Duminica, 22 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Istorie si credinta la Biserica Kretzulescu

Istorie si credinta la Biserica Kretzulescu

Email Imprimare

Biserica Kretzulescu este una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, fiind construita intre anii 1720 si 1722, prin eforturile cancelarului Iordache Kretzulescu si ale sotiei sale, Safta, fiica Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu. Familia cancelarului revenise de doi ani in tara, dupa exilul in Istanbul, unde asistase la decapitarea domnitorului Brancoveanu si a fiilor lui. Biserica a fost ridicata in timpul celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat, pe locul unei mai vechi biserici din lemn. Biserica a fost zidita in forma de cruce, avand o turla pe naos si o turla-clopotnita pe pronaos. Lacasul de cult era la acea vreme inconjurat de cladiri care alcatuiau Hanul lui Kretzulescu. Acestea au fost ulterior demolate, spre a fi construit Palatul Regal.

Biserica a fost restaurata in secolul al XIX-lea, insa lucrarile au distrus o parte din arhitectura initiala si decoratiunile exterioare. Intre anii 1935 si 1936, a avut loc o alta restaurare prin care s-a urmarit aducerea bisericii la forma initiala. Pridvorul bisericii a fost redeschis, iar in locul turlei din lemn s-a construit unul din piatra naturala. Lacasul de cult a fost restaurat si in perioada 1996-2003, fiind foarte afectat atat de cutremurul din 1977, cat si de gloantele Revolutiei din 1989.
In perioada comunista, Biserica Kretzulescu a fost propusa pentru demolare, fiind situata aproape de Calea Victoriei, insa a fost salvata, gratie unor intelepti arhitecti care s-au gandit la valoarea arhitecturala a constructiei. Biserica este usor accesibila, fiind situata in Piata Revolutiei, alaturi de alte monumente arhitectonice importante. (Radu-Cristian Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.