Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Locuri Din Romania Sibiu

Sibiu

Email Imprimare

Plasat pe drumurile europene E68 (Arad-Sibiu-Brasov) si E81 (Cluj-Sibiu-Pitesti-Bucuresti) si reprezentand un important nod de cale ferata, Sibiul beneficiaza si de un aeroport international pe care opereaza linii aeriene de prestigiu, precum Lufthansa, si dispune de curse regulate spre Germania si Italia. Turismul montan s-a dezvoltat deja din secolul al XIX-lea, in Sibiu functionand astazi cel mai puternic centru Salvamont din Romania.

Cei mai cautati sunt Muntii Fagarasului, aflati in sud-estul Sibiului, cu cele mai multe cabane montane si submontane, cele mai inalte varfuri fiind Moldoveanul (2.544 m), Negoiul (2.535 m), Vista Mare (2.527 m) si Vanatoarea lui Buteanu (2.507 m). La o altitudine de 2.040 m, pe langa lacul Balea, Fagarasii sunt traversati de Transfagarasan, soseaua de 90 km ce leaga localitatea Carta, respectiv Tara Fagarasului, de Curtea de Arges.
La vest se intind mult mai putin cunoscutii munti ai Cibinului, la poalele carora se gaseste Marginimea Sibiului. Varful Cindrel reprezinta, cu cei 2.244 m, punctul cel mai inalt al acestui masiv mult mai prietenos, cu pante domoale si privelisti pitoresti. Cea mai cunoscuta statiune de aici este Paltinis, unde mai exista inca vile din secolul al XIX-lea. In anii '70-'80, aici isi petrecea verile marele filosof Constantin Noica, cel care a transformat aceasta veche statiune montana plasata la 1.442 m inaltime intr-un adevarat centru spiritual si loc de pelerinaj pentru nenumarati tineri si carturari.
Dar Sibiul este, in primul rand, un centru multicultural care, din fericire, a reusit prin straduinta edililor sai sa iasa din amorteala mohorata a ultimei jumatati de veac. Dupa lungi eforturi de refacere urbanistica si impunere, nu numai pe plan intern, ca un centru cultural activ si dinamic, a stiut sa exploateze sansa de a fi declarat, pentru anul 2007, capitala culturala europeana, alaturi de Luxemburg. A fost un an de eforturi uriase, dar, in acelasi timp, un succes pe masura. Calitatea si bogatia evenimentelor, precum si frumusetea acestui oras, cu o vechime de aproape opt secole, au facut ca el sa se poata bucura de aprecierile tuturor. Sa speram ca toate acele lucrari de reabilitare, pentru care banii au venit prea tarziu sau nu au venit inca, vor putea fi realizate intr-un viitor apropiat. Calitatea de capitala culturala europeana nu se uita repede, iar afluxul de turisti este de asteptat sa creasca in anii urmatori, evident daca spatiile de cazare si de agrement vor permite acest lucru.
Nu stim cand vor solutiona oficialitatile centrale problema, deja atat de mediatizata, a brandului de tara. Sa speram ca nu vor mai veni alte minti inspirate care sa ne bombardeze cu incarnari ale unui Dracula zburator, care, din fericire, au esuat de aceasta data intr-un sertar ministerial. Deocamdata, prin sarguinta si ingeniozitatea edililor sibieni, calitatea de capitala culturala europeana a vechiului burg transilvan suplineste intr-un mod fericit aceasta lipsa...

Sibiul are avantajul unui oras pastrat aproape intact de secole. Totul este centrat pe cele trei piete - Piata Mare, Piata Mica si Piata Huet - legate intre ele prin mai multe pasaje. Spatiile generoase si fatadele caselor fac din aceste piete locuri ideale pentru organizarea de spectacole si alte evenimente in aer liber.
In afara de teatrul de vara, situat si el in centrul orasului si care a gazduit de a lungul anilor diverse spectacole de jazz, dans, folclor, teatru si film, pentru o audienta de pana la 900 de persoane, Sibiul dispune in padurea Dumbrava de una dintre cele mai provocatoare locatii pentru concerte in aer liber. Este vorba despre un amfiteatru construit pe lac, in cadrul Muzeului ASTRA. Situat intr-un cadru natural incantator, imbogatit in semificatii de comorile de traditie ale muzeului care il inconjoara, amfiteatrul are o capacitate de 300 de locuri. Poate este bine sa reamintim ca Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului este cel mai mare muzeu in aer liber din Europa.
Sibiul dispune, in afara de cele doua sali de 760 si respectiv 120 de locuri ale Casei de Cultura a Sindicatelor, construita in 1970, si de Sala Transilvania, inaugurata in 1998, care poate gazdui pana la 2.300 de persoane si este folosita in special pentru activitati sportive, targuri si expozitii.
Sala de festivitati a municipiului, ridicata in 1902, in plin centrul orasului, este inca in proces de restaurare si modernizare. In schimb, sala festiva a Bibliotecii ASTRA, avand o capacitate de 220 de locuri si fiind situata intr-o cladire ridicata in 1905, te intampina cu coloane de marmura si decoratii bogate, in stil baroc si victorian.
Sibiul a stiut sa foloseasca si sala de sport a Liceului Octavian Goga sau a celui de arta, precum si salile de festivitati ale liceelor Andrei Saguna, Constantin Noica sau Brukenthal. Cea din urma, bogat decorata cu panouri de lemn, in stil baroc, este situata in cladirea celui mai vechi liceu din Romania. Dar cand amintesti numele fostului guvernator de Transilvania, Samuel von Brukenthal, nu poti sa nu-ti reamintesti de impresionantul muzeu plasat chiar in Piata Mare a orasului si care ii poarta numele. Infiintat la 25 februarie 1817, a fost al doilea muzeu deschis in Europa. Pentru a infiinta acest muzeu in fosta sa resedinta, Samuel von Brukenthal a donat o impresionanta biblioteca si vastele sale colectii personale de arta. Este vorba inclusiv de lucrari semnate de Antonello da Messina, Lorenzo Lotto, Alessandro Magnasco, Albrecht Durer, Rubens, Botticeli, Jan van Dyck si Titzian. Muzeul este plasat in Piata Mare, care dateaza din 1411, avand o forma aproximativ rectangulara cu laturile de 142, respectiv 93 m. Latura de sud a pietei este declarata monument arhitectural protejat de UNESCO datorita stilului arhitectural unic care este pastrat aici.
Pe sub Turnul Sfatului, mentionat pentru prima data in 1370, poti trece, prin doua tuneluri, in Piata Mica. De aici strada Ocnei, trecand pe sub Podul Minciunilor, face legatura cu orasul de jos, impartind, in acelasi timp, piata in doua. In Piata Mica nu poti sa nu remarci Muzeul Farmaciei, adapostit intr-o cladire din 1568, unde a functionat prima farmacie din Romania. Casa Artelor, ridicata in secolul al XV-lea, care, cu cele opt arcade ale sale, este una dintre cele mai frumoase cladiri din Sibiu.

