Sambata, 18 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Pestera cu cristale din mina Farcu, unica in Europa

Pestera cu cristale din mina Farcu, unica in Europa

Email Imprimare

Pestera cu cristale din mina Farcu este situata in bazinul superior al Vaii Rosia, din comuna Rosia, judetul Bihor. Pestera cuprinde atat galeria de mina, impreuna cu o sala de muzeu dedicata mineritului, cat si pestera propriu-zisa. Desi este mica, pestera este impresionanta, este singura pestera de acest fel din Europa, o alta pestera cu cristale, amenajata turistic, fiind in Africa de Sud. Pestera cu cristale din mina Farcu a fost descoperita in anul 1987, in urma avansarii frontului de lucru al minei Farcu. Pestera se dezvolta pe o lungime de 251 de metri si o diferenta de nivel de 16 metri.

Diversitatea si formele cristalelor de calcit existente au transformat pestera intr-o adevarata bijuterie. In pestera sunt amenajate doua sectoare: turistic si speoturistic. Din nefericire, dupa descoperire, unele cristale au fost rupte si distruse. Tarifele de vizitare sunt: 25 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii. Pentru familii si grupuri se platesc tarife reduse. Pestera se viziteaza insotiti de ghid, un tur ghidat dureaza circa 25 de minute. In imediata vecinatate a pesterii veti zari o carare care urca, chiar din parcare, catre Stanu Carnului. Este un traseu de circa 20 de minute, care merita sa nu il ignorati, chiar daca nu este mediatizat.
Aflasem de Stanu Carnului de dinainte de a ajunge, impreuna cu familia, la Farcu si, credeti-ma, ne-am bucurat din plin de frumusetea locului. Singura panta mai putin lina este cea pe care o vedeti din parcare, in rest, traseul e usor. Dealul e plin cu tufe de mure, noi am nimerit chiar cand erau coapte si am plecat cu greu de acolo. Din loc in loc sunt amenajate locuri pentru servit masa, gen foisoare, cu mese si banci. Traseul este marcat. Veti ajunge la un loc de belvedere superb, un balcon din lemn, aflat la circa 1 metru in exterior fata de buza stancilor, ce ofera o panorama mirifica asupra Vaii Lazurilor. Am facut multe fotografii care probabil vor fi mai convingatoare. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.