Duminica, 9 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea O jungla in mijlocul Europei

O jungla in mijlocul Europei

Email Imprimare

Jungla reprezinta, de fapt, un ecosistem complex, extrem de bine echilibrat printr-un intreg set de autoreglaje. Ca figura de stil, jungla reprezinta insa o stare in care fiecare sau, mai exact, anumite persoane isi pot permite orice. In care nu exista reguli si drepturi. Din pacate, astazi, Romania apare ca o jungla. Oamenii mor in zapada, sute de mii de oameni sunt de zile intregi fara electricitate, fara caldura, multi - fara apa sau mancare, oameni blocati in casa, sub zapada, de saptamani de zile, sute de oameni stau inzapeziti in trenuri... Se lasa sa zaca inzapezit cu zilele chiar si un tren international…

In zeci de localitati izolate, oamenii sunt lasati sa moara sub zapada fara ca sa-i pese cuiva si stau izolati, cu mortul pe masa. Nimeni nu face nimic. Sau face. Deszapezeste drumul in fata casei viitorului ministru al transporturilor. In rest, toata lumea, guvern, politicieni, diferite autoritati ale statului, este ocupata cu alegerea noului guvern si cu bucuria instalarii lui. Nici eforturile de a vedea votat noul guvern si nici bucuria instalarii lui nu pot fi deranjate. Astfel, nu se poate declara starea de alerta in zonele calamitate. Mai bine sunt lasati oamenii cu mortul pe masa, sub zapada. Asa, Bucurestiul poate sa spuna ca nu stie nimic. Populatia nu poate afla decat franturi, ca in Evul Mediu. Casele raman linistite sub nametii de zapada care ating si 7 metri, trecand peste acoperisuri. Cine sa aiba timp pentru niste oameni amarati? La viscolul precedent macar s-a organizat un comandament de criza, chiar daca nu a fost in stare sa faca nimic… Macar s-a mimat. A mers premierul si a dat cinci minute la zapada si a impartit cateva cani de ceai. Peste zapada de atunci s-a asezat acum una noua si urmeaza sa vina, in curand, iarasi, alta zapada. Dar noi ne ocupam doar de instalarea noului guvern, vrem sa ne vedem cu sacii in caruta… Ce se intampla cu oamenii? Care oameni? Probabil ca politicienii isi spun ca astia doar ne incurca. Acolo unde nu e zapada, oprim circulatia preventiv. Acolo unde e zapada, o lasam sa stea bine merci. Pe vremea lui Ceausescu, in ultimii ani, ninsoarea era lasata sa-si faca damblaua pana se putea invoca oprirea circulatiei. Si ramanea blocata pana ce soarele reusea sa o topeasca. Acum oprim circulatia si preventiv ca sa nu mai moara oameni cum au murit la precedentele ninsori sau poate tot ca in vemurile trecute pentru a o vedea oprita. Mai ales ca asa se afla si mai greu de cei care trag sa moara in casele lor, in frig si infometati.
Am invatat sa oprim circulatia rutiera. Nu am invatat inca sa oprim preventiv si trenurile. Le opreste zapada. Si judete intregi ajung sa fie blocate. Ce fac oamenii blocati? Sate intregi? Pe cine mai intereseaza? In fond, asa, cel putin nu mai pot merge sa protesteze in piete. Tupeul se pare ca a fost preluat de toti directorasii. In loc sa apara reprezentantii cailor ferate macar sa-si ceara scuze, daca nu sunt in stare sa acorde si despagubiri celor lasati in camp, fara apa si mancare, pret de cateva zile, ei vin si cu nonsalanta ne spun ca s-au hotarat sa-i ierte pe obraznicii din tren si nu le cer sa plateasca suplimentar pentru timpul excedentar in care au ocupat trenul… Tupeul a ajuns astazi sa depaseasca absolut orice limite. Nu ne-a mai ramas decat sa asteptam cu incredere inundatiile. Poate doar ele sa spele Romania. (Nicolae, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.