Extrem de frumoasa este si Casa Luxemburg, nou restaurata, care poate fi privita ca un simbol al relatiilor deosebite care leaga astazi Sibiul de Luxemburg, relatii care au condus, in cele din urma, la propunerea Sibiului drept capitala culturala europeana.
Patrunzand mai departe in Piata Huet, esti dominat de impresionanta Catedrala Evanghelica. Pe acest loc a existat prima incinta de fortificatii a orasului. Latura de est este dominata de Casa Parohiala Evanghelica, ce impresioneaza prin portalul de piatra cioplit de Andreas Lipicidi in stil gotic si pe blazonul caruia este mentionat anul 1502. Fascinati de maretia catedralei nu trebuie insa sa uitam in nici un caz de Turnul Scarilor care dateaza din secolul al XIII-lea si este singura poarta pastrata din prima incinta de fortificatii.
Pornind din cele trei piete centrale ale orasului nenumarate strazi te poarta printre cladirile construite in secolele trecute si care asteapta cu rabdare sa se indure cineva si de ele pentru a fi restaurate. Pana atunci, ele infrunta in continuare pline de curaj timpurile, facand din Sibiu un adevarat oras de patrimoniu european. (Cecilia Caragea)



Informatii suplimentare:
Situat in partea sudica a Transilvaniei, la o altitudine de 415-431 m, pe raul Cibin, in apropiere de varsarea acestuia in Olt, Sibiul are o populatie de 170.000 de locuitori, dintre care 25% trecuti de 50 de ani si 18% cu studii superioare.
Posibilitati de cazare:
Hotel Continental Sibiu ***
Tel.: 0269.218.100
E-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Web: www.continentalhotels.ro
Adresa: Sibiu, Calea Dumbravii, nr. 2-4
Hotelul are 182 camere, 3 sali de conferinta, restaurant, salon de mic-dejun, bar, cofetarie, terasa, salon de frumusete, salon de masaj.
Hotel Parc Sibiu ***
Tel.: 0269.423.559, 0269.424.455
Mobil: 0747.423.559, 0748.424.455
E-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Web: www.hotelparcsibiu.ro
Adresa: Sibiu, Str. Scoala de inot, nr. 1-3
Hotelul are 74 camere, sala de conferinte, restaurant.
Hotel Imparatul Romanilor ***
Tel.: 0269.216.500
E-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Web: www.imparatulromanilor.ro
Adresa: Sibiu, Str. Nicolae Balcescu, nr. 4
Hotelul are 102 camere, restaurant.
Hotel Continental Forum ***
Tel.: 0372.692.692
E-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Web: www.continentalhotels.ro
Adresa: Sibiu, Bulevardul Unirii, nr. 10
Hotelul are 134 camere, 6 sali de conferinta, restaurant, salon de mic-dejun, terasa, bar, bowling.
Hotel Ramada ****
Tel.: 0269.235.505
E-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Web: www.ramadasibiu.ro
Adresa: Sibiu, Str. Emil Cioran, nr. 2
Hotelul are 127 camere, 3 sali de conferinta, 1 sala amfiteatru, restaurant, 3 baruri, salon de sanatate (sala de fitness, jacuzzi, sauna, masaj), centru de infrumusetare.
Hotel 11 Euro **

Tel.: 0269.222.041, 0269.214.221
Mobil: 0724.691.294
E-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Web: www.11euro.ro
Adresa: Sibiu, Str. Tudor Vladimirescu, nr. 2
Hotelul are 28 camere.
Pensiunea Villa Santa Maria ***
Tel.: 0269.224.451
Mobil: 0743.224.451, 0788.820.559
Adresa: Sibiu, Str. Livezii, nr. 43
Pensiunea are 10 camere.

Comentarii (3)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.