Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Daniel, judecata lui Dumnezeu

Daniel, judecata lui Dumnezeu

Email Imprimare

Prenumele Daniel, cu femininul Daniela, raspandit si frecvent in onomastica multor popoare vechi sau moderne, evoca numele profetului biblic Daniel, sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 17 decembrie. O zi mai tarziu, pe 18 decembrie, este praznuit Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul, pustnic si duhovnic renumit, sfetnic al domnitorului Stefan cel Mare si egumen al Manastirii Voronet. Potrivit traditiei, Manastirea Putna, Ierusalimul neamului romanesc, asa cum o numea Eminescu, a fost inaltata la indemnul inteleptului duhovnic. Daniil Sihastrul a trait la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din vecinatatea orasului Radauti. A trecut la cele vesnice in 1496, la Manastirea Voronet. A fost considerat sfant inca din timpul vietii, vindecand bolnavii, alungand demonii si alinand suferintele tuturor celor care veneau sa ii ceara sfatul.

Prin activitatea sa, Daniil Sihastrul a stat la originea unei miscari isihaste in nordul Moldovei, avand multi ucenici in padurile din preajma Voronetului, precum si la schiturile si manastirile din zona. Tot el este cel care l-a incurajat pe Stefan cel Mare sa lupte pentru apararea crestinatatii si sa construiasca lacasuri sfinte. Daniil Sihastrul a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992, fiind praznuit pe 18 decembrie.
In Biblie, personajul cel mai cunoscut cu acest nume este profetul Daniel. In anul 606 i.H., pe cand avea in jur de 16 ani, Daniel, descendent al unei nobile familii iudaice, a fost luat in robie de catre regele Nabucodonosor si dus in Babilon, impreuna cu o mare parte a poporului lui Israel. In timpul prizonieratului, Daniel a studiat alaturi de alti trei tineri evrei (Anania, Misael si Azaria), pomeniti in aceeasi zi cu Daniel, urmand sa devina dregator la curtea regelui Babilonului. Daniel si-a pastrat credinta stramoseasca monoteista, refuzand sa se inchine la idolii babilonienilor si sa manance din bucatele imparatului, hranindu-se numai cu seminte si apa. A talcuit visele lui Nabucodonosor, pe care nici un vrajitor de la curtea acestuia nu reusise sa le explice. Pentru ca a continuat sa se inchine lui Dumnezeu si nu idolilor, Daniel a fost aruncat de doua ori intr-o groapa cu lei, din care a iesit de fiecare data nevatamat. Datorita intelepciunii si darurilor sale deosebite, Profetul Daniel si-a castigat o pozitie importanta in ierarhia babiloniana, pe care si-a pastrat-o si dupa cucerirea Babilonului de catre persi, in anul 539 i.H., pe cand era in varsta de 75 de ani. Sfantul Prooroc Daniel este unul dintre cei patru mari Prooroci ai Vechiului Testament, alaturi de Isaia, Ieremia si lezechiel.

Etimologie
Daniel este un vechi nume teoforic de origine ebraica, avand in compozitie  elementul -el, prescurtare de la Elohim (unul dintre numele prin care este desemnat Dumnezeu in traditia ebraica). Din acest punct de vedere, Daniel se aseamana cu nume precum Gabriel, Rafael, Samuel etc. Numele Daniel s-ar traduce prin Dumnezeu a judecat sau Dumnezeu este judecatorul meu.
Forma Daniil, atestata in documentele Tarii Romanesti inca din anul 1369, era forma ecleziastica scrisa, curenta in epoca.

Derivate de la prenumele Daniel:
Daniela, Dan, Dana, Dani, Danut, Danuta, Danieluta

Personalitati cu numele Daniel sau cu nume derivate:
Daniil Sihastrul (secolul al XV-lea), Patriarhul Daniel (n. 1951), Dana Dogaru (n. 1953), Daniela Vladescu (n. 1956), Dan Puric (n. 1959), Daniela Condurache (n. 1962), Daniel Defoe (1659-1731), Dan Brown (n. 1964), Daniel Craig (n. 1968)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Daniel:
Firi sociabile, vesele, mereu cu zambetul pe buze, despre persoanele cu numele Daniel se spune ca sunt intotdeauna inconjurate de prieteni. Principalele lor atuuri sunt sensibilitatea, tactul si toleranta. Idealisti, le-ar placea ca toti cei din jurul lor sa fie fericiti. Viata afectiva este foarte importanta pentru ei, de aceea, atunci cand sunt dezamagiti sau se simt neintelesi, isi pierd buna parte din energie. Curiosi din fire, totul ii intereseaza si ii amuza, ceea ce face sa cocheteze adesea cu domenii dintre cele mai diverse. Pentru a se dezvolta armonios, au nevoie de frumusete, de arta si confort. Aflati in cautarea femeii perfecte, cei cu numele Daniel tind sa se dovedeasca destul de greu de cucerit! In plan profesional, se pot realiza in domenii din sfera comerciala sau care au legatura cu exprimarea scrisa si orala (presa scrisa, audiovizual). (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie). Promotie dedicata celor cu numele Daniel, Daniela

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 15-18 decembrie 2016. Toate persoanele cu numele Daniel, dar si cele cu nume derivate, precum Daniela, Dan, Dana, Danut, Danuta etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 15-18 decembrie 2015. Toate persoanele cu numele Daniel, dar si cele cu nume derivate, precum Daniela, Dan, Dana, Danut, Danuta etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 15-18 decembrie 2014. Toate persoanele cu numele Daniel, dar si cele cu nume derivate, precum Daniela, Dan, Dana, Danut, Danuta etc., vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 7-18 decembrie 2012. Toate persoanele cu numele Daniel, dar si cele cu nume derivate, precum Daniela, Dan, Dana, Danut, Danuta etc. vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii. Astfel, toate persoanele cu numele Daniel sau cu nume derivate vor primi cadou, gratuit, de o valoare egala cu produsele comandate, produse din zona lor de interes (dupa produsele achizitionate, adaugate in cos) sau alte produse din magazinul online Dacic Cool, care le vor placea, cu siguranta.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 7-18 decembrie de catre persoanele cu nume derivat de la Daniel, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Dublarea nu se aplica pentru produsele achizitionate de la sectiunea Cadouri, produsele de la aceasta sectiune fiind deja la preturi promotionale.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.