Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Locuri De Pretutindeni Balcic, un colt de rai pe tarmul Marii Negre

Balcic, un colt de rai pe tarmul Marii Negre

Email Imprimare

Balcic, orasul alb, situat pe Coasta de argint, poate simboliza, cu adevarat, o ingemanare armonioasa a marii si a uscatului. Balcicul este un oras al carui farmec discret a reprezentat, de-a lungul timpului, un izvor nesecat de inspiratie pentru artisti si un refugiu sigur pentru toti cei care sunt in cautarea unei oaze de liniste, departe de tumultul de zi cu zi al vietii din marile orase.

Drumul spre Balcic
Balcicul este situat pe tarmul bulgaresc al Marii Negre, la aproximativ 42 km nord-est de Varna - al treilea mare oras al Bulgariei -, invecinandu-se cu alte doua statiuni turistice extrem de populare: Albena (la 30 km de Varna) si Nisipurile de Aur (la 17 km de Varna). Din Romania, unul dintre traseele cele mai scurte este cel cu iesire prin punctul de frontiera Giurgiu si cu intrare in Bulgaria prin vama Ruse. In Bulgaria, drumul spre Balcic trece prin Ruse si Varna.

Popas la Cuibul linistit al Reginei Maria
La un sfarsit de septembrie, mi-am petrecut un week-end la Balcic, iar cele trei zile in acest orasel cochet m-au ajutat sa-mi reincarc bateriile cum nici nu mi-as fi imaginat. In aceasta perioada, timpul frumos, cu un soare mangaietor, transforma o mini-vacanta in Balcic intr-o adevarata incantare.
Calatoria spre locul de liniste al Reginei Maria a inceput la ora 7 dimineata. Daca optati pentru excursia cu autocarul, veti face si o scurta vizita a orasului Varna, vizita care este inclusa in program. Spre dupa-amiaza, am putut vedea, profilandu-se la orizont, stancile calcaroase si albe pe care sunt dispuse, in trepte, casutele localnicilor, elementele devenite o carte de vizita a Balcicului.
Orasul este asezat intr-o zona cu adevarat spectaculoasa. Pentru mine, cel putin, a fost fascinant sa descopar acest loc. La Balcic, marea si uscatul isi dau mana, insa nu oricum: orasul este asezat in trepte, asa ca, pe masura ce strabati stradutele linistite, cu un aer intim, lipsite de forfota pe care te-ai astepta sa o descoperi intr-o statiune cu traditie, panorama devine una de vis, deoarece simti ca poti imbratisa marea.
Balcicul se trezeste la viata in zori, cand barcile pescarilor isi incep incursiunea zilnica in larg si cand restaurantele si magazinele de suveniruri ce se intind de-a lungul falezei isi deschid portile spre a-i intampina pe turisti. La rasarit si la apus este cu adevarat minunat sa poti saluta soarele in timpul plimbarilor tihnite pe faleza si sa te poti bucura de spectacolul oferit, asemenea unui dar, de astrul ceresc ce mangaie, cu razele sale blande, unduirile marii.
De Balcic am aflat pentru prima data in copilarie, rasfoind filele albumelor de arta cu reproduceri ale tablourilor marilor pictori romani: Nicolae Darascu, Francisc Sirato, Iosif Iser, cu totii au poposit la Balcic si i-au transpus frumusetea pe panza. Mai tarziu, am aflat ca de Balcic ne leaga, pe noi, romanii, personalitatea Reginei Maria. Legatura aceasta este cu atat mai puternica cu cat Regina si-a exprimat dorinta ca, dupa trecerea sa in eternitate, inima sa ii fie pastrata aici, la Balcic. In perioada in care Balcicul a fost teritoriu romanesc, orasul a devenit si resedinta preferata de vacanta a Reginei Maria si a familiei regale a Romaniei in general. Primul contact al Reginei cu Balcicul s-a petrecut in 1924 si s-ar putea spune ca a fost o dragoste la prima vedere. Asa se face ca Maiestatea Sa a hotarat sa ridice aici un castel, pe care l-a numit Cuibul linistit, un loc de refugiu in calea framantarilor vietii. Constructia castelului a durat din 1926 pana in 1937, la ridicarea sa aducandu-si contributia arhitecti si peisagisti din Italia si Elvetia. In anul 1940, dupa ce Romania pierde Cadrilaterul, Balcicul revenind astfel Bulgariei, parcul castelului a fost transformat in Gradina Botanica, pe care suprafata de 65.000 m² si cele aproximativ 2000 de specii de plante o plaseaza ca a doua cea mai mare gradina botanica din Europa, dupa cea din Principatul de Monaco.
Astazi, orice turist ce intra in Gradina Botanica in care se gaseste castelul Reginei Maria se simte ca intr-un colt de rai: privirea vizitatorilor este rasfatata cu o flora extrem de diversa, de la gradina de trandafiri, la impresionanta colectie de cactusi de mari dimensiuni si chiparosi din Gradina lui Allah sau la arbustii din Gradina Ghetsimani (gradinile mentionate fiind doua dintre sectoarele Gradinii Botanice), de la covoarele de flori multicolore, la arborii seculari cu origini in indepartata Asie. Incursiunea in acest oras ideal in miniatura se desfasoara ca intr-un labirint, trecand dintr-o gradina in alta. Itinerariul este cu atat mai deosebit cu cat vizitatorii pot trece pragul capelei Reginei Maria – acolo unde Maiestatea Sa si-a exprimat dorinta de a-i fi depusa inima, pot admira moara de apa sau cascada naturala ce spinteca unul dintre abruptii pereti de stanca ce strajuiesc Gradina Botanica sau se pot delecta degustand vinuri de cea mai buna calitate in crama amenajata in incinta gradinii. Exista si o Punte a Suspinelor, replica a misteriosului pod venetian. Insa, aici, Puntea se spune ca are un simbolism pozitiv: potrivit legendei, cei care vor sa-si vada indeplinita cea mai arzatoare dorinta trebuie sa traverseze Puntea Suspinelor cu ochii inchisi. Oricine este liber sa incerce aceasta experienta, insa va rata spectacolul oferit de cascada de noua metri inaltime, spectacol ce se observa cel mai bine chiar de pe acest pod...
Dintre vilele din Gradina, precum vila Printului Nicolae (fiul Reginei Maria, fratele Regelui Carol al II-lea), vila Principesei Ileana (una dintre fiicele Reginei, alaturi de Elisabeta si Marioara) sau vila Izbanda (unde, pe vremuri, a functionat cinematograful familiei regale si postul de telegraf), castelul Reginei Maria este cel mai impunator, datorita minaretului ce confera un iz oriental constructiei ce combina elemente specifice stilurilor arhitectonice maur, mediteranean si bulgar.
Rasplata celor ce parcurg cu rabdare traseul labirintic ce se intinde pe cateva ore bune este sentimentul coplesitor care te incearca acolo sus, pe potecile inguste ce leaga gradinile intre ele: apropierea de cer, sansa de a imbratisa cu privirea intreg Balcicul si posibilitatea de a-ti desfata ochii cu sclipirile de azur ale Marii Negre.

