Sambata, 27 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Nicolae Milescu Spataru - primul roman care a ajuns in China

Nicolae Milescu Spataru - primul roman care a ajuns in China

Email Imprimare

Nicolae Milescu Spataru (n. 1636, Vaslui - d. 1708, Moscova) a fost unul din marii calatori, aventurieri si carturari ai secolului al XVII-lea. Se pare ca tatal celui care avea sa devina un invatat de seama, un diplomat apreciat, un calator indraznet si un abil spion avea origini aromane sau, intr-o alta varianta, grecesti. A fost fiul lui Gavril sulgerul, un mic boier din satul Milesti, din tinutul Vasluiului. Este de mentionat ca Nicolae nu a semnat niciodata Milescu, ci numai Nicolaus Spatharius sau Nikolai Spafarii. Numele de "Milescu†i-a fost atribuit de Ion Neculce, dupa numele satului Milesti. A studiat la Marea Scoala a Patriarhiei din Constantinopol, avand ca dascal pe Gabriel Vlassios. Dupa ce se intoarce la Iasi, este numit "gramaticâ€, adica secretar al domnului Moldovei Gheorghe Stefan. Denumirea de "Spatarul†provine de la faptul ca o perioada a detinut functia de mare spatar la curtea domnului Gheorghe Ghica din Tara Romaneasca (1659 1660).

