Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Ateneul Roman, simbolul unei natiuni

Ateneul Roman, simbolul unei natiuni

Email Imprimare

Ateneul Roman a fost construit in Capitala, intre anii 1886 si 1888. Cladirea s-a ridicat cu bani dintr-o subscriptie publica, in urma organizarii unei loterii nationale, fiind emise 500.000 de bilete in valoare de un leu. Apelul a fost adresat cetatenilor de catre naturalistul Constantin Esarcu, fondatorul Societatii Ateneul Roman, prin sloganul deosebit de eficient, arhicunoscutul: Dati un leu pentru Ateneu!

Constructia a fost realizata intr-o combinatie de stil neoclasic si eclectic, dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron. Forma circulara s-a datorat valorificarii fundatiilor pentru un circ, deja existente in Gradina Episcopiei. Edificiul surprinde prin aspectul de templu cu sase coloane frontale si doua laterale, ce sustin un fronton triunghiular si prin fabuloasa cupola. Pe fatada se afla cinci medalioane din mozaic care reprezinta mari conducatori ai tarii: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu si Matei Basarab. In anul 1935, la initiativa lui George Enescu, au fost stranse fonduri pentru achizitia orgii de concert.
Pe peretele circular al salii s-a realizat o fresca monumentala care evoca momentele cele mai importante ale istoriei nationale. Sarcina realizarii frescei a revenit pictorului Costin Petrescu, ajutat fiind de studentii sai de la Scoala de Belle Arte. Lucrarea, avand lungimea de 75 de metri si latimea de 3 metri, a fost inaugurata abia in anul 1938. Pana atunci, pe peretele circular a tronat inscriptia: Loc rezervat pentru marea fresca a istoriei romanilor. Ultima scena, cea de-a douazeci si cincea, a fost insa controversata, imaginea regelui Carol al II-lea si cea a principelui mostenitor au fost sterse, fiind inlocuite cu o secventa ce infatiseaza faurirea Romaniei Mari. Pentru a ascunde adevarul unor momente istorice, fresca a fost acoperita in timpul comunismului, intre anii 1948 si 1966, cu o cortina de catifea rosie, pe toata lungimea de 75 de metri.
Ateneul a fost restaurat si modernizat in perioada 1994-2004, fiind redeschis in anul 2005, cu ocazia editiei a XVII-a a Festivalului International George Enescu. Edificiul este inscris in Lista Monumentelor Istorice din anul 2004. Daca aveti drum prin Bucuresti sau chiar sunteti din Capitala, includeti in programul dumneavoastra un concert intr-o sala spectaculoasa, cu o acustica exceptionala, la Ateneul Roman! Merita! (Radu-Cristian Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.