Kaliakra, epopeea sculptata in piatra
Daca va aflati la Balcic, nu puteti rata o excursie la Capul Kaliakra, situat la aproximativ jumatate de ora de Balcic. Astazi, Kaliakra este si rezervatie naturala de delfini si cormorani.
Numele Kaliakra provine din limba greaca, de la cuvintele kallos - frumos  - si akra - cap de tarm sau fortareata. Aici se pastreaza ruinele unei vechi cetati romane, ale carei urme sunt vizibile si astazi datorita fragmentelor de ziduri fortificate si de locuinte datand inca din secolul IV i. Hr. De intemeierea Kaliakrei se leaga numeroase legende. Astfel, una dintre ele aminteste de destinul tragic al celor patruzeci de bulgaroaice care au preferat sa se arunce in mare decat sa fie capturate de otomani. In memoria lor, intrarea la Capul Kaliakra se face prin asa-numita Poarta a celor patruzeci de fecioare. O alta legenda se leaga de numele Sfantului Nicolae, despre care se spune ca ar fi fost prins de turci in aceste locuri. Pe una dintre laturile cele mai spectaculoase ale formatiunii stancoase a fost sapata  o capela simbolizand mormantul Sfantului.
Aici, pe platoul situat la 70 metri deasupra marii, peretii de stanca aramie te fac sa te simti si tu un prizonier al frumusetii captivante a naturii.
Dupa un astfel de itinerariu, prin Balcicul de azi si de odinioara, mereu fermecator si cochet, dupa aceasta vizita in locurile care au fost atat de aproape de sufletul Reginei Maria, nu poti decat sa revii imbogatit spiritual. Asemenea unui vin bun, care rezista la testul timpului, as afirma despre Balcic ca este un oras ce nu se demodeaza niciodata...

Informatii utile
Balcicul ofera multiple posibilitati de cazare in hotelurile ce se intind de-a lungul coastei, la preturi accesibile (de exemplu, cazarea intr-o camera dubla, la Hotelul Lotos, costa aproximativ 20 euro pe noapte).
Hotelurile din Balcic organizeaza, de regula, excursii la obiectivele turistice din apropierea orasului. Puteti alege o excursie la Capul Kaliakra, al carei pret este, in total, aproximativ 5 euro.
Platile se fac in moneda nationala, leva. De preferat este sa aveti la dumneavoastra euro sau dolari cash, pe care sa-i schimbati in leva intr-un oras mai mare (de exemplu, Varna), pentru a beneficia de un curs mai avantajos.

Pentru o vacanta all-inclusive:
Foarte aproape de Balcic, se afla Albena, binecunoscuta statiune de pe litoralul bulgaresc, unde foarte multi romani prefera sa-si petreaca vacantele datorita serviciilor all-inclusive. Aici se poate face plaja in conditii excelente, se pot practica sporturi nautice, se pot inchiria cai pentru plimbari sau se poate vizita Rezervatia Baltata. Nu degeaba litoralul bulgaresc a cucerit deja atatia turisti! (Oana-Ilinca Moldoveanu)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.