Porecla Cancelarul Milescu Nas-Carn provine de la faptul ca a fost mutilat de domn (Stefanita Lupu, conform lui Ion Neculce, sau Ilias Alexandru - dupa alte surse) pentru a i se potoli presupusele ambitii de a accede la domnie. Un om "insemnat†nu mai putea deveni domnitor. Intre anii 1660 si 1664 a fost reprezentantul tarii (capuchehaie) in Imperiul Otoman, numit de domnitorul Tarii Romanesti Grigore Ghica, si apoi trimis ca sol la Berlin si Stockholm, iar ulterior diplomat pe langa Ludovic al XIV lea. Nicolae Milescu vorbea limba romana, limba latina, limba greaca, limba slavona si limba rusa. Totodata, cunostea limbile turca, franceza si italiana. Nicolae Milescu "Spataru" sau "Carnul†- cum i se mai spunea - este, in istoria secolului XVII, romanul care a calatorit cel mai mult in Lumea Veche, din Europa Occidentala si pana Siberia, China, Mongolia. Viata sa ar putea constitui subiectul unui roman de aventuri. Cu siguranta, este singurul roman care a avut posibilitatea de a-i cunoaste pe Ludovic al XIV lea (Regele Soare), Petru I si pe Imparatul Chinei, Kangxi.
Este primul roman din istoria cunoscuta care, ajungand in China ca sol al Rusiei, a fost primit de catre imparatul celui mai mare popor al lumii. Nicolae Milescu n-a ajuns domnitor, dar a devenit prin faptele sale mai cunoscut decat majoritatea domnitorilor tarilor romane. Vreme de patru ani a fost ambasador al Moldovei la Inalta Poarta. Totodata, a fost trimis ca sol (si spion) la Constantinopol, la Stockholm, la Berlin si in capitala regatului Frantei, unde a avut o intrevedere cu Ludovic al XIV lea. Ca spion si diplomat i s-au incredintat misiuni de maxima responsabilitate, cea mai importanta din partea Rusiei tariste. Este uimitor ca acest om a putut desfasura o activitate diplomatica importanta si intensa, concomitent cu o munca imensa de traducator. Vreme de sapte ani, incepand cu anul 1661, Milescu s a ocupat de talmacirea completa in limba romana a Vechiului Testament, avand ca sursa principala textul grecesc din Septuaginta, aparuta la Frankfurt in 1597.
L-a urmat pe Gheorghe Stefan in exilul sau la Stockholm si Stettin (1664-1667) si a vizitat Franta, unde a pledat pentru infiintarea unei aliante europene antiotomane. In 1667 era primit la Stockholm ca trimis al fostului domn, Gheorghe Stefan: Nicolaus Spadarius, baro ac olim Generalis Walachiae. In iulie 1667, Ludovic al XIV-lea raspundea lui Gheorghe Stefan pentru scrisorile aduse de le Baron Spatarius, cy devant vostre General. Se retrage din anul 1671 in Rusia. In anul 1671, patriarhul Dosoftei al Ierusalimului i-a scris tarului Aleksei Mihailovici al Rusiei ca la cererea sa i-l trimita pe Nicolae, fiul lui Gavril: Am aflat ca aveti nevoie de un om pravoslavnic, care sa cunoasca diferite limbi. Va trimitem asadar pe purtatorul acestei scrisori, Nicolae, fiul lui Gavril, om foarte invatat in latina si slava, de asemenea in greaca; el va putea sa invete cu repeziciune si rusa si sa faca tot felul de talmaciri... Dumnezeu vi-l trimite! S-a nascut in Moldova, dar tatal sau este grec din insula (sic) Peloponezului. El va fi foarte necesar la curtea mariei voastre.
La curtea tarului Aleksei si la scoala slavo greco-latina infiintata de Petru Movila, Milescu face o impresie atat de buna, incat tarul ii incredinteaza diverse misiuni. La 14 decembrie 1671 a fost primit "in randul curtenilor (dvoreanini) in randul celor de la Moscovaâ€, ca interpret pentru limbile greaca, latina si romana. In Moscova a lucrat in Departamentul solilor (Posolski Prikaz), ca sef al talmacilor, sub protectia lui Artemon (sau Artimon) Matveev. Ion Neculce, in cronica sa O sama de cuvinte scrie ca Si pentru invatatura lui au fost terziman imparatului (Alexei Mihailovici) si invata si pre fiul imparatului, pre Petru Alecsievici, carte. Si era la mare cinste si bogatie. Dar Nicolae Milescu este cunoscut pentru celebrul sau periplu prin Orient, din perioada anilor 1675-1678. Tarul Aleksei il trimite in solie in China, iar expeditia dureaza mai multi ani. Sunt surse care spun ca s-a intalnit cu imparatul Chinei, dar sunt si surse care in final ne povestesc faptul ca Spatarul nu se intalneste cu imparatul acestei mari tari, pe nume Kangxi (1654-1722). Se pare ca motivul a fost neacceptarea, din partea spatarului, a protocolului imperial pe care l-a considerat umilitor. Totusi, relatarea calatoriei intreprinse constituie un adevarat document istoric. Pe langa descrierea moravurilor chinezesti, intalnim diferite aspecte din Siberia si din Mongolia. In istoriografia rusa, Nicolae Milescu Spataru mai este cunoscut sub numele de Nikolai Spafari (Spatar). De la acesta ne-au ramas scrieri captivante ce dateaza din vremea celor trei ani in care s-a aflat in fascinanta si aventuroasa sa misiune in Orientul Extrem. Acuratetea si abundenta amanuntelor oferite in scrierile sale sunt surprinzatoare. Mai certe si mai de pret decat aurul sunt insa aceste numeroasele pagini pe care le-a asternut cu slove eruditul diplomat, in care a infatisat tarile, obiceiurile si popoarele straine intalnite in fascinanta sa calatorie prin Orientul Indepartat.
Iata cartile sale ce ne fac martori directi la aceste calatorii exotice: Jurnal de calatorie in China (traducere, editie ingrijita si prefata de Corneliu Barbulescu, Bucuresti, ESPLA, 1956, cu reeditari, 1958, 1962, 1974, 1987; Jurnalul... care a fost scris in limba slavona chiar de catre Nicolae Milescu); „Descrierea Chinei†(traducere, editie ingrijita si prefata de Corneliu Barbulescu, Bucuresti, ESPLA, 1958, cu reeditare in 1975); Raportul de stat (Stateini Spisok) al soliei lui N. Spataru in China (tiparit la Sankt Petersburg, in 1906); Aritmologhia (Aritmologhion), Etica si originalele lor latine (editie critica, studiu monografic, traducere, note si indici de Pandele Olteanu, Bucuresti, Editura Minerva, 1982); Enchiridion sive Stella orientalis Occidentali splendens (in trad. Manual sau steaua rasaritului luminand apusul), Paris, 1667); Dictionar slavo grec latin (in l.slava, in manuscris); Genealogia marilor imparati si printi rusi (trad. din l latina in l. slavona; impreuna cu Petre Dolgov, anul 1674); Vasiliologhion, adica cronologia tuturor imparatilor lumii (in l. rusa, in manuscris); Cronica pre scurt a Romanilor (in l. romana, manuscris, anul aparitiei circa 1663); Cartea Tatarilor (manuscris in l. greaca, anul 1677).
Nicolae Milescu Spataru moare in anul 1708, la Moscova, si va ramane in istorie ca primul roman care a ajuns la Marele Zid Chinezesc. In memoria sa apar cateva timbre filatelice comemorative, iar Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 31 octombrie 2011, o moneda din argint dedicata aniversarii a 375 de ani de la nasterea lui Nicolae Milescu. Sunt ridicare statui si botezate strazi si biblioteci cu numele sau, spre amintirea si nemurirea sa. (George V. Grigore)

Surse: wikipedia.org; adevarul.ro; cunoastelumea.ro; identitatea.ro; mihailovici.ro; blogarama.co; istorie pe scurt.ro; romania misterioasa.blogspot.com; matricea.ro; historia.ro; vocealibertatii.ro; cotidianul.ro; vremeanoua.ro; curentul.info; ziaruldeiasi.ro; teologiepentru azi.ro; occidentul romanesc.com

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.