Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Humor, una dintre cele mai frumoase manastiri bucovinene

ROMANIA MEA

Romania in imagini

Loading images
loading
Cabana Piatra Mare si Defileul Sapte Scari Cladiri din Bucuresti Parcuri din Bucuresti Bucurestiul inedit Cetatea Rasnov Orsova Siriu Bucurestiul vazut de pe Arcul de Triumf Vulcanii Noroiosi Romania vazuta de Andra Baiasu Romania vazuta de Mihai Chiorean Barajul Oasa si Cheile Turzii Gradina Cismigiu, Bucuresti Romania vazuta de Alexandra Valentina Bobocea Vechi si nou in Romania mea de Mihai Chiorean Romania vazuta de Oana Alexandra Stanciu Clisura Dunarii Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Articole despre Romania mea & Povesti & Pareri

Manastirea Humor, una dintre cele mai frumoase manastiri bucovinene

Email Imprimare

Manastirea Humor este situata la sase kilometri de orasul Gura Humorului, in inima Bucovinei istorice, in frumosul sat Manastirea Humorului. La aproximativ 500 de metri sud-vest de actuala biserica se pot zari ruinele unei vechi biserici care s-a prabusit la inceputul secolului al XVI-lea din cauze necunoscute. In anul 1528, logofatul Toader Bubuiog, inalt dregator al vremii, a decis sa ridice actuala manastire, la sfatul voievodului Petru Rares.

Interiorul bisericii este compartimentat in cinci incaperi: pridvorul deschis, pronaosul, incaperea mormintelor, naosul si altarul. Odata cu biserica, au fost construite si chilii pentru calugari. Biserica manastirii a fost zugravita, in mare parte, de catre Toma din Suceava, dominante fiind nuantele de rosu, culoare specifica acestei manastiri. Au fost realizate picturi in fresca, atat la exterior, cat ÅŸi la interior, la fel ca la bisericile Voronet, Moldovita, Arbore si Sucevita.
In anul 1641, domnitorul Vasile Lupu a decis sa intareasca ansamblul manastiresc cu ziduri inconjuratoare si un turn de aparare. Astazi se poate urca in turn pana la ultimul si cel de-al treilea etaj, unde se afla un balcon de lemn din care se pot admira de la inaltime manastirea si imprejurimile. In anul 1785, dupa anexarea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic, manastirea a devenit biserica parohiala a satului. Ulterior chiliile au ajuns in ruina. Fostul ansamblu manastiresc a fost renovat si modernizat in mai multe etape, incepand din anul 1868. Biserica de mir a redevenit manastire in anul 1991, obstea fiind alcatuita din maici.
In anul 1993, manastirea a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. De asemenea, Manastirea Humor este inclusa in Lista monumentelor istorice din Romania.
Va doresc sa descoperiti acest fabulos lacas de cult si sa priviti cu atentie fiecare pictura! Nu intamplator tinutul bucovinean este recunoscut pentru manastirile sale! (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.