Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Castelul de apa din Drobeta-Turnu Severin, un simbol al orasului

ROMANIA MEA

Romania in imagini

Loading images
loading
Cabana Piatra Mare si Defileul Sapte Scari Cladiri din Bucuresti Parcuri din Bucuresti Bucurestiul inedit Cetatea Rasnov Orsova Siriu Bucurestiul vazut de pe Arcul de Triumf Vulcanii Noroiosi Romania vazuta de Andra Baiasu Romania vazuta de Mihai Chiorean Barajul Oasa si Cheile Turzii Gradina Cismigiu, Bucuresti Romania vazuta de Alexandra Valentina Bobocea Vechi si nou in Romania mea de Mihai Chiorean Romania vazuta de Oana Alexandra Stanciu Clisura Dunarii Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Articole despre Romania mea & Povesti & Pareri

Castelul de apa din Drobeta-Turnu Severin, un simbol al orasului

Email Imprimare

Proiectat de inginerul Elie Radu, Castelul de Apa din Drobeta-Turnu Severin a fost inaugurat in anul 1914, cand s-a pus in functiune intregul sistem de alimentare cu apa a orasului. Proiectul a fost contrasemnat si aprobat de ctitorul podului de la Cernavoda, Anghel Saligny. Castelul a fost amplasat la 104 metri altitudine, cea mai inalta cota din oras, pentru o mai buna distributie a apei in toate zonele. Alimentarea se facea direct din Dunare, printr-o statie de captare. Castelul de Apa are 27 de metri inaltime si a fost construit in stil medieval.

In timpul Primului Razboi Mondial, castelul a fost folosit de armata germana ca punct de observatie, fiind cea mai inalta constructie de la acea vreme. Castelul a supravietuit celor doua razboaie mondiale, fara sa fie atins. In anul 1964, odata cu dezvoltarea orasului, capacitatea de inmagazinare a castelului a devenit insuficienta si s-a construit cel de-al treilea bazin, in podul de peste ultimul planseu de beton al cladirii. In anul 1980, constructia si-a pierdut utilitatea, fiind destinata atelierelor si birourilor firmei care furnizeaza apa potabila in Drobeta-Turnu Severin.
Primaria municipiului a reusit, cu fonduri europene in valoare de 1 milion de euro, sa renoveze Castelul de Apa si sa-i dea o noua utilitate. Cladirea este astazi o succesiune de spatii pe verticala, care adapostesc un centru de informare turistica, o galerie de arta, un muzeu, ce expune istoria alimentarii cu apa a orasului, o expozitie de fotografii, o cafenea literara si mai ales un spatiu de belvedere. Accesul la etajele superioare se face cu ajutorul unui ascensor modern sau pe scari.
Inclus in circuitul turistic, din anul 2012, Castelul de Apa se inalta falnic in zona centrala a orasului, fiind o cladire emblematica pentru severineni. Zona de belvedere din balconul ultimului nivel impresioneaza. Intregul oras se asterne la picioare. Panorama spectaculoasa e prilej de apreciere din partea oricarui turist. De altfel, fotografiile vorbesc de la sine. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.