Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Istorie in stare pura la Targoviste

Istorie in stare pura la Targoviste

Email Imprimare

Dragi cititori Dacic Cool, iata cum am primit o lectie de istorie in stare pura de la un oras frumos si fascinant. Urmand un sfat de la un prieten drag, am descoperit numeroase locuri minunate. Sfatul suna asa: cand te duci cu treburi prin alt oras, intereseaza-te ce merita vizitat in acel loc. In Targoviste am descoperit locuri de nedescris, incarcate de istorie.
Targoviste, oras resedinta de judet si cel mai mare oras al judetului Dambovita, a fost resedinta domneasca si capitala intre anii 1396 si 1714, fiind in acele timpuri cel mai important centru economic, politico-militar si cultural-artistic al Tarii Romanesti.
Plimbandu-ma prin Targoviste, am vizitat Curtea Domneasca cu Turnul Chindiei, Biserica Domneasca si parcul amenajat pe locul fostelor gradini domnesti.

Curtea Domneasca din Targoviste reprezinta cel mai bine pastrat ansamblu medieval apartinand curtii unui suveran de pe teritoriul Romaniei, avand o suprafata de 3 hectare. A fost resedinta si scaun domnesc timp de 3 veacuri pentru 33 de voievozi, incepand cu Mircea cel Batran si incheind cu Constantin Brancoveanu. Curtea Domneasca a fost construita de Mircea cel Batran pe malul Ialomitei. Materialul principal pentru constructie a fost piatra de rau. In zilele noastre, ruinele palatului se pot admira de pe o scara metalica, iar din loc in loc gasim panouri explicative pentru turisti.
Turnul Chindiei, inalt de 27 de metri, a fost construit de Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes, fiind un turn-clopotnita. Mai tarziu devine turn de supraveghere, aparare si refugiu. Numele lui provine de la arhaismul chindie, care inseamna inserare. De fapt anunta momentul cand se stingeau toate luminile pentru ca turnul sa nu fie observat de la distanta mare. In curtea Palatului Domnesc se afla si Biserica Mare Domneasca, construita pe vremea domniei lui Petru Cercel si poarta hramul Adormirea Maicii Domnului.
Exista si o legenda potrivit careia in tunelul sapat sub Curtea Domneasca domnitorul Brancoveanu ar fi ascuns o careta cu aur. O alta legenda spune ca Vlad Dracul a strans in cetate toti vagabonzii si cersetorii pentru un ospat, dupa care a inchis portile si i-a incendiat. Plus multe alte legende despre boieri trasi in teapa pentru lacomia lor.
Orasul Targoviste are o incarcatura emotionala greu de imaginat. Dupa ce m-am "racorit" cu un capitol de istorie sau mai bine zis m-am "cinstit" cu o portie zdravana de cultura istorica, i-am telefonat bunului meu prieten, povestindu-i si multumindu-i pentru sfatul folositor. Acelasi sfat vi-l dau si eu voua: informati-va si vizitati tot ce puteti din tara noastra, este cea mai frumoasa! (Razvan-Constantin Ciubotaru)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.