Sfaturi pentru spalarea fructelor si legumelor

Imprimare

Odata cu venirea verii, si pe tarabele pietelor, nu numai in marketuri, fructele si legumele sunt prezente. Cirese, caise, capsuni, alaturi de legumele viu colorate, ne fac cu ochiul. Datorita faptului ca sunt cele mai utilizate alimente, trebuie sa acordam o atentie marita curatirii lor. Ele intaresc sistemul imunitar si sustin sanatatea prin aportul de vitamine si minerale pe care il ofera organismului. Pe rafturile magazinelor ori pe tarabe, acestea pot acumula diferite bacterii. De aceea este necesar sa le spalam corect inainte de a le consuma ori a le depozita in frigider. Mai intai ne spalam pe maini, dupa care spalam fructele si legumele.

Fructele si legumele pe care le consumam fara coaja le trecem printr-un jet de apa si le frecam mai mult in palme. Putem folosi bureti speciali ori perii. Cele pe care le consumam cu tot cu coaja le putem spala cu solutii pentru indepartarea bacteriilor. Dintre aceste solutii putem folosi apa cu bicarbonat de sodiu (1 lingurita de bicarbonat, cateva lingurite cu apa), cu care se freaca usor, dupa care se clatesc foarte bine; ori apa cu otet (1 litru apa, 1/3 otet), se cufunda legumele, fructele in aceasta solutie, se lasa 15 minute, dupa care se clatesc foarte bine. Trebuie sa tinem cont de faptul ca nu toate fructele si legumele se spala la fel. Astfel, salata, varza, fructele de padure se tin cateva minute intr-un castron cu apa, dupa care se spala sub un jet puternic de apa. Indiferent care este metoda aplicata, principalul lucru este sa le spalam. Urmand aceste sfaturi, vom fi sanatosi si feriti de neplaceri. (Gabriela Rotaru)