Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Peisaje pitoresti in Defileul Dunarii

Peisaje pitoresti in Defileul Dunarii

Email Imprimare

Defileul sau Clisura Dunarii ofera calatorilor peisaje pitoresti, munti impaduriti oglindindu-se in apele batranului fluviu, pesteri si manastiri, trasee montane de unde pot admira Dunarea de la inaltime, salupe sau vapoare cu care pot savura plimbari imbietoare. Pentru bucuria ochiului si a sufletului, doresc oricarui roman sa parcurga Defileul Dunarii! Desi strabate zece tari si patru capitale, se spune, si pe buna dreptate, ca Dunarea a creat cele mai frumoase peisaje in tara noastra.

Pe parcursul celor 140 de kilometri, de la hidrocentrala Portile de Fier I si pana la Bazias, Dunarea si-a facut loc printre Carpati oferind un adevarat spectacol, un spectacol rar ce nu poate fi pe deplin savurat din filmulete si fotografii. In topul locurilor magice din Romania, topul sufletului meu, Defileul Dunarii se afla cu siguranta pe locul intai, facandu-ma sa ma intorc iar si iar.
Desi intregul defileu ofera peisaje magnifice, cea mai fascinanta este zona numita Cazanele Dunarii. In acest sector, defileul se ingusteaza pana la 230 de metri, iar fluviul este marginit de pereti stancosi. Cazanele Mari se intind pe o lungime de circa 4 kilometri, iar Cazanele Mici pe aproximativ 3 kilometri. Cazanele Mari sunt pozitionate intre masivele Ciucarul Mare, pe teritoriul Romaniei, si Veliki Strbac, in Serbia, iar Cazanele Mici, intre masivele Ciucarul Mic, in Romania, si Mali Strbac, in Serbia. Cazanele Dunarii si masivele Ciucarul Mare, respectiv Ciucarul Mic, sunt incluse in Parcul Natural Portile de Fier.
In zona Cazanelor Mici, in apropiere de Golful Mraconia, este situata cea mai inalta sculptura in stanca din Europa, Statuia lui Decebal, avand inaltimea de 55 de metri si latimea de 25 de metri. Impunatoarea statuie a fost realizata sub conducerea sculptorului Florin Cotarcea, intre anii 1994 si 2004. Ideea a apartinut omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, acesta fiind si cel care a finantat lucrarea. In aceeasi zona, dar pe malul sarbesc, se afla o placa memoriala antica, Tabula Traiana, ce are 4 metri lungime si 1,75 metri latime, ridicata de imparatul Traian in cinstea victoriei Imperiului Roman asupra dacilor.
In imediata vecinatate a statuii lui Decebal se afla Manastirea Mraconia. Replica a unei manastiri inghitite de apele Dunarii in timpul constructiei barajului Portile de Fier I, manastirea a fost ridicata sub forma de cruce, intre anii 1993 si 2000. Accesul se face din sosea, dar, daca sunteti intr-o plimbare cu vaporul, admirati manastirea de pe apa, se vede magnific!
Continuand plimbarea prin Defileul Dunarii, turistii pot vedea, pe malul stang al Dunarii, la patru kilometri in aval de localitatea Svinita, ruinele Cetatii Trikule, ridicata in secolul al XV-lea pentru a opri expansiunea otomana spre vest. Cetatea era alcatuita din trei turnuri, dispuse in forma de triunghi. Cetatea Trikule a fost inundata in urma amenajarii lacului de acumulare Portile de Fier I. Astazi se mai pot observa din vechea cetate doar doua turnuri, partial acoperite de ape.
In dreptul localitatii Coronini, se ridica din apele fluviului semeata stanca Baba Caia. Se spune ca, pe vremuri, de stanca erau legate lanturi de la Cetatea Golubac si Cetatea Ladislau, pentru ca nici un vas sa nu treaca fara plata taxelor vamale. Pe malul sarbesc, se poate admira si astazi mareata Cetate Golubac. Fortareata medievala a fost ridicata in urma cu aproximativ 700 de ani, pe locul unui sit roman. Ajunsa in ruina, Cetatea Ladislau, aflata pe mal romanesc, a intrat intr-un proces de restaurare.
Langa orasul Moldova Veche, Insula Ostrov impresioneaza cu caii sai salbatici. Pentru a-i vedea se poate lua una dintre micile ambarcatiuni, care pleaca din portul Moldova Veche. Caii apartineau candva sarbilor care traiau la Moldova Veche. Aveau un bac cu care duceau animalele pe insula. Dupa Revolutie a disparut bacul, iar caii care au ramas acolo s-au inmultit. Insula este un paradis verde si linistit, cu suprafata de 1.600 de hectare. In interiorul ei se intind doua lacuri, fara conexiune cu Dunarea. Insula adaposteste si zeci de specii de pasari, printre care egrete, berze, lebede, pescarusi albastri si cormorani.
Va recomand sa parcurgeti tot Defileul Dunarii, iar daca veniti dinspre Orsova, sa nu faceti cale intoarsa in zona Cazanelor! Intregul traseu merita parcurs! Soseaua arata excelent si nu e deloc aglomerata. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.