Joi, 11 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea O oaza de liniste la Manastirea Mihai Voda din Turda

O oaza de liniste la Manastirea Mihai Voda din Turda

Email Imprimare

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului a decis, in anul 2001, sa ridice pe platoul unde in anul 1601 a fost asasinat miseleste marele domnitor Mihai Viteazul o manastire cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Autoritatile locale au donat terenul pentru manastire, iar in anul 2002 au demarat lucrarile de construire, copiind arhitectura Manastirii Mihai Voda din Bucuresti, ctitorie a domnitorului din anul 1591.

Langa manastire se inalta un obelisc, inalt de 1601 centimetri. Numarul evoca anul mortii domnitorului, 1601. Monumentul are forma de sabie cu trei laturi, simbolizand cele trei tari romanesti unite sub Mihai Viteazul in anul 1601. Monumentul este opera sculptorului Marius Butunoiu. La baza fiecarei laturi se afla stemele celor trei tari. Monumentul a fost inaugurat in anul 1977, pe locul unei troite, pastrate la Muzeul de Istorie din Turda. Troita are gravata inscriptia: Aici a fost rapus marele voievod Mihai Viteazul la 9 august 1601. Pe obelisc este fixata efigia in bronz cu chipul marelui voievod. In dreapta obeliscului se afla mormantul celui care este un simbol al unirii, domnitorul Mihai Viteazul. Mormantul este acoperit cu o lespede de marmura, pe care se poate citi: Aici odihneste Mihai Voda (1593-1601), Domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata tara Moldovei.
Daca treceti prin Turda, neaparat sa mergeti sa vedeti Manastirea Mihai Voda si, bineinteles, monumentul inchinat domnitorului! Manastirea e superba si, in plus, un loc de reculegere unde va puteti ruga in liniste. Accesul e facil, amplasarea fiind la 3 kilometri sud de centrul municipiului Turda. (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.