Duminica, 26 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Stefan, cel care poarta coroana

Stefan, cel care poarta coroana

Email Imprimare

Stefan este un nume cu rezonanta in istoria romanilor (nu mai putin de 13 domnitori ai Moldovei au purtat acest nume), vechi si cu arie larga de raspandire. Stefan este forma specific romaneasca ce continua grecescul Stephanos. Pe 2 iulie, Biserica ortodoxa romana il praznuieste pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare, domnitor al Moldovei, iar pe 27 decembrie in calendarul ortodox este praznuit Sfantul Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. Stefan cel Mare, domnitor al Moldovei intre anii 1457 si 1504, era cunoscut ca un veritabil aparator al crestinatatii. Stefan al III-lea, supranumit si Stefan cel Mare si Sfant (1433-1504), era fiul cel mic al lui Bogdan al II-lea (domn al Moldovei intre anii 1449 si 1551) si al doamnei Oltea, fiind nepotul lui Alexandru cel Bun (domn al Moldovei intre 1400 si 1432).

Calitatile umane ale lui Stefan cel Mare, abilitatile sale de om politic, strateg si diplomat si actiunile sale fara precedent pentru apararea integritatii Tarii Moldovei au starnit admiratia unor contemporani ilustri, iar poporul, gratie traditiei si cronicilor, l-a transformat intr-un erou cu aura legendara. Dupa propria sa marturie, in cei 47 de ani de domnie, Stefan cel Mare a purtat 36 de batalii, dintre care a castigat 34. In a doua parte a domniei, binecredinciosul voievod Stefan cel Mare si Sfant a fost si ctitor de lacasuri sfinte. Traditia ii atribuie 40 de manastiri si biserici, printre cele mai cunoscute numarandu-se Voronet, Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi, Neamt si Putna - unde se afla mormantul sau. Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare si Sfant pe data de 2 iulie.
Pe 27 decembrie, in calendarul ortodox este praznuit Sfantul Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. Sfantul Stefan s-a numarat printre ucenicii Mantuitorului Iisus Hristos si a fost primul martir crestin, condamnat la moarte de autoritatile iudaice de la Ierusalim. In Noul Testament se spune despre Sfantul Stefan ca era unul dintre cei sapte barbati plini de Duh Sfant si de intelepciune, alesi de catre apostoli pentru a fi diaconi. Fiind ales sa ii conduca pe diaconi, Sfantul Stefan a fost numit Arhidiacon. Nemultumiti de faptul ca Sfantul Stefan predica public invataturile lui Iisus Hristos, fariseii l-au dus in fata Sinedriului, unde a fost invinuit de blasfemie si condamnat la moarte prin lapidare. A fost dus in afara cetatii, unde a fost ucis cu pietre, devenind astfel primul martir pentru ca marturisise credinta in Iisus Hristos. Urmand exemplul Mantuitorului, in clipa mortii Sfantul Stefan l-a rugat pe Dumnezeu sa-i ierte pe cei care urmau sa il ucida.

Etimologie
Numele grecesc Stephanos inseamna coroana. Era folosit de greci inca din perioada clasica, izvoarele atestandu-l frecvent incepand cu epoca lui Pericle.

Derivate de la prenumele Stefan:
Stefanel, Stefanita, Stefanica, Fane, Fanel, Fanica, Stefana, Stefania, Stefi, Fana, Fanica

