Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Cetatea din Oradea, un simbol al orasului

Cetatea din Oradea, un simbol al orasului

Email Imprimare

Cetatea din Oradea este un simbol al orasului, unul dintre cele mai insemnate monumente arhitectonice medievale din Transilvania. Cetatea a fost deschisa pentru vizitare in anul 2015, dupa un lung proces de restaurare. Pasind in cetate puteti descoperi pagini de istorie importante, muzeele, atelierele mestesugaresti, demonstratiile medievale, evenimentele, toate va poarta in alte vremuri. Cetatea din Oradea cuprinde 12 corpuri si 5 bastioane: Bastionul Aurit, Bastionul Bethlen, Bastionul Ciunt, Bastionul Craisorul si Bastionul Rosu.

Bastioanele au fost construite in cele cinci colturi ale cetatii. In incinta cetatii este situat un palat cu peretii paraleli cu zidurile exterioare. Principele transilvanean Gabriel Bethlen a demarat lucrarile de construire a palatului, incepand cu anul 1619. Constructia a fost realizata pe baza proiectului arhitectului italian Giacomo Resti. Dupa moartea lui Gabriel Bethlen, lucrarile au fost reluate de catre Gheorghe Rakoczi I, iar mai apoi de catre Gheorghe Rakoczi al II-lea, fiind finalizate in anul 1650, in stil renascentist tarziu. Palatul detine patru corpuri de cladire: A-B, C, D si E, o parte avand astazi functiunea de muzeu al orasului. Corpul A este cel care a avut rolul de resedinta princiara.
Cetatea a fost inconjurata cu un sant cu rol de aparare. Santul era umplut cu apa termala din Paraul Peta, dar si cu apa rece din Crisul Repede, fiind impiedicate astfel inghetarea apei si cucerirea cetatii pe timp de iarna.
In incinta cetatii se afla si biserica romano-catolica construita, in stil baroc, intre anii 1775 si 1777. Destinata garnizoanei militare din cetate, iar ulterior prizonierilor francezi, in prezent, biserica gazduieste comunitatea crestina romano-catolica de etnie slovaca din Oradea. Cetatea Oradei este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat, intregul oras, de altfel, e plin de culoare, un oras infloritor in care, cu siguranta, o sa va doriti sa reveniti. (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.