Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Mihail, puterea lui Dumnezeu

Mihail, puterea lui Dumnezeu

Email Imprimare

Numele Mihail (Mihai), sarbatorit in 8 noiembrie,este printre cele mai frecvente si mai raspandite prenume din onomastica popoarelor europene si nu numai. Personalitatea cea mai importanta a culturii romane cu acest nume este Mihai Eminescu, Luceafarul literaturii romane, considerat ultimul mare poet romantic european. Mihai, ultimul vlastar al familiei Eminovici, familie de mici boieri moldoveni, a vazut lumina zilei intr-o casa botosaneana, la 15 ianuarie 1850. Era cel de-al saptelea din cei unsprezece copii ai sotilor Eminovici, Raluca si Gheorghies. Efervescenta culturala din casa parinteasca si-a pus puternic amprenta asupra devenirii intelectuale a copilului Eminescu: in familie se vorbeau cateva limbi straine, tatal sau avea o biblioteca bogata si, mai presus de orice, isi dorea ca fiii sai sa invete carte.

Copilaria lui Mihai a fost leganata de basmele, snoavele si ghicitorile auzite de la mama Raluca, de murmurul codrului si de chemarea tainica a lacurilor din regiunea Ipotestilor. Apoi, la Cernauti, adolescentul Eminescu l-a intalnit pe Aron Pumnul, profesor cu har, care i-a insuflat dragostea pentru lectura: manat de nestinsa dorinta de a-si largi mereu orizontul cunostintelor, Mihai citeste toata biblioteca gimnaziului din Cernauti. Dupa disparitia profesorului drag, dominat de avantul tineresc, Eminescu renunta la gimnaziu si pleaca, hoinar, prin tara, cu o trupa de actori. La varsta de 16 ani, debuteaza, in revista Familia a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-as avea, apoi, convins de tata sa-si continue studiile, pleaca la Viena, unde ia contact cu filosofia epocii. Tot acum i se pecetluieste destinul literar, odata cu publicarea primelor creatii de valoare, Venere si Madona si Epigonii, care ii deschid drumul catre societatea Junimea, condusa de criticul Titu Maiorescu. Un capitol deosebit din viata Luceafarului sta sub semnul prieteniei cu Ion Creanga - poate cea mai sincera prietenie din literatura romana - si sub semnul iubirii pentru Veronica Micle, ingerul blond care i-a inspirat nemuritoarele versuri de dragoste. Anii zboara, viata poetului penduleaza intre capodoperele Luceafarul, Scrisorile si Doina, si munca epuizanta la ziarul Timpul. Dupa 1883, reveria si durerea se succed. La 15 iunie 1889, Mihai Eminescu trece hotarul acestei lumi, sorbit din popor cum soarele soarbe un nor de aur din marea de amar.
Numele Mihail apare de mai multe ori in Tora (Pentateuh) si in Noul Testament, pentru a-l desemna, in primul rand, pe Sfantul Arhanghel Mihail, praznuit de Biserica Ortodoxa pe 8 noiembrie, impreuna cu Sfantul Arhanghel Gavriil. Mihail este voievodul cetelor ingeresti si cel dintai intre Arhangheli. Misiunea lui este de a pazi legea lui Dumnezeu si de a-i birui pe vrajmasi, fiind reprezentat, in iconografia crestina, tinand in mana o sabie de foc. Sfantul Arhanghel Mihail este cel care a pus capat revoltei ingerilor rai. Sfantul Arhanghel Mihail a insotit poporul ales din Egipt catre Pamantul Fagaduintei, l-a aparat pe Daniil in groapa cu lei si i-a vestit lui Lot pieirea Sodomei si a Gomorei, scapandu-l de foc si de pedeapsa divina. Sfantul Apostol Pavel spune ca, la sfarsitul veacurilor, Sfantul Arhanghel Mihail va suna din trambita, ii va trezi pe cei morti si va aduna toate neamurile la Judecata.

