Sambata, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Tranzitia pe intelesul tuturor

Tranzitia pe intelesul tuturor

Email Imprimare

Avand un pic de timp m-am apucat intr-o duminica sa cotrobai prin lucrurile din pod si am dat peste un cufar vechi de-al bunicii prin care nu mai umblasem. Nu mica mi-a fost surpriza cand am gasit, printre multe alte lucruri, un pachet frumos legat cu mai multe carnete de CEC. Erau neactualizate de la inceputul anilor ’90! In 1989, figurau acolo peste 40.000 lei, adica jumatatatea valorii unei masini la acea data. Astazi, ei reprezinta, nici mai mult, nici mai putin, decat 4 RON, adica valoarea unei paini de calitate medie. Atat mai valoreaza astazi economiile unei vieti intregi de truda si economii - o paine.

Acesta este rezultatul tranzitiei pentru cei cu frica de Dumnezeu! Insa pentru cei cu o imaginatie bine orientata rezultatul e putin diferit - cateva millioane de euro! Este rezultatul mentalitatii si actiunii celor ce au condus fraiele tarii in cei 20 de ani de tranzitie... Am putea spune ca este diferenta dintre cei care au ignorat si cei care au inteles morala tranzitiei.
Cei care tineau carnetele de CEC intr-un cufar din pod au disparut deja in cea mai mare parte... Dar cei care alearga astazi pe strazi inteleg oare ce se intampla, dincolo de declaratii, promisiuni si amenintari? Scoala, sistemul educational, in genere, ii pregateste oare astazi pe tineri si pe cei mai putini tineri pentru a intelege timpul in care traim si a nu se trezi intr-o zi ca in exemplul anterior? Putem face oare ca si la noi lucurile sa evolueze ca in tarile civilizate? Sau vom ramane in continuare in tara bunului plac si a minciunilor dezinvolte? (Maria Moldoveanu)

 

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.