Personalitati cu numele Stefan sau cu nume derivate:
Stefan cel Mare (1457-1504), Stefan Tomsa (1563-1564), Stefan Luchian (1868-1914), Stefan Octavian Iosif (1875-1913), Stefan Odobleja (1902-1978), Stefan Banica (1933-1995), Stefan Iordache (1941-2008), Stefania Rares (n. 1943), Stefan Hrusca (n. 1957), Stefan Banica junior (n. 1967) Stephane Mallarme (1842-1898), Stephen Hawking (n. 1942), Stephen King (n. 1947), Stevie Wonder (n. 1950), Steve Jobs (1955-2011), Printesa Stephanie de Monaco (n. 1965), Stephen Baldwin (n. 1966), Steffi Graf (n. 1969), Stephane Lambiel (n. 1985)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Stefan:
Firi rezervate si secretoase, despre persoanele cu numele Stefan se spune ca nu urmeaza intotdeauna caile deja batatorite. Originali, pot lasa impresia ca sunt distanti, cand, de fapt, nu sunt decat timizi. Cand se simt in largul lor, sunt joviali si prietenosi. Sunt sensibili, insa incearca sa-si camufleze sentimentele in spatele unui suras mai mult sau mai putin ironic. La ei, umorul functioneaza precum o supapa. Despre cei cu numele Stefan se crede ca sunt atrasi de tot ce inseamna mister si ca sunt inzestrati cu o intuitie deosebita. Pot avea inclinatii catre mai multe domenii, cum sunt cele din sfera tehnica sau de avangarda, asa ca nu este exclus sa-si schimbe de mai multe ori de-a lungul vietii orientarea profesionala. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Voievod Stefan ce Mare (2 iulie). Promotie dedicata celor cu numele Stefan, Stefana, Stefania

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 1-2 iulie 2017, toate persoanele cu numele Stefan, dar si cele cu nume derivate, precum Stefanel, Stefanita, Fane, Fanica, Stefana, Stefania, Stefi, vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 1-2 iulie 2017 de catre sau pentru persoanele cu numele Stefan, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 1-2 iulie 2016, toate persoanele cu numele Stefan, dar si cele cu nume derivate, precum Stefanel, Stefanita, Fane, Fanica, Stefana, Stefania, Stefi, vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 1-2 iulie 2016 de catre sau pentru persoanele cu numele Stefan, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 1-2 iulie 2015, toate persoanele cu numele Stefan, dar si cele cu nume derivate, precum Stefanel, Stefanita, Fane, Fanica, Stefana, Stefania, Stefi, vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 1-2 iulie 2015 de catre sau pentru persoanele cu numele Stefan, pentru o singura comanda.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 1-2 iulie 2014, toate persoanele cu numele Stefan, dar si cele cu nume derivate, precum Stefanel, Stefanita, Fane, Fanica, Stefana, Stefania, Stefi, vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 1-2 iulie 2014 de catre sau pentru persoanele cu numele Stefan, pentru o singura comanda.

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfantului Arhidiacon Stefan (27 decembrie). Promotie dedicata celor cu numele Stefan, Stefana, Stefania

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 23-27 decembrie 2016. Toate persoanele cu numele Stefan, dar si cele cu nume derivate, precum Stefanel, Stefanita, Fane, Fanica, Stefana, Stefania, Stefi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 23-27 decembrie 2015. Toate persoanele cu numele Stefan, dar si cele cu nume derivate, precum Stefanel, Stefanita, Fane, Fanica, Stefana, Stefania, Stefi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 23-27 decembrie 2014. Toate persoanele cu numele Stefan, dar si cele cu nume derivate, precum Stefanel, Stefanita, Fane, Fanica, Stefana, Stefania, Stefi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2012 se desfasoara in perioada 23-27 decembrie 2012. Toate persoanele cu numele Stefan, dar si cele cu nume derivate, precum Stefanel, Stefanita, Fane, Fanica, Stefana, Stefania, Stefi, vor primi cadou, din partea Magazinului online Dacic Cool, dublarea comenzii. Astfel, toate persoanele cu numele Stefan sau cu nume derivate vor primi cadou, gratuit, de o valoare egala cu produsele comandate, produse din zona lor de interes (dupa produsele achizitionate, adaugate in cos) sau alte produse din magazinul online Dacic Cool, care le vor placea, cu siguranta.
Dublarea se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 19-27 decembrie de catre persoanele cu nume derivat de la Stefan, pentru o singura comanda, in limita sumei de 200 de lei, adica ceea ce se comanda peste suma de 200 de lei nu se dubleaza. Dublarea nu se aplica pentru produsele achizitionate de la sectiunea Cadouri, produsele de la aceasta sectiune fiind deja la preturi promotionale.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0787.88.46.05 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.