Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Curtea de Arges, adevarat giuvaier arhitectonic

ROMANIA MEA

Romania in imagini

Loading images
loading
Cabana Piatra Mare si Defileul Sapte Scari Cladiri din Bucuresti Parcuri din Bucuresti Bucurestiul inedit Cetatea Rasnov Orsova Siriu Bucurestiul vazut de pe Arcul de Triumf Vulcanii Noroiosi Romania vazuta de Andra Baiasu Romania vazuta de Mihai Chiorean Barajul Oasa si Cheile Turzii Gradina Cismigiu, Bucuresti Romania vazuta de Alexandra Valentina Bobocea Vechi si nou in Romania mea de Mihai Chiorean Romania vazuta de Oana Alexandra Stanciu Clisura Dunarii Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Articole despre Romania mea & Povesti & Pareri

Manastirea Curtea de Arges, adevarat giuvaier arhitectonic

Email Imprimare

Manastirea Curtea de Arges este situata la 153 de kilometri de Bucuresti si 38 de kilometri nord-vest de Pitesti, in nordul judetului Arges. Constructia manastirii a inceput in anul 1514, din dorinta domnitorului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, de a zamisli acolo un lacas de o frumusete nemaiintalnita. Manastirea este cunoscuta si drept Biserica Episcopala, deoarece a fost scaun episcopal intre anii 1739 si 1748. Este cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges, avand hramul Adormirea Maicii Domnului.

Legenda Mesterului Manole spune ca domnitorul Neagoe Basarab a tocmit pe cei mai mari mesteri pentru a ridica lacasul de cult. Dar ceea ce ei construiau ziua se darama noaptea. Intr-o noapte, Manole a visat ca, daca zideste prima persoana care se apropie dimineata de manastire in unul dintre ziduri, constructia va rezista. A doua zi, chiar nevasta sa, Ana, a venit sa-i aduca de mancare. Manole a zidit-o pe latura sudica.
Neagoe Basarab, impresionat de frumusetea manastirii, a poruncit slujitorilor sa ia scarile care duceau la acoperis pentru ca mesterii sa nu mai poata cobori si construi alta biserica mai frumoasa. Astfel, zece meÅŸteri mari, calfe si zidari au ramas blocati pe acoperis. Ei si-au facut aripi din sindrile si s-au aruncat de pe acoperisul manastirii, sperand sa scape nevatamati, insa toti au murit. Manole s-a prabusit in curtea manastirii, iar din locul unde a atins pamantul a iesit un izvor care se spune ca reprezinta lacrimile sale. Intrucat izvorul a secat, Episcopul Argesului, P.S. Iosif, a dispus construirea unei alte fantani, peste drum de manastire, cunoscuta astazi sub numele de Fantana lui Manole.
Lacasul de cult are o lungime de 18 metri, o latime de 10 metri si inaltimea de 25 de metri. In fata intrarii se afla un agheasmatar deschis, a carui cupola cu arcuri dantelate se sprijina pe patru coloane, lucrate in marmura. De-a lungul timpului, biserica a fost supusa mai multor lucrari de restaurare. Forma actuala a fost data de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy si de arhitectul roman Nicolae Gabrielescu, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Atat aceasta restaurare, cat si parcul manastirii si Palatul Episcopal, care era folosit ca resedinta regala de vara, au fost realizate la initiativa regelui Carol I.
In paraclisul manastirii, intr-o racla de argint, sunt depuse moastele Sfintei Filofteia, o fetita de numai 12 ani. Se spune ca fetita ducea mancare la muncitorii angajati de tatal ei. Intr-o zi, insa, ea a daruit mancarea cersetorilor intalniti pe drum. Atunci, tatal a ucis-o cu o lovitura de topor. Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Mucenita Filofteia pe 7 decembrie. Atunci moastele sfintei sunt scoase afara si credinciosii trec pe sub ele, existand credinta ca ii apara de rele.
Manastirea a avut inca de la inceput destinatia de necropola voievodala. La Curtea de Arges odihnesc domnitorul Neagoe Basarab si voievodul Radu de la Afumati. In timpul regelui Carol I, catedrala a fost transformata in necropola pentru Familia Regala a Romaniei. Regele Ferdinand si regina Maria sunt inmormantati in biserica manastirii. Insa inima reginei Maria, conform propriei dorinte, a fost depusa la Balcic. Tot la Curtea de Arges se gasesc mormintele regelui Carol I si reginei Elisabeta. Separat de locul unde au fost ingropati stramosii sai, regele Carol al II-lea este inmormantat intr-o camera mortuara, situata tot la Curtea de Arges. Ramasitele sale au fost aduse in anul 2003 de la Lisabona, unde acesta a fost inhumat in anul 1953.
Dupa revenirea in tara a regelui Mihai, Familia Regala a Romaniei, sprijinita de Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, a inceput un proiect de constructie al unei noi necropole, intrucat cea existenta in vechea biserica nu mai avea spatiu pentru morminte. In noua catedrala, amplasata in fata celei ctitorite de Neagoe Basarab, isi dorm astazi somnul vesnic regele Mihai si regina Ana. Catedrala a fost finalizata dupa ce regina Ana s-a stins din viata. Majestatea Sa regele Mihai a cerut sa fie inmormantat, la fel ca stramosii sai, la Curtea de Arges.
Va recomand, dragi cititori, sa vizitati Manastirea Curtea de Arges, adevarat giuvaier arhitectonic! Bucurati-va de un moment de liniste, de reculegere, de lumina! (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.