Joi, 29 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Incursiune in subteranele de sare - Salina Praid

ROMANIA MEA

Romania in imagini

Loading images
loading
Cabana Piatra Mare si Defileul Sapte Scari Cladiri din Bucuresti Parcuri din Bucuresti Bucurestiul inedit Cetatea Rasnov Orsova Siriu Bucurestiul vazut de pe Arcul de Triumf Vulcanii Noroiosi Romania vazuta de Andra Baiasu Romania vazuta de Mihai Chiorean Barajul Oasa si Cheile Turzii Gradina Cismigiu, Bucuresti Romania vazuta de Alexandra Valentina Bobocea Vechi si nou in Romania mea de Mihai Chiorean Romania vazuta de Oana Alexandra Stanciu Clisura Dunarii Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Articole despre Romania mea & Povesti & Pareri

Incursiune in subteranele de sare - Salina Praid

Email Imprimare

Salina Praid este situata la baza Muntilor Gurghiu, in estul Transilvaniei, la 9 kilometri de statiunea Sovata, in judetul Harghita. Salina Praid este o mina de sare gema, fiind una dintre cele mai mari mine de sare din Romania. Mineritul subteran a inceput la Praid in anul 1762 cand a fost deschisa mina Iosif. Sarea extrasa, legata in piei de bivol, era adusa la suprafata cu ajutorul crivacului. In anul 1787, salina a trecut in proprietatea visteriei de la Viena. In anul 1864, s-a deschis mina Paralela, iar in anul 1898 s-a deschis galeria Elisabeta. Intre anii 1948-1949, a fost deschisa mina Gheorghe Doja. In anul 1945, a fost introdusa metoda de exploatare prin impuscare. In anul 1978, sub minele vechi au fost proiectate noi camere de exploatare.

Constientizandu-se efectul curativ al salinei, in anul 1980 a fost amenajata baza de agrement si tratament, la adancimea de 120 de metri. Aerul din salina este benefic in boli cronice ale tractului respirator, amigdalite, astm bronsic, bronsite astmatiforme, diverse forme de alergii, nevroze. Este contraindicat sa viziteze salina cei care sufera de tuberculoza, boli acute respiratorii, tensiune mare (in faza a treia), cardiopatie ischemica, claustrofobie, boala sistemului nervos manifestata prin lesin si ameteli, cat si femeilor insarcinate aflate in ultimele luni de sarcina. Pentru tratament numarul de ore petrecut in salina este stabilit de catre medic.
Pana la intrarea in baza de agrement si tratament transportul vizitatorilor se efectueaza cu autobuzele. Salina detine astazi locuri de joaca pentru copii, o cafenea, o zona de belvedere, un restaurant, o capela ecumenica, chiar si un parc de aventura, ce ofera posibilitatea micilor vizitatori, dar si celor mai mari, sa se distreze intr-un loc unic, care imbina in trasee elementele pe stalpi cu cele pe stanca de sare.
Daca sunteti in trecere prin Praid, includeti in programul dumneavoastra o vizita la salina! Veti primi la pachet relaxare, distractie si sanatate! Temperatura medie din subteran este de 16 grade Celsius. (Radu-Cristian Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.