Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Lacul Vidraru, cel mai adanc lac de acumulare din Romania

Lacul Vidraru, cel mai adanc lac de acumulare din Romania

Email Imprimare

Lacul Vidraru este un lac de acumulare, creat de Barajul Vidraru, pe raul Arges, pentru productia de energie electrica. Lacul este situat intre muntii Fruntii si Ghitu, pe teritoriul judetului Arges. Pe langa raul principal, lacul aduna si apele raurilor Capra si Buda. Intinderea de apa are suprafata de 893 de hectare, adancimea maxima a apei este de 155 de metri langa barajul curbat, inalt de 166 de metri. Lungimea lacului este de 14 kilometri, latimea maxima este de 2,2 kilometri, iar circumferinta de 28 de kilometri.

Barajul Vidraru, primul baraj in arc construit in Romania, a fost ridicat intre anii 1961 si 1966. S-au forat 42 de kilometri de galerii subterane, s-au turnat 930.000 de metri cubi de beton, din care 400.000 de metri cubi in subteran. Totul s-a realizat cu mari sacrificii omenesti, circa 80 de persoane decedate. Hala masinilor, situata la 104 metri sub nivelul apei, intregeste capodopera inginereasca.
Pe lac sunt organizate plimbari cu vaporasul. Pretul este accesibil, iar peisajul este de vis. Aerul curat, apa limpede si privelistea linistitoare fac ca Lacul si Barajul Vidraru sa fie din ce in ce mai atractive pentru turisti. O plimbare prin aceste locuri nu poate decat sa ne transmita ca avem o tara frumoasa, depinde de noi sa-i descoperim frumusetile. Barajul Vidraru se afla la distanta de 30 de kilometri de Curtea de Arges si 67 de kilometri de Pitesti.
Pe muntele Pleasa, in apropiere de baraj, se afla Monumentul electricitatii, un Prometeu gigantic cu fulgerul in mana, opera a sculptorului Constantin Popovici. Monumentul a fost finalizat si montat in anul 1971.
Monumentul electricitatii este un simbol al complexului hidroenergetic Vidraru, dar si un simbol al judetului Arges. Astfel, incepand din anul 2016, inspirati de acest monument, oficialitatile de la Consiliul Judetean Arges acorda, ca simbol al recunoasterii valorii profesionale si umane, trofeul „Omul de fier†personalitatilor care au contribuit prin activitatea lor la promovarea si dezvoltarea judetului. (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.