Etimologie
Numele Mihail (Mihai) corespunde vechiului nume ebraic Mikael, fiind format din particula mi-kha, insemnand cine e ca si El, unul dintre numele divinitatii (Elohim). Asadar, numele Mihail s-ar traduce prin cine este ca Dumnezeu. Primele atestari documentare ale numelui Mihail la romani dateaza din secolul al XV-lea.

Derivate de la prenumele Mihail (Mihai):
Mihaita, Mihnea, Mihu, Misu, Mihaela, Miki

Personalitati cu numele Mihail (Mihai) sau cu nume derivate:
Mihai Viteazul (1593—1601), Mihail Kogalniceanu (1817-1891), Mihail Sturdza (1794-1884), Mihai Eminescu (1850-1889), Mihail Sadoveanu (1880-1961), Mihail Jora (1891-1971), Mihail Drumes (1901-1982), Mihaela Runceanu (1955-1989), Mihaela Ursuleasa (1978-2012), Mihai I, Rege al Romaniei (n. 1921), Misu Fotino (n. 1930), Mihaela Mihai (n. 1946), Mihai Malaimare (n. 1950)
Michelangelo Buonarotti (1475-1564), Michel de Nostredame, zis si Nostradamus (1503-1566), Michel de Montaigne (1533-1592), Mihail Kutuzov (1745-1813), Michael Faraday (1791-1867), Mihail Bulgakov (1891-1940), Michael Jackson (1958-2009), Mihail Gorbaciov (n. 1931), Michael Douglas (n. 1944), Mihail Baryshnikov (n. 1948), Jean-Michel Jarre (n. 1948), Michel Platini (n. 1958), Michelle Pfeiffer (n. 1958), Michael Jordan (n. 1963), Michelle Obama (n. 1964), Michael Schumacher (n. 1968)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Mihail (Mihai):
Despre persoanele cu numele Mihail (Mihai) se spune ca inspira incredere si ca le place sa traiasca in armonie cu cei din jur. Sentimentele joaca un rol deosebit de important in viata lor si trec prin filtrul emotiilor toate deciziile pe care le iau, fie ele legate de viata afectiva sau de cea profesionala. Se crede ca sunt prieteni pe care te poti baza la nevoie, fiind generosi si primitori. Sunt firi deosebit de sensibile la tot ce inseamna Frumos. Sunt artisti innascuti, inzestrati cu un rafinament aparte. Se spune despre cei cu numele Mihail (Mihai) ca sunt mereu in cautarea sufletului pereche. Pot avea inclinatii catre sfera artistica, dar isi pot gasi implinirea profesionala si in activitati prin care le sunt de folos semenilor (medici, avocati, judecatori). (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Arhanghel Mihail (8 noiembrie). Promotie dedicata celor cu numele Mihai (Mihail)

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 4-8 noiembrie 2016.Toti cei cu nume derivat de la Mihai (Mihail), precum Mihu, Mihnea, Mihaita, Mihaela, Miki etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 4-8 noiembrie 2015.Toti cei cu nume derivat de la Mihai (Mihail), precum Mihu, Mihnea, Mihaita, Mihaela, Miki etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 6-8 noiembrie 2014. Toti cei cu nume derivat de la Mihai (Mihail), precum Mihu, Mihnea, Mihaita, Mihaela, Miki etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 4-8 noiembrie 2013. Toti cei cu nume derivat de la Mihai (Mihail), precum Mihu, Mihnea, Mihaita, Mihaela, Miki etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un gel de dus crema Herbals cu piersica si avocado de la Gerocossen.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 2-8 noiembrie 2012. Toti cei cu nume derivat de la Mihai (Mihail), precum Mihu, Mihnea, Mihaita, Mihaela, Miki etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 2-8 noiembrie de catre persoanele cu nume derivat de la Mihai (Mihail), pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Astfel, pentru fiecare produs comandat se va acorda inca un produs cadou (in limita sumei de 200 de lei). Daca in cazul unui produs s-a ajuns la limita stocului disponibil, se va acorda cadou un alt produs stabilit de comun acord.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail  Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.