Sambata, 25 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Locuri Din Romania Certeze, surpriza din nord

Certeze, surpriza din nord

Email Imprimare

Traim din ce in ce mai mult orbiti de mirajul marilor orase. Dar adevaratele surprize ne intampina abia dupa ce ne indepartam suficient de tumultul si de prejudecatile marilor aglomerari urbane. Cine se incumeta sa infrunte soselele Romaniei, de cele mai multe ori nu in cea mai buna stare, poate descoperi, in nordul indepartat al tarii, o lume aparte, atat din punctul de vedere al frumusetilor naturale, cat mai ales din punctul de vedere al oamenilor.

Descoperi o fata neasteptata a Romaniei daca te incumeti sa "manga" granita de nord a tarii de-a lungul soselelor DN17A si DN17, din mijlocul obcinelor Bucovinei, apoi DN18 prin Pasul Prislop spre Borsa, Sighetul Marmatiei, Sapanta, Remeti, prin inima Maramuresului, si, in fine, pe DN19, prin pasul Huta, mai departe, in tara Oasului.
Din pasul Huta ajungi imediat, in doar cativa kilometri, in satul Huta-Certeze si mai apoi in satul Moiseni, aprope unite de Certeze, sediul comunei formate din cele trei sate, aflate la aproximativ 50 km de Satu Mare si 70 km de Baia Mare, orase resedinta de judet in care exista aeroporturi internationale. Dupa sutele de kilometri parcurse din nordul Bucovinei pana in pasul Huta aveai impresia ca nimic nu te mai poate surprinde, pentru ca intreaga zona este, parca, binecuvantata de Dumnezeu. Monumente si traditii culturale, oameni harnici, gospodarii inchegate, o natura odihnitoare si fascinanta, in acelasi timp. Certeze e insa cu totul altceva... Daca ai fi adus aici legat la ochi, ai putea jura ca nu esti in Romania! Din invidie sau bazandu-se pe surse necunoscute, unii spun despre oamenii de aici, plecati la munca prin diferite locuri din Europa, ca n-ar avea afaceri tocmai curate... Cert este ca oamenii de aici au impanzit Europa. Cei din Certeze, ca de altfel cam toti cei din Oas si Maramures, sunt cunoscuti de mai demult ca oameni aprigi si muncitori, care si-au depasit saracia plecand la munca prin toata tara, dar revenind intotdeauna in satul natal. Acum, insa, au ales alte drumuri, europene...
Astazi, intrand in Certeze, poti crede ca esti mai degraba in Germania decat in Romania. Comuna, atestata documentar din 1205 si arheologic din secolul al IV-lea, avea, conform monografiei parohiei ortodoxe din satul Certeze, 23 de familii in Certeze si 20 de familii in Huta-Certeze. Astazi, asezata pe o suprafata de 10.600 de hectare, comuna are, conform recensamantului din 2002, o populatie de 5.670 de persoane, din care 3.229 in Certeze, 1.132 in Huta-Certeze si 1.302 in Moiseni. In Certeze sunt 1.800 de case, adica o casa la aproximativ trei persoane, si peste 1.500 de autoturisme, adica mai mult de un autoturism de familie. Si, cu toate ca in comuna sunt peste 260 de S.R.L.-uri, aici nu lucreaza decat vreo 600 de persoane din cele aproape 3.000 de persoane active, restul fiind plecate la munca in tara si, mai ales, in strainatate, in Franta, Italia, Spania, Portugalia, dar si in Belgia, Olanda si S.U.A., femeile lucrand ca menajere, iar barbatii in constructii. Insa oamenii de aici nu pleaca pentru a se stabili pe alte meleaguri, ci pentru a trimite bani acasa, unde, de altfel, se si reintorc periodic, o data la cateva luni. Lunar, 30-40 de microbuze fac naveta intre Certeze si vestul Europei. Copiii stau cu rudele, iar comuna infloreste.

