Luni, 20 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea O fila de istorie la Cetatea Medievala a Severinului

ROMANIA MEA

Romania in imagini

Loading images
loading
Cabana Piatra Mare si Defileul Sapte Scari Cladiri din Bucuresti Parcuri din Bucuresti Bucurestiul inedit Cetatea Rasnov Orsova Siriu Bucurestiul vazut de pe Arcul de Triumf Vulcanii Noroiosi Romania vazuta de Andra Baiasu Romania vazuta de Mihai Chiorean Barajul Oasa si Cheile Turzii Gradina Cismigiu, Bucuresti Romania vazuta de Alexandra Valentina Bobocea Vechi si nou in Romania mea de Mihai Chiorean Romania vazuta de Oana Alexandra Stanciu Clisura Dunarii Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Articole despre Romania mea & Povesti & Pareri

O fila de istorie la Cetatea Medievala a Severinului

Email Imprimare

Ridicata pe malul Dunarii, Cetatea Medievala a Severinului este una dintre cele mai importante fortificatii de la sud de Muntii Carpati, un monument istoric ce face parte din Patrimoniul Cultural National. Cetatea a jucat de-a lungul timpului un rol important pentru Tara Romaneasca. Desi nu se cunoaste exact anul in care a fost construita Cetatea Severinului, istoria arata ca datare anul 1233.

Atunci regele maghiar Andrei al II-lea a transformat o veche fortareata in cetate de aparare, luand astfel nastere Banatul de Severin. Cetatea, dupa denumirea initiala Severinopolis, a primit probabil numele dupa cel al imparatului Septimiu Sever, in timpul domniei caruia Drobeta fusese ridicata la rang de colonie. In anul 1247, regele ungar Bela al IV-lea a adus in tara Cavalerii Ioaniti, dandu-le resedinta la Severin. Cavalerii s-au retras in anul 1259, cetatea ramanand in bataia tunurilor turcilor, bulgarilor si tatarilor care voiau sa treaca Dunarea, respectiv a ungurilor care atacau Oltenia. Timp de aproape 300 de ani, trupul cetatii a fost rezidit dupa fiecare batalie impotriva ungurilor si turcilor. In anul 1524, dupa un atac devastator al turcilor lui Soliman Magnificul, din cetatea Severinului nu a mai ramas in picioare decat un turn, ceea ce a dus la numirea locului Turnul lui Sever.
In anul 1936, in urma unor sapaturi, a fost descoperit planul initial al cetatii. Ruinele cetatii aveau doua incinte, una interioara si una exterioara, inconjurata de santuri. In centrul cetatii se afla o capela. In incinta interioara, spre nord, se gasea un turn de aparare, cu trei etaje, spre est un al doilea, mai gros, iar spre sud si Dunare al treilea.
Cetatea Severinului a fost reabilitata intre anii 2009 si 2015, printr-un proiect cu finantare europeana. Astazi, cetatea poate fi vizitata de catre turistii dornici sa cunoasca inca o pagina de istorie. Precizez ca nu se percepe taxa de intrare.
Drobeta-Turnu Severin este un oras incarcat de istorie, care merita vizitat. Cetatea Severinului, Muzeul Regiunii Portile de Fier, Castrul Drobeta, Piciorul Podului lui Traian, Palatul Cultural Theodor Costescu, Castelul de apa sunt obiective care ar trebui sa determine orice turist sau simplu trecator sa se opreasca in orasul-port de la malul Dunarii. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.