Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea File din istoria Palatului de Justitie din Bucuresti

ROMANIA MEA

Romania in imagini

Loading images
loading
Cabana Piatra Mare si Defileul Sapte Scari Cladiri din Bucuresti Parcuri din Bucuresti Bucurestiul inedit Cetatea Rasnov Orsova Siriu Bucurestiul vazut de pe Arcul de Triumf Vulcanii Noroiosi Romania vazuta de Andra Baiasu Romania vazuta de Mihai Chiorean Barajul Oasa si Cheile Turzii Gradina Cismigiu, Bucuresti Romania vazuta de Alexandra Valentina Bobocea Vechi si nou in Romania mea de Mihai Chiorean Romania vazuta de Oana Alexandra Stanciu Clisura Dunarii Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Articole despre Romania mea & Povesti & Pareri

File din istoria Palatului de Justitie din Bucuresti

Email Imprimare

Palatul de Justitie este una dintre cele mai frumoase si importante cladiri din Bucuresti, monument istoric si de arhitectura, construit intre anii 1890 si 1895, dupa planurile arhitectilor Albert Ballu si Ion Mincu. Piatra de temelie a emblematicei cladiri a fost pusa personal de catre regele Carol I, la 7 octombrie 1890. Inaugurarea a fost marcata si de intocmirea unui document oficial, pe pergament, prin care regele lasa palatul corpurilor judecatoresti situate in Capitala. Unul dintre cele trei exemplare ale documentului a fost zidit in palat.

Dupa cutremurul din anul 1977, care a produs multiple degradari cladirii, s-au efectuat doar lucrari partiale de consolidare. Cutremurul din anul 1986 a sporit deteriorarea cladirii, in special a structurii de rezistenta, accesul publicului nemaifiind permis decat dupa restaurare si consolidare, lucrarile fiind executate intre anii 2003 si 2006.
Situat pe malul drept al raului Dambovita, Palatul de Justitie are fatada principala orientata spre splai, cu o scara monumentala, care se intinde pe jumatate din lungimea edificiului. Pe fatada de deasupra intrarii principale sunt amplasate sase statui alegorice, care semnifica: Atentia, Vigoarea, Legea, Justitia, Elocinta si Adevarul. Alte doua statui, care simbolizeaza Forta si Prudenta, incadreaza orologiul. Usile principale permit accesul in Sala Pasilor Pierduti, numita si Sala Orologiului. Denumirea provine de la faptul ca in acest spatiu a fost montat un orologiu, menit sa masoare timpul desfasurarii proceselor. Cele 16 sali de judecata sunt sobre, dar frumoase, cu pardoseli, lambriuri, usi si mobilier din stejar masiv. Toate salile de judecata au fost denumite dupa numele unor reputati magistrati, avocati si profesori de drept.
Palatul de Justitie este astazi gazda a mai multe institutii: Curtea de Apel Bucuresti, Judecatoria Sectorului 5, Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Baroul Bucuresti.  Va doresc sa ajungeti la Palatul de Justitie, in calitate de vizitatori, sa observati somptuozitatea Salii Pasilor Pierduti, cat si a intregii cladiri, sa apreciati eleganta, dar si sobrietatea acestui monument istoric, care merita admiratie si respect! (Radu-Cristian Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.