Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Pelerinaj la Catedrala mitropolitana din Iasi

ROMANIA MEA

Romania in imagini

Loading images
loading
Cabana Piatra Mare si Defileul Sapte Scari Cladiri din Bucuresti Parcuri din Bucuresti Bucurestiul inedit Cetatea Rasnov Orsova Siriu Bucurestiul vazut de pe Arcul de Triumf Vulcanii Noroiosi Romania vazuta de Andra Baiasu Romania vazuta de Mihai Chiorean Barajul Oasa si Cheile Turzii Gradina Cismigiu, Bucuresti Romania vazuta de Alexandra Valentina Bobocea Vechi si nou in Romania mea de Mihai Chiorean Romania vazuta de Oana Alexandra Stanciu Clisura Dunarii Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Articole despre Romania mea & Povesti & Pareri

Pelerinaj la Catedrala mitropolitana din Iasi

Email Imprimare

Catedrala mitropolitana din Iasi este o cladire monumentala din secolul al XIX-lea. Lucrarile de constructie au inceput in anul 1833, in baza decretului domnitorului Ioan Sandu Sturdza din anul 1826, pe locul unde se afla Biserica Alba din secolul al XVI-lea si Biserica Stratenia, din secolul al XVII-lea. Lucrarile au fost intrerupte in anul 1842, cand mitropolitul Veniamin Costachi, ctitor si sustinator al proiectului bisericii, a fost silit sa se retraga din scaun, si continuate abia in anul 1880. Mitropolitul Veniamin Costachi a trecut la cele vesnice in anul 1846. Racla argintata, cu osemintele marelui mitropolit al Moldovei, a fost asezata in Catedrala mitropolitana.

Catedrala a fost sfintita in data de 23 aprilie 1887. A fost un eveniment national, la ceremonie luand parte regele Carol I si regina Elisabeta. Vitraliile catedralei au fost daruite de catre rege, impreuna cu vesminte pretioase, vase sfinte si alte odoare. Icoanele si elementele decorative sunt opera pictorului Gheorghe Tattarascu. In anul 1889, catedrala a primit un dar de mare pret, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse de la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi. In subsolul catedralei se afla Muzeul mitropolitan.
Langa catedrala, pastrand arhitectura intregului ansamblu, se afla Biblioteca mitropolitana Dumitru Staniloae, infiintata in anul 1999. Alaturi de aceasta se remarca Cancelaria mitropolitana, in care au functionat inca de la inceput birourile administrative mitropolitane. Cele doua cladiri au fost concepute de arhitectul G.M. Cantacuzino, in armonie perfecta cu constructiile mitropolitane din jur. Ansamblul cuprinde si Palatul mitropolitan, cladire ce a servit drept palat pentru domnitorul Alexandru Mavrocordat.
In fiecare an, in ziua de 14 octombrie, cand se praznuieste Sfanta Cuvioasa Parascheva, sute de mii de credinciosi sunt asteptati sa se roage la moastele sfintei, ocrotitoarea Moldovei. Atunci, racla cuvioasei se depune pe un catafalc plin de flori, in curtea ansamblului mitropolitan. Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva a transformat Iasiul, incepand din anul 1990, in cel mai mare centru de pelerinaj din tara. (Radu Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.