Sambata, 13 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Pelerinaj timisorean

Pelerinaj timisorean

Email Imprimare

Bisericile timisorene sunt incarcate de istorie si au propria poveste. Daca va aflati in Timisoara, petreceti cateva ore vizitand unele dintre cele mai frumoase biserici din oras, veti fi impresionati! Am ales sa scriu cateva randuri despre unele dintre acestea, cu speranta ca, pe langa alte obiective impresionante ale Timisoarei, le veti aloca putin timp.
Catedrala Mitropolitana, situata in Piata Victoriei, este cel mai mare lacas de cult al orasului, inaugurat in anul 1946. Constructia imbina stilul neobizantin cu stilul bisericilor medievale moldovenesti. Catedrala are 11 turle, din care cea principala masoara 83,7 metri. Lacasul adaposteste moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos, fost mitropolit al Banatului, canonizat in anul 1956.

Domul Romano-Catolic, cunoscut si sub numele de Catedrala Sfantul Gheorghe, este situat in Piata Unirii, fiind o cladire emblematica a Timisoarei. Constructia a fost inaltata intre anii 1736 si 1774, in stil baroc, pe piloni de lemn, din pricina terenului mlastinos. Cu un interior superb, catedrala atrage numerosi vizitatori, fiind zilnic deschisa publicului. Sfanta Liturghie se oficiaza in trei limbi: romana, maghiara si germana.
Catedrala ortodoxa sarba a fost ridicata in stil baroc din piatra si caramida, intre anii 1744 si 1748, in locul unei vechi biserici mistuite de flacari. Lacasul de cult, monument istoric, a fost restaurat in intregime in anii 1993-1997. Biserica a gazduit atat comunitatea ortodoxa de etnie romana, cat si pe cea de etnie sarba, pana pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cand cele doua biserici s-au separat. Credinciosii ortodocsi sarbi au mentinut calendarul iulian, ei sarbatoresc Craciunul la 7 ianuarie si revelionul in 13 ianuarie. Alaturi de catedrala, in Piata Unirii, este situat Vicariatul sarbesc, constructie ridicata intre anii 1744 si 1747, in acelasi stil arhitectural baroc. Cladirea a fost restaurata, punandu-se in valoare arcadele ferestrelor si dantelaria din partea superioara a constructiei.
Biserica Evanghelica Lutherana este situata in Piata Ionel I.C. Bratianu, in imediata vecinatate a Fantanii Punctelor Cardinale, fiind singura biserica evanghelica a orasului. Biserica a fost construita in perioada 1837-1839, in stil neoclasic. Lacasul gazduieste ocazional frumoase concerte de muzica sau evenimente de arta.
Biserica Millennium este cea mai mare biserica romano-catolica din Timisoara. Constructia, situata in cartierul Fabric, a fost inaltata in stil neoromanic, in anii 1896-1901. Slujbele se oficiaza in patru limbi: romana, maghiara, germana si italiana. Timisoara este unul dintre cele mai frumoase orase din tara noastra, cu o istorie impresionanta si o multitudine de locuri de vizitat, oferind un bogat patrimoniu spiritual si cultural. De la piete si parcuri la biserici si muzee, Timisoara are cu adevarat multe de aratat! (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.