numele Filip este atestat in documente incepand din anii 1500, insa se pare ca este mult mai vechi, o dovada in acest sens fiind importanta acordata, in calendarul popular, sarbatorii Filipii sau Pilipii. Este vorba despre o sarbatoare marcata toamna si iarna, mai ales in mediile pastoresti, prin credinte si practici magice legate de lupi. Asa se explica si de ce Apostolul Filip a devenit, la romani, un fel de patron al lupilor. In unele regiuni, sarbatoarea Filipilor este cunoscuta si sub denumirea de Gradinetii.
De la numele personal Filip provin si cuvintele filipic sau filipesc - moneda cu chipul regelui Filip si filipica - discurs, cuvantare cu caracter acuzator. Cele mai faimoase filipice sunt discursurile oratorului grec Demostene (384-322) impotriva regelui Filip al II-lea al Macedoniei.

Derivate de la prenumele Filip:
Filipa, Filipina, Pip, Pipa, Pippa

Personalitati cu numele Filip sau cu nume derivate:

Regele Filip al II-lea al Macedoniei (359-336), Regele Filip al IV-lea al Frantei, zis si Filip cel Frumos (1285-1314), Regele Ludovic-Filip al Frantei (1830-1848), Printul Felipe de Asturia (n. 1968), Philippe Candeloro (n. 1972)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Filip:
Despre cei cu numele Filip se crede ca se adapteaza usor la orice situatie si ca sunt deosebit de curiosi. Energici, curajosi, stiu sa fructifice orice sansa li se ofera. Vor sa fie mereu in centrul atentiei si cred, asemenea lui Rodrigo din Cidul lui Corneille, ca valoarea nu asteapta ca varsta s-o masoare... Se pare ca detesta rutina si monotonia, ca le plac calatoriile si aventura. Trebuie sa fie mereu in actiune si simt permanent nevoia de schimbare. Se spune ca persoanele cu acest nume se pot indragosti la prima vedere, insa relatiile lor pot avea un deznodamant neasteptat. Mai presus de orice, tin la independenta lor, de aceea pot fi atrasi de profesii in care pot fi autonomi sau in care nu trebuie sa se supuna ordinelor primite de la un superior ierarhic. Li se potrivesc profesiile legate de turism, vanzari, publicitate sau marketing. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Apostol Filip (11 octombrie). Promotie dedicata celor cu numele Filip

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 7-11 octombrie 2016. Toti cei cu numele Filip vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 7-11 octombrie 2015. Toti cei cu numele Filip vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 7-11 octombrie 2014. Toti cei cu numele Filip vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 7-11 octombrie 2013. Toti cei cu numele Filip vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen. 

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 7-11 octombrie 2012, toti cei cu numele Filip vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 7-11 octombrie de catre persoanele cu nume derivat de la Filip, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei).
Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.