Aproape toate drumurile din comuna sunt asfaltate sau betonate, iar drumurile comunale sunt in curs de reabilitare. Aproape toate gospodariile au acces la reteaua de apa potabila, iar sistemul de canalizare este in proiect, la fel si reteaua de distributie a gazului metan. Pentru o asezare atat de dinamica si deja de mult integrata in mentalitatea si deprinderile europene accentul trebuie sa cada pe comunicatii. Evident, toate companiile de telefonie mobila de la noi au o acoperire perfecta, iar Romtelecom a introdus o retea telefonica digitala cu acces direct la reteaua internationala, dar aici opereaza si mai multe firme specializate, care asigura un acces de mare viteza la Internet si conectare la cablu TV. Toate acestea le afli daca te opresti sa vorbesti cu localnicii. Insa atunci cand intri in localitate cu masina, pe DN19, ceea ce te socheaza in primul rand sunt casele...  Astazi, peste tot in tara, vezi case in constructie sau unele deja terminate, pe care nu poti sa nu le admiri. La ora actuala, Romania este, de fapt, un imens santier. Dar aici nu sunt case frumoase, dar razlete, pierdute printre darapanaturi. Aici este o asezare moderna, curata, civilizata, practic doar cu fatade noi, in culori vesele, asa cum sunt casele din Portugalia, dar mult mai mari si mai luxoase. Este un standard care depaseste cu mult sudul Europei si nu are nici o legatura cu Romania. Casele, masinile si oamenii parca au fost teleportati aici dintr-un alt timp, de pe alte meleaguri. Satul Certeze pare intr-adevar un fenomen inexplicabil. Si cand te gandesti ca aceste case luminoase, cu parter si doua nivele, cu o arhitectura eleganta si suprafete generoase, sunt in general destinate unor familii de trei persoane, nici nu-ti vine sa crezi...

Pentru a ajunge in Certeze, trebuie sa treci, mai intai, fie prin Huta-Certeze, fie prin Negresti-Oas, care sunt si ele demne de admirat si care te socheaza si ele la randul lor. Este primul contact cu o alta lume si, intr-un fel, o pregatire pentru a putea intra intr-o alta Romanie - cea pe care o sa o descoperi la Certeze.
Daca vrei ca urmatoarea vacanta sa ti-o petreci intr-un loc nou, merita sa iei in considerare si aceasta zona... Ca turist, aici poti gasi pensiuni la standarde europene, iar traseele turistice de mare frumusete iti ajung din plin pentru intreg concediul.

Informatii utile
Pasul Huta reprezinta granita dintre muntii Oasului si muntii Gutaiului, respectiv dintre depresiunea Tarii Oasului si cea a Maramuresului. Aici este organizat anual, in luna mai, festivalul Sambra Oilor, care marcheaza venirea primaverii si iesirea oilor la pascut. In timpul iernii, in imprejurimile pasului Huta, se poate practica schiul.
Din localitatea Huta-Certeze, pe un drum pietruit, se poate ajunge la Varful Rotund (1.241 m). In aceasta zona este cumpana apelor dintre afluentii raurilor Tur, Tisa si Somes.
Din Negresti-Oas se poate urca pe culmea Tampa ale carei pasuni, din care tasnesc o multime de izvoare, reprezinta un loc minunat pentru amplasarea cortului. Tot din Negresti-Oas se poate urca pe Valea Turului. Drumul de 15 km pana la izvoare este presarat cu coloane andezitice si cataracte, iar depresiunile alterneaza cu zone inguste. Tot din Negresti-Oas porneste unul dintre cele mai interesante trasee turistice din tara, prin Muntii Gutaiului, munti de origine vulcanica. Trecand prin valea Talnei, drumul, ce poate fi parcurs si cu masina, urca spre Varful Pietroasa (1.200 m), de unde se poate admira toata depresiunea Oasului si Carpatii Ucrainei. (Cecilia Caragea)

Comentarii (2)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.