Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Produse si marci de succes romanesti de ieri si de azi

ROMANIA MEA

Romania in imagini

Loading images
loading
Cabana Piatra Mare si Defileul Sapte Scari Cladiri din Bucuresti Parcuri din Bucuresti Bucurestiul inedit Cetatea Rasnov Orsova Siriu Bucurestiul vazut de pe Arcul de Triumf Vulcanii Noroiosi Romania vazuta de Andra Baiasu Romania vazuta de Mihai Chiorean Barajul Oasa si Cheile Turzii Gradina Cismigiu, Bucuresti Romania vazuta de Alexandra Valentina Bobocea Vechi si nou in Romania mea de Mihai Chiorean Romania vazuta de Oana Alexandra Stanciu Clisura Dunarii Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Articole despre Romania mea & Povesti & Pareri

Produse si marci de succes romanesti de ieri si de azi

Email Imprimare

De cativa ani, noi, romanii, am fost indemnati tot mai frecvent, si prin intermediul internetului, sa cumparam, de preferinta, produse romanesti in locul celor din import, in vederea stimularii productiei autohtone. Intr-o dimineata, am primit un link (pe messenger) cu urmatoarea adresa: www.produsin.ro. Era vorba de un site care isi propune sa adune cat mai multe dintre produsele romanesti si sa educe publicul din Romania cum sa le recunoasca. Mi se pare o idee excelenta!

