Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Popas spiritual la manastirea Martirii Neamului din Muntii Apuseni

Popas spiritual la manastirea Martirii Neamului din Muntii Apuseni

Email Imprimare

Manastirea Martirii Neamului este situata in partea de nord a judetului Alba, in localitatea Muncelu, la 5 kilometri de orasul Baia de Aries. Hramul manastirii cu obste de maici este „Toti Sfintii Romaniâ€, praznuiti in duminica a doua dupa Rusalii. Manastirea de la Muncel isi trage obarsiile inca din perioada interbelica, primind binecuvantarea Sfantului Sinod in martie 1943, cand s-a dorit ridicarea unei manastiri in cinstea martirilor din Muntii Apuseni. Alaturi de primul staret, Gherasim Bica, venit de la manastirea Polovragi, a vietuit, in anul 1946, viitorul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania. Din nefericire, manastirea nu a dainuit. Cel de-al Doilea Razboi Mondial si regimul comunist sosit la putere au condus la suspendarea lucrarilor, in anul 1948.

Viata monahala s-a infiripat din nou la manastirea Martirii Neamului incepand cu anul 1993, dar pe un alt amplasament. O contributie esentiala a avut-o inginerul Gheorghe Alb, devenit parintele Gheorghe Alb, care pe o bucata din pamantul sau a ridicat o bisericuta din lemn, cu hramul „Acoperamantul Maicii Domnuluiâ€. Incepand din anul 1998, asezamantul s-a extins, in vecinatatea bisericii de lemn ridicandu-se o frumoasa biserica de zid, in stil neobizantin, care se distinge prin cele trei abside semicirculare si turnul cilindric flancat de coloane. Intre cele doua biserici se remarca un amplu corp de chilii, cu pridvorul desfasurat pe toata lungimea sa.
Obiectiv turistic important din Muntii Apuseni, manastirea nu ar trebui ocolita daca va aflati in apropiere. Accesul catre manastire se face urmand indicatorul din drumul national 75, catre drumul comunal 1A, pe o distanta de 1,5 kilometri. Este asfalt pana la poarta manastirii. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.