Apropo de incaltaminte, spre exemplu, exista multe fabrici romanesti avand o piata de desfacere zonala (ma refer la zone ale tarii). De exemplu, in partile de nord si de est se poate gasi incaltaminte produsa de Denis sau Marelbo (localizate in Suceava), sub marci proprii. Sunt produse de calitate, foarte bune si ieftine. Marelbo executa comenzi la scara larga si pentru Leonardo. Adevarat, cele doua companii importa o parte din materia prima. De altfel, de 2-3 ani, un magazin de prezentare si vanzare â€la pret de fabrica†a fost deschis si in Bucuresti, fiind situat in apropiere de Universitate, pe strada Lipscani...
In ceea ce priveste imbracamintea, exista firme romanesti consacrate, creatoare de articole foarte bune: Secuiana (costume, pantaloni marca Adam's, sacouri etc.), dar 80% din marfa este destinata exportului. Sunt si alte companii, din Targul Secuiesc sau Sfantu’ Gheorghe, cu produse excelente, dar multe dintre acestea produc in lohn pentru branduri celebre; Braiconf (Braila) este una dintre cele mai cunoscute companii, de traditie indelungata, producatoare de camasi/bluze, oferind articole de calitate; lenjerie intima, pijamale, tricouri: Sofiaman (Targu Neamt), produse de calitate extrem de buna; lenjerie, competitiva la scara internationala, Jolidon (Cluj-Napoca); ciorapi, sosete, lenjerie de corp: Mondex (Sibiu)… si exemplele ar putea continua la infinit.
Este o adevarata mandrie nationala existenta unor fabrici constituite in secolul trecut, ale caror produse se gasesc si astazi pe rafturile super/hypermarketurilor din tara si din strainatate; sunt produsele nationale, care au rezistat in fata asaltului strain, produse la care nu pot renunta conationalii nostri, chiar si atunci cand pleaca sa traiasca departe de tara. Pe de alta parte, intalnim si produse nationale, ramase romanesti doar cu numele. Ciocolata cu Rom, scoasa pe piata in 1963 de fabrica de dulciuri Excelent, este produsa in prezent de o multinationala. Pe ambalajul bomboanelor din gama Silvana, marca romaneasca, este precizat ca produsul este fabricat in Spania, pentru Romania. La fel se intampla si cu alte nume, precum prajitura Magura sau ciocolata Laura.
Industria lactatelor romanesti pare sa o duca bine. Spre deosebire de alte produse alimentare, provenind indeosebi din import, lactatele romanesti domina rafturile magazinelor. Printre producatorii romani de lactate se numara: Covalact, Brailact, Albalact, Napolact, Raraul, Biolact Bihor, Lacta Giurgiu, Prodlacta, Primulact, Lactate Harghita, La Dorna, CarmoLact Prod. Nume autentice romanesti, precum Zestrea, Lacrima lui Ovidiu sau nume care suna frantuzeste, ca Chardonnay sau Cabernet Sauvignon, sunt purtate de vinurile Murfatlar, ce fac inconjurul lumii. Produs in Romania, vinul ia drumul unor tari precum China, SUA, Finlanda, Israel, Germania, Anglia, Polonia, Italia sau Spania. Cu o istorie de peste 100 de ani, Murfatlar este una dintre cele mai vechi podgorii ale Romaniei, compania detinand, in palmares, peste 180 de medalii, obtinute la competitii internationale desfasurate la Barcelona, Bruxelles, Montreal, Sofia, Tbilisi, Ljubljana, Montpellier, Budapesta sau Bucuresti.
Romania exporta 80% din productia interna de miere, dar, vrac, la mari firme procesatoare din Germania, Franta, Italia etc. Ungaria si-a facut un nume cu "mierea de salcam", astfel ca mierea respectiva se vinde ca Made in Hungary, iar a noastra si a celorlalti (Romania, Bulgaria, Ucraina, Moldova etc.) se vinde ca Miere UE si NON-UE, pentru ca se combina cu importuri din China, Argentina si Brazilia (acestea fiind cele mai mari tari exportatoare de miere din lume).
Desi mierea romaneasca de salcam este la fel de buna calitativ ca si cea din Ungaria, noi nu am stiut sa facem un lobby de tara cum au stiut vecinii nostri si am pierdut startul la promovarea produselor agricole destinate exportului. Piata Europei este deja una unde les jeux sont faits, in legatura cu mierea, iar romanii au sanse reduse sa reprezinte mai mult decat furnizori de materie prima pentru procesatorii din Europa. Insa lucrurile nu sunt "batute in cuie" aici, la noi, acasa, unde consumul de miere se situeaza cu mult sub media unor tari ca Ungaria, Italia, Germania - pentru aceasta, trebuie sa luptam ca, romanii sa invete sa aprecieze ceea ce altii platesc scump, in alte tari, in timp ce noi avem la discretie. Iar ceea ce le indeamna pe firmele din Romania sa exporte miere este, in primul rand, pretul. In foarte multi ani, a fost mai rentabil sa exporti mierea vrac, decat sa o vinzi ambalata, pe piata interna, prin marile retele. In primul caz, profitul este mai bun, iar banii ii recuperezi mai repede. Deci, nu este de mirare ca mierea romaneasca se exporta in proportie de 80%.
Privite de unii ca un fel de retro-cosmetice, Gerovital, Farmec, Elmiplant, Aslavital si Cosmetic Plant sunt inca produsele de traditie care au asigurat, vreme de zeci de ani, intretinerea frumusetii femeilor din Romania. Despre Gerovital se poate afirma ca reprezinta asul din maneca tuturor cosmeticelor romanesti, avand, totodata, preturi foarte prietenoase cu buzunarul nostru! Companiile de cosmetice romanesti dezvolta strategii de marketing coerente, care promit sa le mareasca notorietatea printre consumatori, accelereaza promovarea, cresc vizibilitatea brandului si in afara tarii noastre. Lucrurile se afla pe calea cea buna si sub aspectul calitatii produselor. Primul produs antirid, continand Resveratrol, a fost introdus, in premiera mondiala, de un brand romanesc (2005), acelasi care a anuntat in 2006 lansarea unei game hidratante bazate pe descoperirea aquaporinelor sau a gamei anti-aging UNA, continand celule stem vegetale. Este vorba de Ivatherm.
Tot in Romania a fost obtinut un ingredient revolutionar pe piata cosmeticelor, printr-o tehnologie de separare-purificare izotopica, imaginat de cercetatori romani de renume si premiat cu medalii de aur si diplome de aur la cele mai vestite saloane de inventica, desfasurate la Londra, Bruxelles, Geneva. Apa Echilibrata in Deuteriu - AED (Deuterium Depleted Water - DDW) este o apa speciala, creata in laborator, cu proprietati biologice spectaculoase. Efectele benefice, uimitoare, ale sale se exercita atat asupra metabolismelor celulare, pe care le imbunatateste spectaculos, cat si in controlul proliferarii celulare, in general, si cutanate, in special. Produsele cosmetice medicale din gama Deuteria reprezinta rezultatul unor studii stiintifice, profunde si riguroase si au la baza combinarea efectelor extraordinare ale apei echilibrate in deuteriu cu esente, uleiuri, extracte, vitamine. Efectul este imediat si se manifesta printr-o piele vizibil imbunatatita, proaspata.
Din patriotism, din placere sau, uneori, din pura nostalgie, este frumos ca printre produsele folosite zilnic sa se regaseasca si marcile noastre romanesti. Acestea sunt, fara doar si poate, dovada vie ca si in Romania se poate, intr-o lume in care competitia devine din ce in ce mai acerba, iar consumatorii, tot mai atenti la felul in care isi cheltuiesc banii. (Doina Ana Butman)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.